Napredek Luke Dončića, ki mu nihče ne verjame

Košarka 26. Nov 202212:29
Foto: Profimedia

Luka Dončić je s povprečjem kar 34 točk na tekmo trenutno vodilni strelec lige NBA. Na napadalni strani parketa je njegov talent nesporen, se je pa v dosedanji karieri čez lužo že večkrat znašel na udaru kritik za igro v obrambi. Kot trdi Slovenec, je tudi v tem elementu zelo popravil svojo igro.

Na uradni lestvici lige NBA v boju za najkoristnejšega košarkarja sezone je Luka Dončić tudi po zadnji redni petkovi osvežitvi ostal na vrhu, čeprav je Dallas v sredo še drugič zapored izgubil. Bostonu je v porazu nasul 42 točk in dodal 8 skokov ter 9 asistenc.

Njegove številke v napadu so dobro znane in prav nič presenetljive. Manj vidne in pričakovane so v nekaterih statističnih kategorijah na obrambni strani parketa, v katerih je Luka prav tako med najboljšimi v ligi. Na tekmo uspe vplivati na kar 3,3 podaj nasprotnikov (deflections), kar ga uvršča na 9. mesto. Z 1,4 pridobljenimi “mrtvimi žogami” je celo vodilni v tem segmentu. Z 1,8 ukradene žoge pa je četrti med vsemi košarkarji lige.

Najboljši v ligi pri boju za “mrtve žoge”. Foto: Profimedia

“Glavno, da jaz verjamem vase”

Dončić v svoji peti sezoni v ligi NBA kaže velik napredek v obrambi, kar potrjujejo tudi napredne statistične metrike. “Ljudje tega ne bodo priznali, a mislim, da sem letos res naredil velik korak naprej,” je o izboljšani igri na drugi strani žoge dejal slovenski zvezdnik, poroča Dallas Morning News.

“Ljudem ni potrebno verjeti. Glavno, da jaz verjamem vase. Mislim, da obrambo igram veliko bolje kot prva štiri leta in sem naredil ogromen napredek.” je dodal Dončić in dodatno motivacijo pripisal lanskim kritikam, ko je sezono začel precej izven forme.

Velik del zaslug naj bi imel pomočnik Jasona Kidda Sean Sweeney, ki je skušal za zagon izkoristiti Dončićev tekmovalni karakter. Po eni od zmag marca letos je Sweeney Dončića pohvalil za napredek v obrambi in ga zbodel, da je košarkar v ligi NBA, ki je na tem delu parketa najbolj napredoval. “Vsako leto je v ligi 450 košarkarjev. Lani si bil 450. v obrambi, zdaj si vsaj 250.,” naj bi se z Luko pošalil strateg.

Sean Sweeney. Foto: Profimedia

“Veliko je pomagal. Ko je prišel k Mavsom, je njegovo delo na obrambi resnično pomagalo ekipi in meni. Zelo mi pomaga že to, kako razloži zadeve,” je Sweeneyju laskal Dončić. Američan pa pravi, da je skrivnost predvsem v branju igre Slovenca: “Ima odlične, odlične instinkte. Je neverjetno inteligenten in izjemno dobro pozna naše sheme. To je del razloga, zakaj ga trenutno vidite na visokem mestu po ukradenih žogah.”

Sweeney še pravi, da kadarkoli Dončić v obrambi napravi napako, nato postavlja vprašanja in preučuje posnetke, da bi razrešil težave. Verjetno nikdar ne bo osvojil naziva najboljšega košarkarja sezone, a bo Dallas z njegovim napredkom v obrambi zagotovo dobil novo dimenzijo.

Komentari

Vaš komentar