Zadnji bo prvi: prihaja Luka Dončić

Košarka 9. Avg 20229:47 > 10:55 1 komentar
Foto: Aleš Fevžer

Igra slovenske košarkarske reprezentance bo ta teden že dobila bolj jasne obrise. Izbrani vrsti pa se bo tik pred turnirjem v Turčiji priključil še prvi zvezdnik Luka Dončić.

Na seznamu Aleksandra Sekulića ostaja 16 kandidatov za 12 mest na EuroBasketu 2022. V ljubljanskem Tivoliju, kjer reprezentanca trenira, jih je imel ob včerajšnjem vnovičnem zboru selektor na voljo petnajst. Kot zadnji se bo pred sredinim odhodom na pripravljalni turnir v Carigrad priključil še prvi zvezdnik Luka Dončić.

In če je selektor ob nedavnih tekmah z Nizozemsko in Črno goro v Celju priložnost še namenjal širšemu krogu igralcev, pa gre pričakovati, da bo imela že ob petkovem soočenju s Turčijo in sobotnem z Ukrajino slovenska igra jasnejše obrise. Tudi v luči kvalifikacijskih tekem za SP 2023 in EuroBasketa 2022. V duhu simbolike, Slovenija bo torej v najmočnejši zasedbi prvič skupaj zaigrala prav na prizorišču velikega uspeha iz leta 2017.

Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

”Določene zadeve bomo malo stopnjevali, z Luko Dončićem in Goranom Dragićem lahko našo igro tudi malo spremenimo oziroma nakažemo, na kakšen način si želimo igrati. V sistem igre moramo vse igralce vključiti na način, da bomo iz vsakega potegnili njegov maksimum,” svoje zamisli razkriva Sekulić in ob tem hvali zagnanost in energijo. ”Delovna vnema, motivacija in nasploh vzdušje v reprezentanci so na zavidljivi ravni. Takšni, kot si jo vsaka ekipa lahko le želi.”

Turnir v Carigradu

Petek, 12. avgust, 19.00
Turčija – Slovenija

Sobota, 13. avgust, 19.00 
Slovenija – Ukrajina

Ob tekmi si boste lahko ogledali v prenosu na Sportklubu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Tudi Aleksej Nikolić ja namignil, da gre zdaj (skoraj) zares. ”Po uvodnih dveh tednih se čuti malo utrujenosti, kar pa je za ta del priprav nekaj povsem običajnega. Smo zelo zadovoljni s prvima dvema pripravljalnima tekmama. Mislim, da smo jih odigrali na zelo solidni ravni. Minute so bile dobro razdeljene. Veliko priložnosti so zasluženo dobili mlajši igralci, kar je zelo pomembno, da tudi sami začutijo igranje za reprezentanco. Zaenkrat poteka vse v najlepšem redu, ekipa se počasi kompletira in tudi na treningih bo šlo vse bolj zares. Začel se je tudi ritem pripravljalnih tekem, ki se jih igralci zelo veselimo,” pravi postojnski branilec.

Z reprezentanco od preteklega tedna tudi Vlatko Čančar. Foto: Aleš Fevžer

Selektor, ki se je v soboto poslovil od Roberta Jurkovića, Luke Ščuke, Saša Cianina in Bineta Prepeliča, se bo kmalu znašel tudi v dilemi okrog igralskega kadra. Kljub puhlici o tem, da nima nihče zagotovljenega mesta na evropskem prvenstvu, pa je jasno, da bo moral razmišljati o tem, v kolikšni meri že v tej akciji odpreti vrata mlademu valu, tudi na račun črtanja kakšnega reprezentanta z daljšim stažem. Od novega vala med naborniki ostajata 21-letna Gregor Glas in Žiga Samar, pa tudi dve leti starejši center Jurij Macura doslej še ni dobil priložnosti na velikem tekmovanju.

Slovenska reprezentanca: kandidati

Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Žiga Samar in Mike Tobey.