Ples kroglic začenja slovensko misijo poprave vtisa

Luka Dončić Slovenija žreb
Foto: FIBA

Pred vrati je žreb, ki bo krojil letošnjo usodo slovenske košarkarske reprezentance. Konec poletja je na sporedu 19. svetovno prvenstvo, ki ga skupaj gostijo Japonska, Filipini in Indonezija. Slovenija bo sodelovala četrtič, boje bo začela na japonskih Havajih - Okinavi. Naslov brani Španija.

To poletje bodo pričakovanja slovenske javnosti znova zelo visoka. Ko imaš v svoji zasedbi Luko Dončića, je vse kaj drugega kot medalja neuspeh. Tako bo tudi letos, saj je slovenski superzvezdnik že pred časom potrdil, da bo znova del izbrane vrste.

Lanska spodletela misija “EuroBasket 2022” je zagotovo še zelo sveža v glavah Slovencev. Zasedba, ki bo 25. avgusta svetovno prvenstvo začela na Okinavi, pa bo precej podobna. Motivacije, da popravijo napake iz Nemčije, jim ne bi smelo manjkati.

To bo tudi zadnja priložnost za selektorja Aleksandra Sekulića, čigar usoda je bila vse od konca evropskega prvenstva pod vprašajem, a mu je Košarkarska zveza Slovenije po mesecih omahovanja in neodločnosti vendarle izrekla zaupnico.

Slovenija Estonija v živo tekma
Luka Dončić in Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Izplen Slovenije na treh velikih tekmovanjih z Luko Dončićem je tretjinski. Na EP 2017 je osvojila zlato medaljo. Na OI 2021 ji je zgodovinska blokada Nicolasa Batuma odnesla veliki finale in tekmo za olimpijski naslov, sanje poklapanih Slovencev po medalji je naposled v obračunu za bron končala Avstralija.

Če v primeru šoka v Tokiu še lahko govorimo o nesrečnem spletu okoliščin, si je lani Slovenija v četrtfinalu EP privoščila velik spodrsljaj, ko jo je senzacionalno izločila Poljska. Čas je za popravo vtisa.

Žreb skupin: v soboto ob 13.30 (SK 1)

Kakšne so možnosti Slovenije na letošnjem mundialu, bo vsaj malce razjasnjeno v soboto ob 13.30, ko je na sporedu žreb skupin. V živo si ga boste lahko ogledali tudi na Sportklubu 1.

32 reprezentanc je pred žrebom razporejenih v osem bobnov po štiri. V prvem so Filipini, Španija, ZDA in Avstralija. V drugem že najdemo Slovenijo, skupaj s Francijo, Španijo in Litvo.

Bobni za žreb:

1 – Filipini, Španija, ZDA, Avstralija;
2 – Francija, Srbija, Slovenija, Litva;
3 – Grčija, Italija, Nemčija, Brazilija;
4 – Kanada, Venezuela, Črna gora, Portoriko;
5 – Iran, Dominikanska republika, Finska, Nova Zelandija;
6 – Kitajska, Latvija, Mehika, Gruzija;
7 – Jordanija, Japonska, Angola, Slonokoščena obala;
8 – Libanon, Egipt, Južni Sudan, Zelenortski otoki.

Philippine Arena v Manili, ki bo gostila zaključne boje, sprejme kar 55.000 navijačev in je največja dvorana na svetu. Foto: Profimedia

Možnih nasprotnikov Slovenije le enajst

Reprezentance bodo razdeljene v osem štiričlanskih skupin. Dve bosta igrali na Japonskem (skupini E in F), dve v Džakarti (G in H) in štiri v Manili (A, B, C in D), kjer bodo tudi zaključni boji.

Jasno je, da bo Slovenija prvi in drugi del odigrala na otoku Okinava, saj jo je Japonska kot ena od treh gostiteljic (poleg Filipinov in Indonezije) izbrala po komercialnem ključu oziroma pravilih Fibe. Filipini so izbrali ZDA in Indonezija Kanado.

Glede na pravila bodo reprezentance iz bobnov 1, 3, 5 in 7 izžrebali v skupine A, C, E in G. Medtem ko bodo iz bobnov 2, 4, 6 in 8 napolnili skupine B, D, F in H. Ker bosta na Okinavi skupini E in F, lahko torej že zdaj trdimo, da bo Slovenija igrala v skupini F, saj iz drugega bobna ne more biti izbrana v skupino E.

Tako lahko nabor morebitnih nasprotnikov Slovenije že močno oklestimo. Še dodatno v bobnu 4, saj si je Kanado izbrala Indonezija in tako ne more pristati v skupini s Slovenci.

Morebitni nasprotniki Slovenije:

Iz bobna 4: Venezuela, Črna gora, Portoriko
Iz bobna 6: Kitajska, Latvija, Mehika, Gruzija
Iz bobna 8: Linanon, Egipt, Južni Sudan, Zelenortski otoki

Okinava čaka na Slovence. Foto: Guliverimage

V prvem delu tekmovanja bo med 25. in 30. avgustom vsaka izmed reprezentanc odigrala tri tekme skupinskega dela. V drugi del tekmovanja bosta napredovali najboljši dve ekipi iz vsake skupine. V tem delu se združujejo skupine A in B (v novonastalo skupino I), C in D (v skupino skupina J), E in F (v skupino K) ter G in H (v skupino L). Vsi rezultati odigranih tekem iz prvega dela se prenašajo v drugi del, med 31. avgustom in 3. septembrom pa bodo reprezentance odigrale še dve tekmi z reprezentancama, s katerima se niso pomerile v uvodnem delu prvenstva.

V četrtfinale svetovnega prvenstva, ki se bo igral v Manili, bosta napredovali po dve najboljši reprezentanci iz skupin I, J, K in L, preostale ekipe pa bodo igrale tekme za razvrstitev od 9. do 16. mesta. Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 5. in 6. septembra, polfinalna obračuna 8. septembra, tekma za tretje mesto in veliki finale pa 10. septembra.

Slovenci začenjajo na japonskih Havajih

Okinava je peti največji japonski otok z bogato vojaško zgodovino, ki se sicer bohoti z rajskimi peščenimi plažami, subtropskim deževnim gozdom, koralnim grebenom in od 25. avgusta do 3. septembra tudi z vrhunsko košarko.

Od Slovenije je oddaljena kar 10.000 kilometrov in je ena južnejših točk Japonske. Otok je del prefekture Okinava in se razteza na zgolj dobrih petih odstotkih površine Slovenije (1.201 kvadratnih kilometrov), a živi tam skoraj 1,5 milijona prebivalcev, s čimer je kar desetkrat gosteje poseljen od deželice s sončne strani Alp.

Tekme bodo v povsem novi Okinava Areni, ki je sicer dom Rjukju Golden Knights. Dvorana je bila zgrajena marca 2021 in je stala približno 120 milijonov evrov.

Več o Okinavi: Slovenska košarka glavna atrakcija japonskih Havajev

Okinawa Arena, japonska
Okinawa Arena, foto: FIBA

Priložnost za daleč najboljši izid na mundialih

Slovenija je na svetovnih prvenstvih do zdaj nastopila trikrat. V zaporedju leta 2006, 2010 in 2014. Na premiernem nastopu, ki ga je pred 17 leti gostila prav Japonska, so Slovenci osvojili 9. mesto. V svoji skupini so varovanci Aleša Pipana zasedli 3. mesto, a se po tesnem porazu proti Turčiji poslovili v osmini finala.

Na naslednjih dveh mundialih so se slovenski košarkarji prebili do četrtfinala. Leta 2010 v Turčiji so v skupini z Američani izgubili le proti zvezdnikom iz lige NBA. V osmini so suvereno preskočili Avstralijo, a nato brez boja za medalje ostali po porazu proti domačinom – še v drugo je bila usodna Turčija. Sloveniji je pripadlo končno 8. mesto.

Slovenija ZDA Nachbar
Zabijanje Boštjana Nachbarja na tekmi Slovenije in ZDA, 29 avgusta 2010. Foto: FIBA

Leta 2014 v Španiji so Slovenci znova zasedli drugo mesto v skupini. V osmini so preskočili Dominikansko republiko, a nato naleteli na kasnejše zmagovalce Američane. V Barceloni so bili boljši s 119:76. Sloveniji je pripadlo 7. mesto, kar je najvišja uvrstitev doslej.