(Ne)spregledana hrvaška ovira za Slovenijo (VIDEO)

Košarka 29. Nov 202312:30 0 komentarjev

Dokaj enoten slovenski odziv na ponedeljkov žreb skupin kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024 je bil pogled proti Grčiji. Giannis Antetokounmpo naj bi poosebljal osrednjo slovensko oviro na poti do Pariza. A spregledati ne gre niti Hrvaške, ki skuša graditi novo reprezentančno identiteto. In kako na žreb gledajo pri naših sosedih? Kakšno ekipo bi lahko sestavili?

Luka Dončić se je 30. 6. 2022 v nabito polnih Stožicah v svojem edinstvenem poigraval. Harmonično so mu sledili Mike Tobey, tedanji povratnik v reprezentanco Goran Dragić, njegov brat Zoran in ostali. Slovenija je na odmevni kvalifikacijski tekmi za nastop na SP 2023 proti Hrvaški že v prvi četrtini vodila s kar 25 točkami naskoka. Pozneje je imela na svojem računu +28, končalo se je s 97:69. To je bila še četrta zaporedna slovenska zmaga nad Hrvati. Dva meseca pozneje je sledila še peta.

In čeprav je skupni rezultat več kot 30-letnega sosedskega rivalstva zdaj izenačen (19:19), pa se je v zadnjem desetletju tehtnica nagnila močno na slovensko stran. Na zadnjih hrvaških lovorikah, pod katere je bil podpisan še rod Tonija Kukoča, se je nabral debel sloj prahu, Slovenija pa je na Dončićevih krilih postala reprezentančni hit. Slovenija je trenutno sedma evropska reprezentanca, Hrvaška 16. Navsezadnje so se naši sosedi tudi v kvalifikacije za OI uvrstili skozi stranska vrata, torej preko predkvalifikacij, dodatno sito pa jih je čakalo tudi pred umestitvijo v bobne kvalifikacij za EuroBasket 2025. Toda …

Josip Sesar. Foto: Profimedia

Hrvati so obrnili novo stran. Roko na srce, ne prvič v zadnjih dveh desetletjih. Selektorsko taktirko je prevzel Josip Sesar, ki je uspešno opravil obe delovni nalogi v letu 2023. Zdaj nekdanji reprezentant, sicer tudi trener zagrebškega Dinama, zbira delce sestavljanke za leto 2024. ”Skupina je zahtevna, verjetno najbolj med vsemi. Vse ekipe so močne. Slovenija in Grčija sta s svojimi superzvezdniki zagotovo prva favorita. A tudi mi imamo svoje adute. Že letos smo presenetili v Turčiji. Tudi tokrat bomo napadali iz ozadja,” je ponedeljkov žreb komentiral Sesar, ki je kot selektor nanizal ducat zaporednih zmag.

Poudaril je, da je novembra sila težko govoriti o analizi reprezentanc za julijsko tekmovanje. ”Pomembno je, da fantje ostanejo zdravi, da odigrajo dobre sezone … Nato pa bi rad, da ohranimo dobro vzdušje, ki nas je krasilo ob zadnjem srečanju,” pravi selektor, ki je v izbrano vrsto vrnil Daria Šarića. Ta v novi sezoni blesti v dresu GS Warriors. Močan adut je bil naturalizirani Američan Jaleen Smith, ki je zapolnil vrzel na položaju organizatorja igre. Z reprezentančnimi pljuči je znova zadihal Mario Hezonja. Z ekipo se je zlil Ivica Zubac.

Video: Josip Sesar o žrebu in Bogadanovići (Sportklub HR)

Dodamo lahko še nekaj košarkarjev, ki letos niso bili del reprezentance. Tudi člana Olimpije Karla Matkovića. Kot vse kaže, pa Sesar upa, da bo dres izbrane vrste znova oblekel tudi dolgoletni kapetan Bojan Bogdanović. ”Nesmiselno je govoriti o njegovi kakovosti. Gre za enega najboljših hrvaških košarkarjev vseh časov. Kar se mene tiče, je vse odprto. Zagotovo se bova še pogovarjala. Tudi pred sezono sva se. Ni dejal, da je reprezentančna zgodba končana. Mislim, da se je zaradi dobrega vzdušja, ki smo ga imeli to poletje, in dobrih rezultatov, ki smo jih dosegli, ta ogenj zanetil tudi pri njem,” pravi hrvaški selektor.

Olimpijske kvalifikacije: Pirej

2. julij

Slovenija- Hrvaška

Egipt – Dominikanska republika

3. julij

Hrvaška – Nova Zelandija

Dominikanska republika – Grčija

4. julij

Nova Zelandija – Slovenija

Grčija – Egipt

6. julij

Polfinale

7. julij

Finale

Na olimpijski turnir se bo uvrstil le zmagovalec turnirja. Enako velja za ostale tri turnirje (Valencia, Riga in San Juan).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!