Novi črni oblaki nad Stožicami (VIDEO)

Še četrti zaporedni evropski poraz Cedevite Olimpije, ki je ob soočenju s Prometejem (83:90) pokvaril vrnitev Klemna Prepeliča, je še poglobil ljubljansko krizo. Nove črne oblake pa je nad Stožice s poškodbo priklical še Justin Cobbs.

Medtem ko v Beogradu odštevajo ure do vročega in že dolgo razprodanega derbija med Crveno zvezdo in Partizanom, s katerim bosta srbska kluba z močnim političnim vetrom v jadra demonstrirala nadvlado in srednjeročno nedosegljivost v regiji, pa v Ljubljani še nedolgo nazaj smeli in v najbolj optimističnih tonih celo evroligaško orientirani projekt, nastal po fuziji Cedevite in Olimpije, tudi v novem poglavju doživlja težke trenutke. Prvega februarja je Cedevita Olimpija v domači dvorani premagala beneški Reyer. Odtlej so zmaji nanizali devet zaporednih porazov v EuroCupu. Skupni izkupiček zadnje in tekoče sezone pa znaša nezavidljivih 3 zmage-19 porazov.

Klemen Prepelič je ob vrnitvi v Olimpijo doživel poraz. Foto: Aleš Fevžer

V novi sezoni je Olimpija ob Slasku in Hamburgu ena od treh ekip, ki po štirih krogih še ne poznajo slasti zmage. Četrti poraz je ”zmajem” v sredo zvečer v slogu že videne zgodbe prizadejal Prometej (90:83). Ukrajinski klub, ki je zaradi vojne začasno domovanje našel v Latviji, je v Stožicah resda na trenutke kazal znake ranljivosti. Predvsem v prvi četrtini je Cedevita Olimpija držala niti igre v svojih rokah, juriš, sicer brez pike na i, pa je uprizorila tudi v zadnjem delu. A že bežen pogled na statistiko kaže na zasluženo in logično zmago gostov. Slednji so imeli več strelsko aktivnih in razpoloženih mož, prepričljivo so dobili skok (49:39), izgubili občutno manj žog (7:16), jih toliko več pridobili (12:0), predvsem pa so znali v prelomnih trenutkih odigrati strnjeno in nadzorovano ter učinkovito.

Simone Pianigiani tokrat zaradi zdravstvenih težav ni vodil ekipe. Če bi jo, bi verjetno po porazu poslušali predavanje o zaželeni potrpežljivosti, procesu sezone, neuigranosti na račun novih obrazov in poškodbah. Njegovo vlogo je tako začasno prevzel Andrea Turchetto, ki je realno povzel ključne razloge za nov neuspeh (skok, slab met za 3 točke, izgubljene žoge in objektivne težave na položaju organizatorja igre), obenem pa priznal, da se slaba serija že zažira tudi v igralsko podzavest.

Še brez evropskega skalpa. Foto: Aleš Fevžer

”Imamo veliko mladih košarkarjev ali takšnih brez velikih evropskih izkušenj. Jasno, zmage prinašajo samozavest in entuziazem. Toda ta ekipa ima primerno delovno etiko. Vsi delajo trdo, vsak dan. Seveda, delamo napake. Res pa je, da se moramo zaradi številnih okoliščin veliko prilagajati. Posledično potrebujemo več časa, da ustvarimo želene temelje,” je dejal italijanski strokovnjak, ki po tekmi še ni vedel, kako huda je poškodba Justina Cobbsa. Američan je s parketa odšepal že po nekaj minutah. Več podrobnosti bo verjetno znanih že danes. Jasno pa je, da gre ob že predhodno poškodovanem Nikoli Radičeviću za težavo na najbolj občutljivem položaju.

”Vem, mnogi bodo rekli, da iščemo izgovore. Toda na tekmi smo izgubili organizatorja igre. Trenutno ga nimamo. Če želimo biti uspešni, mora vsak košarkar igrati na svojem igralnem mestu,” pravi Turchetto, ki je v danem položaju rešitev našel v Klemnu Prepeliču. Trenerski štab je načrtoval, da bo igral dobrih 20 minut, od tega dobro polovico kot organizator igre. Na koncu je slovenski reprezentant na parketu prebil skoraj 31 minut, in sicer prednostno kot dirigent. V tem času je soigralcem namenil kar 11 asistenc, resda izgubil tudi sedem žog, izkazal pa se je še z energijo, mentorstvom in 16 točkami.

Justin Cobbs. Foto: Grega Valančič

Med rednimi ”naslovniki” Prepeličevih podaj je bil center Karlo Matković, ki je dobro izkoristil novega soigralca, se igralsko dvignil in postregel s prepričljivo najboljšo tekmo v sezoni (18 točk, 8 skokov, 2 asistenci, 2 blokadi). A tudi hrvaški reprezentant je po tekmi v garderobo odkorakal s sklonjeno glavo. ”Odločilen je bil skok v napadu. Slabo smo zapirali in tekmecu dovolili preveč drugih priložnosti. Kaj reči? Preveč nihamo. Res upam, da se bomo s pomočjo Prepeliča dvignili,” je dejal Matković.

Ob čakanju na informacije o stanju Cobbsa Cedevito Olimpijo čakajo še tri zaporedne domače tekme. Že v soboto bo v Stožicah v okviru petega kroga lige ABA gostoval SC Derby s slovenskim trenerjem Andrejem Žakljem. Prihodnji torek bodo zmaji gostili Volkove iz Vilne, serijo pa 4. 11. sklenili v tivolskem obračunu z Borcem iz Čačka.