Charles Barkley komisarja dregnil tja, kjer boli

Košarka 25. Okt 202317:57 1 komentar
Charles Barkley
Charles Barkley. Foto: profimedia

Komisar lige NBA Adam Silver je pred začetkom nove sezone lige NBA gostoval v priljubljeni košarkarski oddaji Inside the NBA na kanalu TNT. Pogovor z Ernijem Johnsonom, Kennyjem Smithom, Shaquillom O'Nealom in Charlesom Barkleyjem je potekal dobro, dokler mu ni slednji zastavil vprašanja, na katerega Silver ni bil pripravljen.

Sezona lige NBA se je začela z dvema derbijema zahodne konference. Denver je s 119:107 ugnal LA Lakerse, Phoenix pa je bil boljši od Golden Stata s 108:104.

Poleg košarkarjev na parketu pa je ljubitelje lige NBA navdušil Charles Barkley, ki ostaja brez dlake na jeziku. Ob koncu pogovora z Adamom Silverjem je namreč dejal: “Čeprav se nam mudi na oglase, imam še eno pomembno vprašanje. V zadnjem obdobju je prišlo do nekaj motečih primerov družinskega nasilja NBA igralcev. Kaj liga počne, da odpravila takšno početje svojih košarkarjev?”

Silver je nato diplomatsko odgovoril, da se s tem soočajo vse lige in da delajo na izboljšanju, pravega odgovora pa ni podal. “Če nekdo prečka mejo, bodo posledice ogromne,” je sicer na koncu dodal Silver.

Liga NBA ima težavo z nasiljem

Pa bodo res? Med drugim so bili v zadnjem obdobju v škandale vpleteni Miles Bridges, Kevin Porter Jr in Joshua Primo. Prvi lani zaradi incidenta ni igral, pred letošnjo sezono pa je kljub nestrinjanju navijačev Sršenov podaljšal pogodbo z Charlottom. Drugi je bil iz Houstona menjan v Oklahomo, ki ga je že “odpustila”, zdaj je prosti košarkar. Tretji pa je po obtožbah spolnega nadlegovanja zdaj mesto v ekipi našel pri LA Clippersih.

Bridges je bil obtožen groženj mami svojega otroka, prav tako pa tudi nasilja nad otrokom. NBA mu je naložila 30 tekem prepovedi igranja, od katerih naj bi jih 20 že “presedel” v pretekli sezoni.

Miles Bridges in Kevin Porter
Miles Bridges in Kevin Porter sta med najbolj osovraženimi posamezniki lige NBA. Foto: profimedia

Porter naj bi septembra v hotelu pretepel in davil svojo punco, zaradi česar se mu je Houston odpovedal, kazni s strani lige pa (še) ni dobil. Primo je bil obtožen spolnega nadlegovanja, ko je še igral za San Antonio, ki ga je nato razrešil pogodbe s franšizo. Letos pa je podpisal za Clipperse.

Zdi se, da kazni za takšno početje vendarle niso tako ogromne, kot je to predstavil Silver.

Barkley o neigranju zvezdnikov

Barkley se je dotaknil tudi takoimenovanega “tankanja”, ko košarkarji v ligi NBA ne igrajo, pa čeprav so zdravi. Redni del NBA sezone je dolg 82 tekem, nekatere pa so manj pomembne od drugih. Tako želijo ekipe zmanjšati tveganje za poškodbe svojih zvezdnikov, ki so tudi produkt. Ekipam prinašajo velike dobičke, a le, če so zdravi in na parketu.

60-letnik se s takšnim početjem ne strinja: “Košarkarji služijo po 30, 40, celo 50 milijonov, da štirikrat na teden igrajo košarko. Če lahko igraš, utihni in igraj!” je jasno in glasno povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje