Na razpotju tudi Srbi: Poglejte Slovence

Košarka 8. Avg 202216:26 0 komentarjev
Srbija ostaja brez tujca. Kako dolgo še? Foto: Fiba

Potem ko so po večletnem zavračanju naturalizacije vrata ameriškemu košarkarju odprli Hrvati, se zdaj s to možnostjo spogledujejo tudi Srbi. Legendarni Žarko Paspalj ob tem kot primer dobre prakse navaja Slovenijo.

Srbija je, ko gre za vprašanje naturalizacije, ena zadnjih evropskih trdnjav. Toda po nedavnih neprepričljivih predstavah v kvalifikacijah za SP 2023, predvsem pa ob trendu zadnjih let, se tudi v državi nekdanjih evropskih in svetovnih prvakov krepi prepričanje o tem, da bi bilo smiselno izbrano vrsto okrepiti s tujcem. O tem se je v intervjuju za Maksbet radio razgovoril nekdanji jugoslovanski in srbski reprezentant Žarko Paspalj.

Opozoril je, da je Srbija lani ostala brez nastopa na olimpijskih igrah, zdaj pa se je v neugodnem položaju znašla še v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023. “Potrebujemo kakovostnega tujca, ki bo poskrbel za razliko. Če bi ga imeli že v preteklosti, bi morda namesto kakšnega srebra vzeli zlato,” pravi Paspalj, ki bi naturaliziranega košarkarja iskal za položaj krilnega centra.

Kot primer dobre prakse nekdanji reprezentant navaja Slovenijo, za katero je na EuroBasketu 2017 zaigral Anthony Randolph, že dobro leto pa je pod košem vladar Mike Tobey. “To je lep primer. S pomočjo tujca so prišli do zgodovinskega rezultata. Naš položaj je resen. Treba se je odzvati. Tudi zaradi tega, ker so rezultati reprezentance neposredno povezani z zanimanjem otrok za košarko,” je še dodala ena od legend srbske košarke.

Srbi so sicer na zadnjem EuroBasketu osvojili srebro, drugi so bili tudi na OI 2016 ter SP 2014. Res pa je, da se niso uvrstili na OI 2020, na SP 2019 pa so obstali v četrtfinalu.

V pripravah na EuroBasket 2022 se bo srbska reprezentanca ustavila tudi v Ljubljani in se 17. 8. na Telemachovem spektaklu v Stožicah pomerila s slovensko izbrano vrsto. Tekmo si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na SK. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.