“Tudi v Kaunas nismo šli v vlogi favorita, pa smo pokazali svoje”

Košarka 27. Nov 202320:51 0 komentarjev
slovenska košarkarska reprezentanca
Foto: Profimedia

Slovenski košarkarji so dobili tekmece v kvalifikacijah za olimpijske igre. Od 2. do 7. julija prihodnje leto se bodo izbranci Aleksandra Sekulića, upajmo, da tudi z Luko Dončićem, mudili v Grčiji. Tam jih za začetek čakata tekmi z Novo Zelandijo in Hrvaško, če bo Slovenci uspešni, pa v nadaljevanju še Grčija, Dominikanska republika ali Egipt. "Žreb nam je namenil verjetno najtežji turnir," pravijo reprezentanti, a se bodo v Pirej kljub temu podali z željo po zmagi.

Na žrebu v Švici je bila Slovenija v prvem kakovostnem bobnu skupaj s Španijo, Latvijo in Litvo. V drugem bobnu je bila Grčija, v tretjem Dominikanska republika, v četrtem Nova Zelandija, v petem Hrvaška in v zadnjem Egipt.

Na vsakem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, ki so na sporedu od 2. do 7. julija, bodo ekipe razdeljene v dve skupini. Slovenija bo v skupini A z Novo Zelandijo in Hrvaško, v skupini B pa so Grčija, Dominikanska republika in Egipt.

Po dveh tekmah se bosta najboljši ekipi uvrstili v polfinale, le zmagovalec finala pa bo dobil mesto na OI v Parizu in Lillu, ki bodo potekale od 26. julija in 11. avgusta 2024.

Slovenija bo prvo tekmo igrala 2. julija 2024 proti Hrvaški. Po dnevu premora 3. julija, ko se bosta med seboj pomerili Hrvaška in Nova Zelandija, pa se bo 4. julija pomerila z Novo Zelandijo.

“Odhajamo v Grčijo in vemo, kaj moramo storiti. Skupina je težka, a verjamem v našo ekipo. Tako, kot smo to storili v Litvi, moramo ponoviti tudi v Pireju. Imamo svoje možnosti in z veliko borbe ter želje moramo preprosto zmagati vse tekme,” po plesu kroglic pravi naturalizirani slovenski reprezentant Mike Tobey. 

Mike Tobey
Foto: fiba.basketball

“Žreb je izjemno zanimiv. Le Egipt je manjši outsider, za vse ostale ekipe pa velja, da lahko vsaka premaga vsako. Zagotovo ne bo lahko, a če hočemo v Pariz, moramo biti najboljši na turnirju,” pa je za spletno stran Košarkarske zveze Slovenije dejal Aleksej Nikolić.

Še bolj gostobeseden je bil Gregor Hrovat: “Žreb nam je namenil verjetno najtežji turnir. Že začetna skupina je zelo težka, imamo dve kar atraktivni nasprotnici. Če bomo maksimalno pripravljeni in osredotočeni ter predvsem v popolni postavi, lahko verjamemo v uvrstitev v finale. Proti domačinki Grčiji bo izjemno težko, a zakaj nam ne bi spet uspelo, kot nam je že v Litvi leta 2021. Tudi takrat nismo bili v vlogi favorita, pa smo vsem pokazali, česa smo sposobni. Spet bo vse odvisno od nas. Tja bomo odšli maksimalno pripravljeni ter odločni in če bomo imeli pravo željo, energijo in karakter, potem verjamem, da se lahko še drugič zapored uvrstimo na igre.”

Zadnja izkušnja Slovencev z olimpijskimi kvalifikacijami je pozitivna. Leta 2021 je v Kaunasu v družbi Poljske in Angole osvojila prvo mesto v skupinskem delu, nato v polfinalu ugnala Venezuelo, za konec pa na krilih Luke Dončića ugnala še favorizirano domačinko Litvo. Še isto poletje so na OI slovenski košarkarji osvojili četrto mesto, potem ko so nesrečno izgubili polfinalno tekmo s Francozi, nato pa še boj za bron z Avstralci.

Kvalifikacijski turnirji za OI:

Grčija (Pirej):
Skupina A: Slovenija, Nova Zelandija, Hrvaška
Skupina B: Egipt, Grčija, Dominikanska republika

Portoriko (San Juan):
Skupina A: Mehika, Slonokoščena obala, Litva
Skupina B: Italija, Portoriko, Bahrajn

Latvija (Riga):
Skupina A: Gruzija, Filipini, Latvija
Skupina B: Brazilija, Kamerun, Črna gora

Španija (Valencia):
Skupina A: Libanon, Angola, Španija
Skupina B: Finska, Poljska, Bahami

Na vsakem izmed štirih kvalifikacijskih turnirjev je šest reprezentanc razdeljenih v dve skupini s po tremi ekipami. Skupino A sestavljajo reprezentance iz 1., 4. in 5. kakovostnega bobna, skupino B pa reprezentance iz 2., 3. in 6. kakovostnega bobna. Po odigranih tekmah znotraj posameznih skupin bosta na sporedu polfinalna dvoboja (A1 : B2 in A2 : B1), finale pa bo prinesel udeleženca olimpijskih iger. V Pariz bo namreč potovala le zmagovalna četverica kvalifikacijskih turnirjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!