“Premalo se govori o Heliosu”

Košarka 3. Jun 202323:16 0 komentarjev
Dejan Jakara. Foto: Aleš Fevžer

Po zmagi v Stožicah (82:81) in izenačenju finalnega rezultata (1:1) so pri Heliosu dobili nov zagon, v taboru Cedevite Olimpije pa se zdaj osredotočajo na polfinale lige ABA.

Košarkarji domžalskega Heliosa so že v četrtek v domači dvorani pokazali, da besede o zaklenjeni beli zastavi in čvrstem odporu proti favorizirani Cedeviti Olimpiji niso prazno leporečenje. Vseeno so ostali brez zmage, a so pristop nato prenesli še v Stožice in bili v soboto zvečer nagrajeni.

“Malce me moti, da se vedno govori o tem, kako je bil favorit namučen. Premalo pa se govori o tem, da je Helios odigral odlično,” je po tekmi dejal trener podprvakov Dejan Jakara in dodal: “Ponosen sem na svoje fante, ki odlično igrajo skozi celotno sezono. Meti, ki delujejo kot srečno zadeti, niso naključni. To so si zaslužili.”

Video: vrhunci tekme

Ključni met je tokrat zadel Niko Bačvič. Dobro igro je pokazal tudi pred tem. Tako kot kapetan Blaž Mahkovic, ki je dosegel 20 točk. Predvsem pa je Helios tokrat dobil skok in tako nevtraliziral nekoliko slabši met iz igre. Jakara je našel tudi dobre prilagoditve na ljubljansko obrambo. “Lahko se jim postavimo po robu. Zadeli smo nekaj metov, ki jih v Domžalah nismo. Pa tudi taktično smo se malce drugače pripravili. Morda bi bila slika drugačna, če Yogi Ferrell ne bi bil izključen,” je nadaljeval trener Domžalčanov in zmago označil za svojo največjo v karieri. “Premagali smo Krko, Primorsko … Olimpije še ne. Vsaj ne v polni postavi. Zdaj imam tudi ta skalp,” je pristavil.

Miro Alilović. Foto: Aleš Fevžer

Njegov tekmec na ljubljanski klopi je svoji ekipi očital prešibko obrambo in slabo izkoriščanje ugodnega položaja v tretji četrtini. “Imeli smo dva razpoložena igralca in pol. To je pač premalo. Predvsem pa me moti, da bi se fantje radi pogovarjali le o napadu. Osnova sta obramba in skok. V napadu imaš dan ali pač ne,” je dejal Miro Alilović. “Zdaj moramo preklopiti na ligo ABA. V torek nas v Beogradu čaka Partizan. Gre za vprašanje značaja. Upam, da bomo znali strniti svoje vrste. Želja ne bo sporna. Gre za veliko tekmo. Za finale. Psihologija je pomembnejša od taktike.”

In medtem ko so zdaj ljubljanske misli črno-belo obarvane, bo imel strateg Heliosa privilegij dodatnega časa za pripravo na četrtkovo tekmo. “Ne glede na to, kako se bo končala tekma v Beogradu, gre pričakovati odziv na našo sobotno zmago. Olimpija bo bruhala ogenj. Na to se moramo pripraviti. Pričakujem agresivno obrambo. Znova jo bomo poskušali presenetiti. Zakaj ne bi dobili še kakšne tekme?! Vem pa, da Olimpiji te preklopi iz slovenske v jadransko ligo niso preprosti,” poudarja Dejan Jakara.

Finalna serija (na 3 zmage), v kateri je rezultat 1:1, se bo torej nadaljevala v četrtek, in sicer ob 20.30 s tretjo tekmo v Domžalah. Še pred tem Ljubljančane v torek čaka pomembno jadransko gostovanje v Beogradu. S Partizanom bodo namreč odigrali odločilno tretjo tekmo polfinala lige ABA.