Naslednji mladi up zapušča Slovenijo

Košarka 31. Maj 202313:07 0 komentarjev
Lun Jarc. Foto: KZS

Izjemno nadarjeni slovenski košarkar Lun Jarc, ki je pred desetimi dnevi Helios Suns popeljal do naslova državnega prvaka v kategorij do 14 let, bo kariero nadaljeval pri Megi iz Novega Beograda.

Val selitev slovenskih košarkarskih najstnikov v tuja okolja ne popušča. Pot, po kateri so se še krepko pred polnoletnostjo v tujino med drugimi podali Luka Dončić, Žiga Samar, Jurij Macura, Dan Duščak, Urban Klavžar in Jan Vide, je premamila tudi najboljšega posameznika v nedavno končanem državnem prvenstvu do 14 let.

Lun Jarc se trenutno mudi v Beogradu, kjer se je udeležil junior NBA turnirja. Ob tem je bil deležen tudi posebnega vabila na NBA tabor v Las Vegasu. Že pred tem pa je 14-letni obetavni košarkar začrtal nadaljnjo klubsko pot. Potem ko se je preselil pod okrilje uveljavljenega zastopnika Miška Ražnatovića, bo kariero zanesljivo nadaljeval pri Megi. Ta velja za valilnico mladih talentov in primerno odskočno desko. Preko Mege so se v večja okolja podali tudi Nikola Jokić, Ivica Zubac, Vlatko Čančar, Rade Zagorac, Vasilije Mičić, Nikola Jović … Trenutno pa je član Megine mladinske ekipe tudi 17-letni slovenski košarkar iz Vojnika Urban Kroflič.

Mladi Jarc, ki je do lani igral za KK Vrani Vransko, je sicer v tej sezoni izstopal v svoji starostni kategoriji. S povprečjem 28,5 točke je bil gonilna sila Heliosa. Blestel je tudi na zaključnem turnirju, na katerem je Ajdovščini natresel 32, Olimpiji 33, Jančam pa 27 točk. Ob tem je na omenjenih treh tekmah vknjižil še kar 43 skokov in 12 asistenc. Že januarja je nase opozoril na tradicionalnem turnirju Dubrava Cup. Priznanje za najkoristnejšega igralca turnirja mu je, tako kot leta 2011 Dončiću, podelil alfa in omega turnirja Boris Gnjidić. Obenem pa je bil dobrih 200 centimetrov visoki mladenič povabljen tudi v ekipo Gran Canarie za španski turnir mlajših kategorij.

Lun Jarc. Foto: KZS

Po Klavžarju in Videtu je torej Jarc še naslednji veliki up iz Heliosa, direktor kluba Matevž Zupančič pa ob tem obžaluje, da globalna košarkarska ureditev tega, za razliko od nogometnega sveta, ne nagrajuje. “Včasih rad rečem, da pri nas prezgodaj predobro delamo. Posledično so naši 15-letnki boljši od tekmecev iz Španije. Mnoge nato ujame biologija. Ali pa konkurenca v teh okoljih. Nato gre za vprašanje tega, kdo bo odskočil. Gledam Videta, ki zelo modro gradi kariero. Prepričan sem o tem, da bo uspelo tudi Jarcu. So pa tudi odločitve teh mladih fantov in staršev razumljive. Težava pa je na sistemski ravni. Fiba ne nagrajuje matičnih okolij. Klubi torej od teh selitev nimamo nič. Morda kakšen drobiž, če se uspemo dogovoriti,” nam je ob tem dejal prvi operativec Heliosa.