Zaradi Anžeta Laniška je imel velik cmok v grlu

Smučarski skoki 22. Apr 202317:00 1 komentar
Anže Lanišek
Foto: Profimedia

Pred slabimi tremi tedni je Anže Lanišek s čudovito gesto v Planici poskrbel za navdušenje med navijači smučarskih skokov. Na oder za zmagovalce je prišel s kartonasto podobo Dawida Kubackega in zajokal, solze pa so ga premagale tudi v izjavi za poljski Eurosport. Pogovarjali smo se z novinarjem, ki so mu šle besede ob omenjenem intervjuju prav tako težko z jezika.

Od ene najlepših zgodb v smučarskih skokih in športu v zadnjem obdobju bodo jutri minili že trije tedni. Anže Lanišek je na podelitev najboljših treh v skupnem seštevku svetovnega pokala po zadnji tekmi sezone v Planici s seboj prinesel kartonasto podobo Dawida Kubackega, ki zaradi zdravstvenih težav žene Marte na zadnjih tekmah ni tekmoval. Zavedal se je, da bi Poljaka v borbi za končne stopničke brez smole težko premagal, s svojo potezo pa je navdušil navijače in splošno javnost na Poljskem, v Sloveniji in drugod po svetu. Gesta Žabe, ki je ta četrtek praznoval 27. rojstni dan, v solze pa je spravila tudi zakonca Kubacki, je ganila tudi poljske novinarje.

Eden prvih, ki je imel takoj po tekmi stik s slovenskim junakom, je bil novinar poljskega Eurosporta Kacper Merk. “V imenu poljskih navijačev, ki ste jih slišali, bi rad rekel velika hvala. Res ste pravi človek. Veliko spoštovanja in hvala še enkrat,” mu je dejal, Laniška pa so ob teh besedah znova premagale solze.

Gesto so videli milijoni ljudi

Vstopili smo v stik z Merkom in ga povprašali, kako gleda na situacijo izpred slabega meseca dni: “To je bilo res nekaj čudovitega. Fotografije in videi Anžeta na stopničkah, ki v rokah drži Dawidovo podobo, so se hitro razširili po družbenih omrežjih. Na Poljskem, kjer so skoki šport številka dve takoj za nogometom, zanimajo pa milijone ljudi, kaj takšnega ni bilo neopaženo. Jasno so o tem poročale tudi televizije in spletni mediji.”

Merk, ki je v Planici reportersko delo opravljal tudi med svetovnim prvenstvom mesec dni pred poleti, se je dotaknil tudi že omenjenega intervjuja. “Takoj po podelitvi sem govoril z Anžetom. Moram reči, da sem imel tudi sam cmok v grlu, besede so se mi zataknile. Res krasna gesta in še en dokaz več, da je Anže fantastična oseba,” je dodal.

Kacper Merk Dawid Kubacki
Dawid Kubacki in novinar poljskega Eurosporta Kacper Merk. Foto: osebni arhiv

Kakšna bo poljska dobrodošlica, je še prezgodaj reči

V nekaterih medijih so se pojavljale informacije, da naj bi Poljski olimpijske komite razmišljal o podelitvi nagrade za fair-play najboljšemu slovenskemu skakalcu v minuli sezoni, a kot je pojasnil naš sogovornik, gre zaenkrat le za govorice navijačev na družbenih omrežjih. Prav tako še ni jasno, ali bo Lanišek v prihodnjem tekmovalnem letu na Poljskem deležen posebne dobrodošlice. “Do takrat je še devet mesecev, zaenkrat so to le ugibanja. A zagotovo bodo kakšne pobude.”

O Laniškovi gesti smo se pogovarjali tudi s Tadeuszem Mieczynskim, novinarjem za smučarske skoke specializiranega portala skijumping.pl. Tudi zanj je bila poteza Žabe nekaj posebnega. “Vedeli smo, da je Anže ponižen in super športnik, a nihče ni vedel, da načrtuje kaj takšnega. Njegove fotografije s solzami v očeh so zaokrožile po vseh poljskih medijih, to je bil najbolj viralen dogodek celotnega planiškega konca tedna,” je dejal Mieczynski in priznal, da so tudi novinarji ob tem doživeli zelo močna čustva. Pa le ne oni. “Z vsemi tekmovalci, trenerji in novinarskimi kolegi s Poljske smo bili povsem osupli nad takšno prijateljsko potezo. Prepričan sem, da ga bodo na naslednjih tekmah na Poljskem navijači znali pozdraviti in se mu zahvaliti.”

S Poljske je sicer v sredini aprila prišla vesela novica – da je Marta Kubacki dovolj pri močeh, da se iz bolnišnice preseli v domačo oskrbo. “Kot je Dawid večkrat ponovil v pogovorih za poljske medije, je pred njo dolga rehabilitacija, da bo povsem ozdravela. Kaj več pa težko povem,” je bil o tej tematiki kratek Merk.

V uvodnem delu zagotovo sam, pa potem?

Še vedno pa ni povsem jasno, kako bo Kubacki, zmagovalec enajstih posamičnih tekem v svetovnem pokalu in dobitnik petih kolajn na nordijskih svetovnih prvenstvih (bron je dobil tudi na veliki napravi v Planici), nadaljeval s športno kariero. Potrdil je sicer, da bo še naprej skakal, a ni znano, kako in kdaj.

“Prvi pripravljalni kamp pod vodstvom trenerja Stefana Turnbichlerja so na sporedu v začetku maja. Mislim, da Dawida takrat še ne bo zraven. Izpostavil je sicer željo, da se vrne na treninge, a bo vsaj tiste za fizično pripravo v telovadnicah skoraj zagotovo opravil sam. Kdaj in kje pa se bo vrnil na skakalnice? Kako bo to izgledalo? To je težko reči, več bo znanega v maju in juniju. Se pa Dawid zaveda, da bo moral v novi situaciji vložiti še več truda, zelo zahtevna pa bo zanj tudi logistika,” je še pripomnil naš sogovornik.

Kacper Merk Dawid Kubacki
Merk in Kubacki po podelitvi kolajn na SP v Planici. Foto: osebni arhiv

Poljska turneja samo enkrat?

V osnutku koledarja za sezono 2023/24, ki bo potrjen v maju, bo velika novost poljska turneja. Ta se bo začela 13. januarja v Wisli, po dveh tekmah sledi selitev na novo prizorišče – Szczyrk. Zaključek bo 20. in 21. januarja v Zakopanah. Kljub dodatnim denarnim nagradam po zgledu norveške turneje Raw Air ali Planice 7 Merk dvomi, da bo vse skupaj izpeljano več kot enkrat.

“Poljska smučarska zveza je že dalj časa skušala Szczyrk vpeljati v svetovni pokal. Tam je enkrat že potekala tekma za poletno veliko nagrado. Toda to je srednja skakalnica, ki jih v najvišjem rangu tekmovanja za moške praktično ni več. Tudi infrastruktura okoli naprave pa morda ni ravno prava za svetovni pokal.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje