Poslali Wembanyamo v NBA, zdaj jim grozi propad

Košarka 15. Maj 202410:50 0 komentarjev
Victor Wembanyama
Foto: Profimedia

Po poročanju francoskega časnika Le Parisien se je francoski košarkarski klub Metropolitans 92, za katerega je v tej sezoni do februarja igral tudi Alen Omić, znašel tik pred propadom. Odgovornim na francoski košarkarski zvezi so sporočili, da zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ne morejo več tekmovati v nobenem tekmovanju.

Pariški košarkarski klub se je znašel v velikih finančnih težavah, zaradi katerih so pri Metropolitansu 92 razglasili stečaj. Zasedba iz pariške četrti Boulogne-Leavallois je športni javnosti v zadnjem času poznana predvsem kot klub, ki je med zvezde izstrelil Victorja Wembanyamo, preden se je 20-letnik pred to sezono preselil v ligo NBA in tam postal novinec leta.

Metropolitans je zaradi evforije okrog francoskega čudežnega dečka pravice za prenose svojih tekem v prejšnji sezoni prodal celo ligi NBA, da so lahko Wembanyamo ljubitelji košarke na drugi strani luže spremljali še pred njegovo udeležbo na naboru. Klub pa se je kljub temu znašel v velikih težavah, iskanje novega investitorja ali lastnika pa je bilo v tem času neuspešno.

“Po dogovoru s partnerji smo se odločili, da se ne prijavimo v francosko drugo ligo za naslednjo sezono,” so sporočili v klubskem sporočilu za javnost.

Če je Metropolitans še v lanski sezoni pod vodstvom francoskega selektorja Vincenta Colleta in z Wembanyamo v kadru igral v finalu francoskega prvenstva, v katerem je bil s 3:0 boljši Monaco, je bila zadnja sezona zelo neuspešna. Z le štirimi zmagami na 34 tekmah je ekipa izpadla v drugo ligo, kjer pa po napovedi bankrota v naslednji sezoni ne bo tekmovala.

Klub s severnozahodnega obrobja Pariza je sicer nastal leta 2007 na pogorišču legendarnega Pariz Basket Rasinga, pod novim imenom pa je leta 2013 osvojil francoski pokal. Med sezonama 2014 in 2022 so štirikrat igrali tudi v evropskem pokalu, tam pa so se dokazovali tudi nekateri Slovenci. Klemen Prepelič (2017-18) in Alen Omić (2023-24) na igrišču, Jure Zdovc (2020-21) pa kot trener.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!