Nesojeni italijanski reprezentant v ligi NBA novinec leta

Košarka 26. Apr 20239:58 0 komentarjev
Paolo Banchero
Foto: Profimedia

Paolo Banchero je bil prepričljivo izglasovan za novinca leta lige NBA v sezoni 2022/23. Američan, ki drži tudi italijansko državljanstvo, je bil na lanskem naboru izbran kot prvi po vrsti s strani franšize Orlando Magic.

Čarovnija se sicer ni uvrstila v končnico, redni del sezone je zaključila na skromnem 13. mestu vzhodne konference z razmerjem zmag in porazov 34-48. Tudi po zaslugi Paula Banchera je bil izplen boljši za kar 12 zmag od predhodne sezone, ki jim je tudi izborila najboljši izbor na naboru, potem ko se je Orlandu nasmehnila še sreča na loteriji.

Krilni košarkar, ki premore tudi odlične sposobnosti organizacije igre, je v svoji prvi sezoni v ligi NBA v povprečju na tekmo vpisal 20 točk, 6,9 skoka in 3,7 asistence v slabih 34 minutah igre.

Vrhunci Banchera v sezoni 2022/23:

Od 100 novinarjev z glasovalno pravico, ga je na prvo mesto v glasovanju za novinca leta postavilo kar 98. Na drugo mesto se je uvrstil član Oklahome Jalen Williams, medtem ko je tretje zasedel center Utaha Walker Kessler.

Italijani ga vabijo v reprezentanco

Že nekaj let se za priključitev Banchera v reprezentanco močno trudijo pri italijanski košarkarski zvezi. Njegova mama Rhonda je Američanka, medtem ko je po očetu Mariu Italijan. Oba sta nekdanja športnika, mama je igrala košarko, oče je bil igralec ameriškega nogometa.

Paolu je bilo leta 2020 podeljeno tudi italijansko državljanstvo in novembra istega leta prvič poslano vabilo na zbor izbrane vrste v kvalifikacijah za EuroBasket 2022. Banchero se sicer tekem ni udeležil, je bil pa znova na širšem spisku Italije za omenjeno evropsko prvenstvo, a poletje posvetil naboru in pripravi na ligo NBA. Paolo je sicer v preteklosti izrazil zanimanje za italijansko reprezentanco. Novo priložnost za prihod na Apeninski polotok bo imel že letos, ko je na sporedu svetovno prvenstvo.

Zadnji prvi izbor, ki je nato osvojil tudi naziv novinca leta, je bil Karl-Anthony Towns v sezoni 2015/16. Tri leta pozneje je kot 3. izbor novinec sezone postal tudi slovenski superzvezdnik in član Dallasa Luka Dončić.

Za letošnji redni del sezone so bile zdaj podeljene že vse nagrade z izjemo najkoristnejšega igralca. Kdaj točno bodo objavljeni izidi, liga NBA ni razkrila. Prvi favorit za naziv MVP je sicer center Philadelphie Joel Embiid. Prav tako še niso razglasili treh najboljših peterk sezone, dveh najboljših obrambnih in dveh peterk najboljših novincev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!