Poletno božično praznovanje Mika Tobeyja

Košarka 10. Avg 20227:00 > 11:27 0 komentarjev
Mike Tobey, foto: Aleš Fevžer

Podpis za Barcelono, branjenje evropskega naslova s slovensko reprezentanco ter igranje s kar dvema izjemnima organizatorjema igre Goranom Dragićem in Luko Dončićem. Naturalizirani Američan v vrstah Slovenije Mike Tobey to poletje praznuje drugi božič.

Ta trenutek je lepo biti v koži karizmatičnega prvega centra slovenske izbane vrste Mika Tobeyja. Zdi se, da je zveza med Američanom in Košarkarsko zvezo Slovenije za obe strani zadetek v polno, ki tudi dobro leto po “poroki” še naprej žanje sadove.

Slovenska članska reprezentanca je z njim več kot odlično zapolnila vrzel pod obročem. Za piko na i se je “Miha” izjemno ujel s preostalimi soigralci, ne le na parketu, temveč tudi v garderobi. Zato je že spomladi med gostovanjem z Valencio v Ljubljani v intervjuju za Sportklub iskreno zatrdil, da si želi vnovičnega vpoklica.

“Z vsemi fanti imam boljše odnose, potem ko sem bil z njimi že eno poletje in tudi po vsemu, kar smo skupaj prestali. Še bolje poznam državo, zdaj že malce vem, kam grem, ko se sprehodim skozi center Ljubljane. Še več je takšnih malenkosti. Počutim se bolj sproščeno,” je ob druženju z novinarji razlagal Tobey, ki je velik delež prispeval že ob dveh zmagah ob zaključku prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023, ko sta konec junija in začetek julija padli Hrvaška in Švedska.

Foto: Aleš Fevžer

“Medalja je naš cilj”

Ne le njegovi odnosi s soigralci, od lani se je spremenil tudi pogled svetovne javnosti na slovensko reprezentanco. Posebej zdaj, ko je svojo vrnitev za EuroBasket 2022 in s tem branjenje naslova, napovedal Goran Dragić. Še lani so na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre 2021 za favorita veljali Litovci. Zdaj je Slovenija eden najožjih favoritov za novo zlato medaljo.

213 centimetrov visok orjak se s tem ne obremenjuje. “Mislim, da je pritisk vedno prisoten. Kot tekmovalci si ga nalagamo že sami, ko poskušamo zmagati na prav vsaki tekmi. Če veljamo za favorite, je to mnenje drugih. Mi gledamo le na konkurenco, ki jo želimo premagati, ne glede na to, kdo nam stoji na drugi strani. Če smo favoriti ali ne, to za nas ne igra velike vloge.”

Čeprav ni želel potrditi, da bi bil neuspeh, če Slovenci ne bi osvojili medalje, je to mogoče vsaj delno razbrati iz ciljev, ki so si jih zastavili znotraj moštva. “Ne, saj vsakič, ko tekmuješ, se lahko zgodi marsikaj. A brez dvoma je medalja naš velik cilj. Tudi sami imamo pričakovanja. Želimo si tekmovati, se odrezati po najboljšim močeh, hkrati pa ne želim ničesar predvideti. A ko tekmuješ, si seveda želiš zmagati.”

Drugi božič

Najbolj se je Tobeyju nasmejalo, ko je pogovor nanesel na Luko Dončića in Gorana Dragića. “Zame je igra še lažja. Izjemno je, da imam ob sebi oba. Kot bi dvakrat praznoval božič.” (Smeh, op.a.)

Slovenska zgodba do uspeha na EP 2017 mu je dobro znana. A ne zaradi ogledov tekem, temveč pripovedi soigralcev. Zaveda se tudi velike podpore navijačev, ki je na tujem še ni občutil v polnem obsegu. Spomnimo, lanske olimpijske igre so potekale brez gledalcev. “Povedali so mi, da so povsod z nami. Nemčija ni daleč, zato bodo zagotovo nudili močno podporo. Že v Kaunasu so bili, čeprav je Litva zelo košarkarska država, a smo lahko kljub temu slišali naše navijače. Izjemni so bili, njihova podpora nam vsem veliko pomeni.”

V Nemčijo na EuroBasket bo zagotovo romalo ogromno slovenskih navijačev. Foto: Aleš Fevžer

Z reprezentanco do boljše pogodbe

Spregovoril je tudi o naslednji, višji stopnički v klubski košarki. Dres Valencie je po petih letih zamenjal za znamenito modro-rdečo barvo Barcelone, kjer bo igral pod vodstvom nekdanjega ljubljenca Tivolija Šarunasa Jasikevičiusa.

“Nekako se je odvilo sredi julija. Bil sem navdušen, ko se je zgodilo. V takšnem klubu je cilj osvojiti vsa tekmovanja v katerih nastopaš, ligo, pokal in Evroligo. Zelo se veselim tega izziva,” je povedal Tobey, ki je odkrito priznal, da mu je pri iskanju pogodbe pomagalo tudi igranje za slovensko izbrano vrsto.

“Brez dvoma. Odlično je že to, da imam slovenski potni list. Prav tako sem se lahko pokazal na velikem odru, kot so olimpijske igre. Vsem, ki so gledali, sem dokazal, da sem sposoben igrati proti težkim nasprotnikom. Vedno, ko zaigraš na velikem tekmovanju, lahko odpreš oči večjim klubom,” je dodal Tobey.

Na prvih dveh pripravljalnih tekmah v Celju, ko je Slovenija ugnala Nizozemsko in Črno goro, še ni bil v kadru. Skupaj z Goranom Dragićem, Luko Dončićem in Vlatkom Čančarjem bo slovenski dres znova oblekel v petek, ko bodo Slovenci priprave nadaljevali v Turčiji. Tam se bodo najprej pomerili z domačini, dan kasneje še z Ukrajinci.

Obe tekmi, ki se začneta ob 19. uri, si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na Sportklubu.  Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.