Murić: Luko bomo dali na petko, da pomaga

Košarka 11. Jun. 202110:30
Delite:
Slovenska košarkarska reprezentanca, Edo Murić
Kapetan reprezentance Edo Murić (Foto: Uroš Skaza)

Kapetan slovenske košarkarske reprezentance Edo Murić je bil na četrtkovem zboru ob druženju z mediji zelo dobro razpoložen. Zaveda se, da bo na njem še večja odgovornost zaradi primanjkljaja pod obročem, hkrati si šteje v čast, da si bo lahko po več kot treh letih znova delil parket z Luko Dončićem.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v četrtek pričela s pripravami na kvalifikacijski turnir, ko bo lovila premierni nastop na olimpijskih igrah.

Selektor Aleksander Sekulić lahko od prvega dne sicer računa zgolj na 11 košarkarjev od 20, kolikor jih je uvrstil na seznam. Preostali člani se bodo predvidoma pridružili naslednji teden. Med tistimi, ki so že na voljo, je bilo čutiti ogromen motiv.

Pomeriti se proti vsem tem reprezentancam je nekaj, na kar čaka vsak športnik. Biti v družbi najboljših. Hočemo biti tam, Slovenija še ni bila. S tem bi spisali še eno lepo zgodbo,” je o veliki želji po nastopu na OI povedal Edo Murić.

V Litvi se bo Slovenija na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal med 29. junijem in 4. julijem, v skupini B pomerila z Angolo in Poljsko. Nato se bo v morebitnem polfinalu srečala z reprezentanco iz skupine A – Venezuelo, Južno Korejo ali domačini Litovci. Sledil bo finale, ki bo dal edinega potnika na olimpijske igre v Tokiu.

Murić o reprezentancah Poljske in Angole:

Zelo kakovostni tekmeci in že trenirajo. Nimajo zvezd, ampak so že v ritmu, v ciklusu. Prihajajo z isto željo, videli smo sami, da se v tej korona sezoni dogajajo čudne reči, lahko se zgodi vse. Kdor pričakuje, da bosta ti tekmi lahki, se moti. Pripravljeni bomo, vsako sekundo bomo odigrali maksimalno in upajmo, da bo to dovolj za olimpijske igre.

O najverjetnejših glavnih tekmecih za OI – Litvi:

Zagotovo bodo imeli prednost pod obročem. Mi na zunanji liniji. Imamo en cilj, čim bolj pomagati pod košem. To je bila rak rana v kvalifikacijah, nismo imeli dovolj fizičnih košarkarjev. Sploh proti ekipi, kot je Litva. Tudi Angoli, vsi skačejo nad obroč. Bo zanimiva izkušnja. Vsi vemo, kje je naša največja težava, skok in zapiranje rakete. Morali se bodo vključiti tudi zunanji igralci. Vsi se moramo graditi, skakati, da primanjkljaj zmanjšamo z energijo, ki nas je krasila ves čas. Luko bomo dali na “petko” zdaj, da pomaga (smeh).

Slovenska košarkarska reprezentanca
Edo Murić (Foto: Uroš Skaza)

O Luki Dončiću:

Govorimo o, po mojem mnenju, top tri igralcu sveta. Po talentu najboljšem. Zanimivo ga bo videti, vsi že komaj čakamo. Igrati ob Luki Dončiću nima možnosti vsak. Vemo, da je zelo motiviran, da ima željo nastopati na OI, da bo naredil vse. Tu smo, da nas vodi, da mu pomagamo in se skupaj pripeljemo tja, kamor si želimo.

O naturalizaciji košarkarjev:

Z Anthonyjem Randolphom se je dobro izšlo, a je bilo precej več časa. Težka uganka. Verjamem v strategijo, da bodo pripeljali igralca, ki ga potrebujemo. Ali bo to Alen Omić, ali kdo drug. Važno je, da pride človek s čisto glavo in enim ciljem, to je ne predstavljati sebe, temveč Slovenijo in nam pomagati, karkoli bo že to. Ali bo moral skakati, ali se smejati, karkoli.

O jedru ekipe z Eurobasketa 2017:

Goran Dragić in Luka Dončić (Foto: KZS).

Jedro nikoli ne bo isto. Tukaj nekdo manjka, igralec, ki je bil leta 2017 nezamenljiv. Če njega odstraniš, je to kot, da nekomu odstraniš glavo. Goran Dragić bo manjkal in je nezamenljiv. Ima toliko izkušenj, da je točno vedel, kako se odzvati, kdaj umirit, kot kapetan ni zamenljiv. Imel je kvaliteto, da je vodil ekipo. Po drugi strani prihaja Luka, ki lahko to nadomesti, a ga že tri leta ni bilo. Izkušenj nima toliko kot Goran, ima pa večjo samozavest, kot jo je imel leta 2017. Sem optimist, zaupam reprezentanci in vsem igralcem, ki bodo igrali. Nismo favoriti, Litva ima odlično ekipo, imeli bodo polno dvorano. Bomo pa zato dodatno motivirani in upamo na najboljše.

O morebitnem nastopu Gorana na olimpijskih igrah:

Goran je reprezentančno pot zaključil na najlepši možni način. Vemo, da ga mučijo poškodbe. Njegova želja sploh ni sporna. Dolgo ga že poznam, mislim, da ima v sebi željo. Ni še bil na olimpijskih igrah, tudi njegov brat bo zraven. Iz izkušenj lahko povem, da nekaj, kar narediš z bratom, je povsem drugi nivo. Željo zagotovo ima nastopati, čeprav se o tem ne govori veliko. Po drugi strani že vrsto let igra 100 tekem na sezono. Ni več tako mlad, čeprav zgleda mlad (smeh). Verjamem, da je njegovo telo izmučeno in se boji, da reprezentanci ne bi mogel dati tega, kar se od njega pričakuje. Vsi smo ga navajeni, da je za nas vse. Ga popolnoma razumem, zagotovo ne bi smela Slovenija imeti nobene zamere, tudi če se ne bi odzval, ker je za Slovenijo naredil več, kot smo vsi pričakovali.

Komentari

Vaš komentar