Cilj ostaja EuroBasket z ameriško okrepitvijo

Košarka 13. Nov 202312:38 1 komentar
Foto: Grega Valančič

Po polovičnem izkupičku v prvem kvalifikacijskem oknu za nastop na EuroBasketu 2025 in vstopu v skoraj enoletno obdobje brez uradne tekme selektor slovenske ženske košarkarske reprezentance napoveduje poletno delovno akcijo, obenem pa vztraja tudi po naturalizirani igralki.

Saga z Američanko v slovenski ženski košarkarski reprezentanci se nadaljuje. Potem ko se je Shante Evans leta 2021 poslovila od izbrane vrste, je vodstvo Košarkarske zveze Slovenije dolgo obljubljajo ustrezno zamenjavo in celo nadgradnjo, predvsem v luči domačega EuroBasketa. Tarči sta bili Azura Stevens in Kalani Brown, a sta obe izbrali drugačna pot, Slovence, pa je nato “zmanjkalo časa”. Prav zaradi tega nove odločne izjave o ameriški okrepitvi iz ust selektorja Georgiosa Dikaioulakosa zvenijo kot deja vu. Grk na slovenski klopi je v zadnjem tednu kar dvakrat napovedal postopek naturalizacije.

A če se bo njegova želja tokrat vendarle uresničila, bomo novinko v slovenski reprezentanci verjetno videli šele čez slabo leto. Drugo kvalifikacijsko okno, v katerem bosta tekmeca Finska in Madžarska, je namreč na sporedu 7. in 10. novembra 2024. Dobršen del ekipe se bo sicer zbral tudi v poletnem terminu, ko Dikaioulakos načrtuje delovne tabore s pripravljalnimi tekmami.

“Američanke takrat verjetno ne bo, saj se bo termin prekrival z ženski ligo NBA. V tem poletnem obdobju me bo zanimal predvsem napredek mladih igralk. Z njimi smo v stiku tudi med sezono. Želimo postati boljši,” pravi selektor, ki ima v tem pogledu odslej dodatno pomoč. Reprezentanco je namreč kot športna direktorica okrepila nekdanja kapetanka Maja Erkić.

Cilj reprezentance pa ob pomlajevanju ostaja tudi uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki ga bodo leta 2025 gostile Češka, Nemčija, Grčija in Italija. Na zaključni turnir zanesljivo vodi le prvo mesto v kvalifikacijski skupini, vozovnice pa bodo prejele tudi štiri (od skupno osmih) drugouvrščene reprezentance. Slovenija je kvalifikacije v skupino B odprla z visokim porazom proti Madžarski (51:70), za precej lepši zaključek leta pa je v nedeljo porazila Bolgarijo (78:63).

“Pogrešali smo Tejo Oblak, ki je naravna vodja te reprezentance. Ni se bilo lahko prilagoditi na igro brez nje, saj gredo napadi pravilo čez njene roke. Vseeno sem v tem oknu zahteval napredek. Tokrat je bila vodja Eva Lisec. V ključnih trenutkih je za seboj potegnila ostale,” ocenjuje Dikaioulakos.

Georgios Dikaioulakos. Foto: Grega Valančič

Tokratna kapetanka je na tekmah v Sopronu in Ljubljani dosegla kar 42 odstotkov vseh slovenskih točk. Šele v drugem polčasu nedeljske tekme sta ji odločneje na pomoč priskočili Tina Jakovina in Zala Friškovec. Ob nizu tehničnih napak je šepala organizacija igre, manjkal pa je tudi prispevek izjemno obetavne Ajše Sivke, za katero se je tokrat zdelo, da plačuje ceno manka igralnih minut na klubski ravni.

”Madžarke imajo odlično ekipo, ki je tudi dobro obrambno naravnana. Naša dekleta so imela veliko težav pri iskanju prostora za met. Tudi zaradi tega je Eva prevzela večje breme. Proti Bolgarkam je bilo drugače. Imeli smo kar nekaj odprtih metov, a smo bili nenatančni. Igra torej ni načrtno slonela na Evi. Potreben je bil zasuk. To nam je v drugem polčasu uspelo. In to je prava Slovenija, za katero verjamem, da bo v prihodnje še boljša,” pravi Dikaioulakos in dodaja: “Želimo dobiti vse preostale tekme. Če jih bomo, potem se lahko zavihtimo na evropsko prvenstvo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje