Prepelič: Meni je od vseh reprezentantov še najlažje

Košarka 18. Avg 202217:00
Delite:
Foto: Aleš Fevžer

Trojka ob zvoku sirene z velike razdalje, mirna roka s črte prostih metov v ključnih trenutkih in spodbujanje navijačev na tribunah. To je Klemen Prepelič, ki je proti Srbiji znova zasijal v vlogi, ki mu je pisana na kožo.

Slovenska košarkarska reprezentanca je Srbijo po podaljšku ugnala s 97:92, eden vidnejših akterjev čete selektorja Aleksandra Sekulića pa je bil tokrat Klemen Prepelič, ki počasi, a zanesljivo, težjo poškodbo roke postavlja v preteklost.

“Iskreno povedano, meni je od vseh reprezentantov še najlažje igrati. Jaz imam svojo vlogo, pridem v igro in sem ostrostrelec, mečem, imam popolno zaupanje soigralcev in trenerjev. Včasih to upravičim, včasih ne, zagotovo sem poln samozavesti. Kot sem rekel v Celju po prvih dveh tekmah, forma se bo le stopnjevala. Mislim, da se to kaže od tekme do tekme, tudi pri meni,” je po sredinem dvoboju v Stožicah dejal član Valencie.

Zadeval v ključnih trenutkih

Prepelič je sicer za 16 točk iz igre resda zadel le dva od osmih metov, a to kakšna. Najprej je ob zvoku sirene z velike oddaljenosti zadel trojko za vodstvo ob polčasu, ki je na noge spravila vso dvorano. Svoj drugi met je zadel v podaljšku, prav tako izza črte. Ob tem je bil sto odstoten pri izvajanju prostih metov, zadel je vseh deset, vključno s petimi v zadnji četrtini in dvema na koncu podaljška, s katerima je postavil končni izid.

Nora trojka ob polčasu:

V vlogi, da v igro prihaja s klopi, se je odlično znašel. “To vlogo mi je prvi namenil Igor Kokoškov in sem se prilagodil ter mi zelo ustreza. Sem igralec, ki veliko išče tudi kontakt, ko pridem v igro, je večinoma bonus že izpolnjen. Tako pridem do dveh, treh prostih metov in potem je vse lažje.”

Odločila individualna kvaliteta

Proti Srbiji, ki skupaj s Slovenijo na stavnicah pred evropskim prvenstvom kotira zelo visoko, je pričakoval težko tekmo. Čeprav selektor Svetislav Pešić ni imel na voljo nekaterih odličnih posameznikov, premorejo Srbi kljub temu zelo širok nabor kvalitetnih košarkarjev. Vse pa se je vrtelo okoli Nikole Jokića in Vasilija Micića.

Na koncu je odločila prav individualna kvaliteta, meni 29-letni branilec. “To so tekme, ko so zvezdniki kot so Luka Dončić, Nikola Jokić, Goran Dragić, Vasilije Micić … Na takih tekmah imamo ogromno kvalitete, da prevesimo tekmo na našo stran. Srbija je izredna ekipa. Vzdušje je bilo odlično in nam je na koncu dalo dodaten adrenalin. Še ena tekma, po tisti s Turčijo, na nivoju EuroBasketa.”

Vrhunci tekme Slovenija – Srbija:

Ostajajo še rezerve

Selektor je bil sicer po zmagi tudi nekoliko kritičen do igre svojih varovancev. Izpostavil je napake in dodal, da izvedba na trenutke ni bila, kot bi si želeli. Da vse še ni popolno, je pritrdil tudi Prepelič.

“Ogromno je bilo nerazumevanja na igrišču. Vsi smo imeli dodaten adrenalin, še vedno je bilo na vrhunskem nivoju, a so še stvari za popraviti. Predvsem v obrambi, tudi v napadu še nismo zaigrali na 100 odstotkih. Imamo še dovolj časa in še eno pripravljalno tekmo.”

[Sobota, 20. avgusta, ob 20.15: Slovenija – Hrvaška] Tekmo si lahko ogledate na Sportklubu in pri Telemachu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Foto: Aleš Fevžer

Spregovoril je tudi o vzdušju. Spremljal ga je že junija proti Hrvaški, a takrat v vlogi navijača. “Zdaj sem dobil spet kurjo polt. Zato treniramo, zato imamo radi ta šport, vedno se radi vračamo v reprezentanco, v veliki meri zaradi tega.”

Slovenska reprezentanca se bo pred koncem pripravljalnega obdobja v soboto ob 20.15 pomerila še s Hrvaško. Obračun iz Celja si boste lahko prav tako pogledali na Sportklubu. Sledili bosta tekmi kvalifikacij za SP 2023, proti Estoniji in Nemčiji, 1. septembra pa Slovenci v Kölnu začnejo z branjenjem evropskega naslova.

Komentari

Vaš komentar