Po Tončku zdaj v slovenskem dresu navdušuje Miha

Mike Tobey in Luka Dončić bosta strah in trepet nasprotnih obramb.

Mike Tobey se je na prvi tekmi v slovenskem dresu pokazal kot izjemna pridobitev za košarkarsko reprezentanco. Proti Hrvaški je ob zmagi s 97:88 vpisal 26 točk in 11 skokov, navduševal z zabijanji, pokazal, da zna zadeti tudi z razdalje in nemudoma z Luko Dončićem razvil odlično kemijo. Z njim ima Slovenija v Kaunasu, na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre, še več možnosti.

Mike “Miha” Tobey je takoj postal ljubljenec slovenskih navijačev. Takšnega centra v izbrani vrsti ni bilo že dolgo. Res je, da sta bila pred njim naturalizirana tudi Anthony Randolph, ki se ga je v Sloveniji prijel vzdevek Tonček in nato še Jordan Morgan. A vsaj po prvem vtisu se zdi, da je Tobey še nadgradil oba predhodnika.

“Vklopil se je odlično. Je izjemen fant, komaj je čakal, da dobi državljanstvo in nam pride pomagati. Je izjemno motiviran, igralci so ga dobro sprejeli, pa še odigral je fantastično tekmo,” je bil z doprinosom 26-letnega in 213 centimetrov visokega Američana zadovoljen selektor Aleksander Sekulić.

Z njim je Slovenija pridobila veliko in odlično zapolnila vrzel pod obročem, kjer je zevala velika luknja. Če pogledamo na njegov prihod v smislu posameznikov, ga je verjetno najbolj vesel Luka Dončić. Organizator igre, ki je izvrsten v pick’n’roll igri, je v Tobeyju dobil centra, s katerim bo lahko to košarkarsko prvino izkoristil do popolnosti.

Mike Tobey se je odlično boril pod obročem in bil z enajstimi skoki prvi skakalec tekme.

Tobey je namreč izvrstna tarča nad obročem, ko se po postavljanju bloka pomakne pod obroč, kar je nenazadnje dokazal že proti Hrvatom, ko je vsaj petkrat, če ne večkrat, žogo z “alley-oop” zabijanjem potisnil skozi oboroč. Prav tako lahko ostane na zunanji liniji in s tem dodatno odpre prostor pod obročem za Dončićeve prodore. “Miha” je namreč tudi dober strelec z razdalje, eno trojko iz edinega poizkusa je zadel tudi v petek.

V prvi vrsti izjemna oseba

V reprezentanci Tobeyja najbolje pozna Klemen Prepelič, ki si z njim deli slačilnico v Valencii. Boljšega, da nam predstavi Mika Tobeyja, v Sloveniji ni: “Gre za enkratno osebo. Mike je vrhunski človek, to je prvo in tudi zelo kvaliteten igralec. Je točno to, kar smo potrebovali. Je nadgradnja Jordana Morgana, ker lahko zadene tudi od zunaj, ogromno nam bo prinesel.”

“Najpomembneje je, da se vključi v skupino. Ima ogromno željo, da je z nami, zaveda se, kaj mu to prinaša. Takoj, ko sva načela to temo, sem mu nadel ime Miha. Bil je zelo vesel in vzhičen, da se nam je pridružil.” je nadaljeval Prle, z 31 točkami prvi strelec Slovenije na drugi pripravljalni tekmi proti Hrvaški.

Selektorju Aleksandru Sekuliću lahko pri vključevanju Tobeyja v reprezentanco močno pomaga Prepelič.

Da si je tako zelo želel obleči slovenski dres, je tudi učinek veličine Luke Dončića, pove Klemen: “Igrati z Luko je enkratna priložnost, ki je nima vsak. To je bil eden največjih motivov. Povedal sem mu, kakšni so naši navijači, da potujejo povsod. Danes je doživel kanček tega in verjamem, da bo z nami še dolgo časa.”

Kontakt z njegovim taborom je bil vzpostavljen v obdobju, ko je bil za selektorja uradno potrjen Sekulić, kar se je zgodilo 6. maja letos. S potnim listom je poziral v sredo, 16. junija.

“Je res vsestranski igralec. Dolg, ima met, dober občutek in zna podati. Mlad je in pred njim je lepa kariera. Imamo čast, da igramo ob njem. Res uživa, je dober fant, nimam slabe besede o njem. Vesel sem, da je tukaj,” mu je dobrodošlico zaželel tudi kapetan Edo Murić.

Prav na uigravanju in spoznavanju Tobeyja bo velik poudarek na treningih do odhoda v Kaunas, kamor slovenska reprezentanca potuje 25. junija. “Mislim, da je najbolj pomembna stvar, da se Mike vključuje v sistem. In da se po dolgih letih vrača Zoran Dragić,” se je Zokija, ki bo na Bledu, kjer sledi naslednji del priprav Slovenije, praznoval svoj 32. rojstni dan, spomnil Prepelič.

Sobota je sicer tudi dan D za izbrano vrsto, kot se je izrazil selektor. Končno bodo namreč skupaj zbrani vsi člani reprezentance, saj se treningom pridružujeta še Aleksej Nikolić in Vlatko Čančar.

V Litvi se bo Slovenija na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal med 29. junijem in 4. julijem, v skupini B pomerila z Angolo in Poljsko. Nato se bo v morebitnem polfinalu srečala z reprezentanco iz skupine A – Venezuelo, Južno Korejo ali domačini Litovci. Sledil bo finale, ki bo dal edinega potnika na olimpijske igre v Tokiu.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje