Olimpija v hramu junakov, junaško pa je igral Helios

Košarka 3. Jun 202321:58 0 komentarjev

Košarkarji Heliosa so s pridom izkoristili nerazpoloženo Cedevito Olimpijo, slavili dragoceno zmago v Stožicah (82:81) in rezultat v finalni seriji državnega prvenstva, v kateri mora prvak dobiti tri tekme, izenačili na 1:1.

Slovesnost pred drugo finalno tekmo, ko je Društvo športnih novinarjev Slovenije v Hram športnih junakov kot prvo ekipo v zgodovini sprejelo košarkarsko Olimpijo, je nehote simbolično orisala razkorak med zlatimi časi ljubljanskega kluba in sedanjostjo. Zmaji pač niso vladarji v regiji, obenem so daleč od osvojenega evropskega pokala in še dlje od zaključnega turnirja. Tudi ljubljanska predstava v drugem dejanju finala slovenskega prvenstva ni bila prav junaška, kaj šele zgodovinska.

Več generacij Olimpije ob sprejemu v Hram športnih junakov. Foto: Aleš Fevžer

Košarkarji Helios Suns so to s pridom izkoristili ter po preobratu v zadnji četrtini presenetili aktualne prvake in slavili tesno zmago (82:81). Odločilno trojko je 20 sekund pred koncem zadel Niko Bačvič (skupno 15 točk), pred tem pa je z vrhunsko predstavo postregel kapetan Blaž Mahkovic. Po drugi strani je bila ljubljanska igra pretirano enodimenzionalna, v iskanju položajev za met za tri točke, povsem pa so usahnile centrske točke iz rakete, saj sta Alen Omić in Karlo Matković iz igre skupaj pičle dosegla 4 točke.

“Ideja je bila, da zdržimo do zadnje četrtine, nato pa poskušamo z zaključkom in posebnimi akcijami. Popravili smo skok. Zaslužena zmaga. Priznati je treba, da smo imeli tudi nekaj sreče. A Olimpija jo je imela v Domžalah. Ponosen sem na svoje fante,” je bil po zmagi umirjen trener  Helios Suns Dejan Jakara. Njegov tekmec Miro Alilović pa je po prvem porazu Olimpije v finalu DP po letu 2019 dejal: “Že na začetku tekme marsikaj ni delovalo, predvsem v obrambi. Igrali smo premalo kolektivno. Ko smo povedli, smo tekmecu prehitro dovolili, da se vrne. Tudi v zaključku nismo odigrali, kot bi morali. Zdaj bo na preizkušnji značaj naših igralcev.”

Pod prho najprej Yogi, nato celotna Olimpija

Že v prvem polčasu si ob pogostem izmenjavanju v vodstvu nobena ekipa ni uspela priigrati več kot štiri točke naskoka. Ob neatraktivni igri, polni napak, je med dogodki izstopala izključitev Yogija Ferrella. Ljubljanski Američan je v drugi četrtini ob zaustavljanju Tiborja Mirtiča najprej prejel nešportno osebno napako, nekaj trenutkov zatem pa še tehnično napako, zaradi česar ga je pot predčasno vodila v slačilnico.

Video: izključitev Ferrella

In čeprav je bila, vsaj na papirju, izključitev prvega organizatorja igre za Ljubljančane hud udarec, pa je imela na ravni pristopa njegovih soigralcev celo pozitiven učinek. Zmaji so odločneje strnili svoje vrste, odigrali bolj agresivno, prevzeli nadzor, bolj dosledno preprečevali domžalsko tranzicijsko igro in se razigrali tudi v napadu. Izstopal je predvsem Marko Jeremić, ki je na prelomu med drugo in tretjo četrtino z meti od daleč prevzel strelsko pobudo. Sledil mu je Matic Rebec, ki je prevzel tudi organizatorsko taktirko.

Dejan Jakara. Foto: Aleš Fevžer

Ob kakovostni igri v tretji četrtini se je Cedevita Olimpija odlepila na sedem do devet točk. S tem tekme še zdaleč ni odločila, a je vendarle prišla v območje, v katerem je lažje nadzirala tekmeca. Helios po drugi strani ni uspel razviti značilne igre. Manjkal je predvsem napadalni preskok ali navezava več uspešnih akcij na obeh straneh igrišča. To je zasedbi trenerja Dejana Jakare naposled uspelo ob odprtju zadnje četrtine. Nekaj uspešnih obrambnih akcij so Domžalčani nadgradili s koši Fermeta, Omana in Mahkovica. Slednji je sedem minut pred koncem izenačil (68:68).

Domžalčani so v zadnjih minutah uspešno nevtralizirali vse poskuse ljubljanskega pobega. Ob vstopu v zadnji minuto je bil rezultat znova izenačen (79:79). Za Olimpijo je nato v tretji napadalni akciji prvi točki na tekmi dosegel Alen Omić. Na drugi strani je trojko zadel Bačvić. Zmaji so nato žogo znova poskušali spraviti do Omića in izsiliti vsaj osebno napako, a se je bosanski center zapletel, izgubil žogo in tako ostal brez zaključnega poskusa.

Marko Jeremić. Foto: Aleš Fevžer

Helios je bil tako nagrajen za bornem pristop in nepopustljivost na obeh tekmah, v ljubljanskem taboru pa so si priznali, da je bila ena zares kakovostna četrtina tokrat premalo za zagotovitev zaključne žogice. Finalna serija se bo nadaljevala v četrtek, in sicer ob 20.30 s tretjo tekmo v Domžalah. In medtem ko se bodo lahko košarkarji Heliosa do takrat zaklenili v dvorani in se pripravljali, pa Ljubljančane v torek čaka pomembno jadransko gostovanje v Beogradu. S Partizanom bodo namreč odigrali odločilno tretjo tekmo polfinala lige ABA.

VIDEO: vrhunci tekme

Cedevita Olimpija – Helios 81:82

Dvorana Stožice, sodniki: Petek (Maribor), Nedović (Kranj), Grbić (Ljubljana).

Cedevita Olimpija: Ferrell 8 (2:2), Jeremić 25 , Murić 14, Omić 2 (2:2), Dragić 9 (3:3), Rebec 13 (2:3), Radović 3 (1:2), Alibegović 2, Matković 5 (1:2).
Helios Suns: Luke 6, Mirtič 10 (0:2), Buljević 7 (1:1), Oman 5, Mahkovic 20 (4:5), Ferme 6, Tunstall 13 (1:2), Bačvič 15 (2:2).

Prosti meti: Cedevita Olimpija 11:14, Helios Suns 8:12.
Met za tri točke: Cedevita Olimpija 10:27 (Jeremić 7, Murić 2, Rebec), Helios Suns 10:26 (Bačvič 3, Luke 2, Mahkovic 2, Ferme 2, Oman).
Osebne napake: Cedevita Olimpija 18, Helios Suns 17.