Dragićev iskreni nagovor za novo upanje navijačev

Košarka 3. Jul 202220:18 > 20:53
Goran Dragić. Foto: FIBA

Slovenska košarkarska reprezentanca se je na Švedskem namučila z domačo izbrano vrsto, a vendarle prvi del kvalifikacij za SP 2023 zaključila z zmago (84:81). Čeprav je bil z 31 točkami prvi strelec Luka Dončić, je bil po tekmi v središču pozornosti kdo drug kot Goran Dragić. A ne, ker je v vroči končnici prispeval levji delež k zmagi, temveč zaradi njegove reprezentančne prihodnosti, ki jo je dodatno začinil z govorom v garderobi.

Slovenija je po simultanki Luke Dončića v tretji četrtini in trojkah Eda Murića ter Alekseja Nikolića na začetku zadnjega dela povedla že s 73:61. Morda so v tistem trenutku slovenski košarkarji prehitro sklepali, da so vendarle strli žilave Švede, a domačini se niso predali ter slabe tri minute pred koncem celo povedli.

“Moramo reči, da so Švedi dobri, dobro so se pripravili na nas v napadu in v obrambi, izzvali so nas, mi pa nismo igrali najbolje, naredili smo veliko napak. Če delaš napake, se moraš znati rešiti, kar nam je uspelo. Zelo smo se morali boriti za zmago, najpomembneje je, da smo jo dosegli,” je bil po tekmi s četrto zmago v skupini C, manj pa s samo igro, zadovoljen selektor Aleksander Sekulić.

Vrhunci tekme Švedska – Slovenija:

Švedi z borbeno igro utrujali Slovence

Slovenci so sicer tekmo začeli poletno in hitro povedli s 15:5. Zdelo se je, da bodo na severu Evrope vpisali rutinirano zmago. A v dvorani Hovet so slovenski košarkarji v nadaljevanju napravili preveč napak, da bi se uspeli odlepiti.

Skandinavci so imeli na svoji strani tudi glasne navijače, ki sta jih pohvalila tako Sekulić kot Goran Dragić. 36-letni veteran v slovenski izbrani vrsti je po dvoboju zelo laskal nasprotniku.

“Vedeli smo, da bo težko. Pogledali smo si nekaj tekem, predvsem proti Hrvaški. Dobre igralce imajo, Ludvig Hakanson in mladi Pelle Larsson. Po tekmi sem mu dejal, da mi je všeč kako igra, da je žilav in naj vztraja. Najpomembneje pa je, da igrate na vso moč,” je dejal eden od junakov Slovenije.

Goran vnovčil izkušnje

Prav Goran je tri sekunde pred koncem pri vodstvu z 82:81 izsilil osebno napako in nato ohranil mirno kri, vnovčil izkušnje ter z dvema prostima metoma poskrbel za plus tri Slovenije. Švedi so za podaljšek potrebovali trojko, a z metom s sredine zgrešili cilj.

“Težka tekma, na Švedsko je dolga pot. Začeli smo dobro, žoga je krožila, igrali smo v našem ritmu, a nato so se Švedi prilagodili in z agresivnostjo spremenili ritem tekme. Malce smo izgubili nadzor, a smo izkušena ekipa in na koncu prišli do zmage, to je vse kar šteje. Dosegli smo cilj, dve tekmi, dve zmagi,” je dodal Dragić, ki je zbral 20 točk, ob metu iz igre 6/13.

Foto: FIBA

Novinar prestrašil Sekulića

Po dvoboju je bil v ospredju prav Goran, ki je, kot poslušamo že kakšen mesec dni, napovedal slovo od reprezentance po tekmi s Švedsko. Čeprav na novinarski konferenci ni bilo slovenskih novinarjev, je bilo prvo vprašanje poljskega predstavnika sedme sile uperjeno prav v njegovo reprezentančno prihodnost.

Ker je Goran v odgovorih vendarle znova vrata pustil le priprta, ga je novinar še dodatno izprašal. Izmenjavo, v katero se je vmešal tudi dobro razpoloženi slovenski selektor, objavljamo v celoti.

Novinar: “Če se uvrstite na SP, puščate odprte možnosti?”

Goran: “Govorite o svetovnem prvenstvu? To je šele naslednje leto! Ne, ne! (smeh, op. a.) To je še predaleč, verjetno ne.”

Novinar: “Verjetno? 99,9 odstotka, da ne? Kot je to rekel Jordan, a se nato vrnil?”

Goran: “Zadnjič, ko sem igral za reprezentanco, je bilo pred petimi leti, ko smo slavili naslov. To bom malce pogrešal, a star sem 36 let, še vedno si želim igrati nekaj sezon v ligi NBA, kar je velik napor za moje telo. S tem sem se že sprijaznil.”

Sekulić: “Pustimo odprte možnosti, ne dovoli mu, da reče ne.”

Foto: Guliverimage

Po govoru v garderobi prihodnost še bolj negotova

Kot da ugibanj glede njegove reprezentančne prihodnosti še ni dovolj, je po tekmi Košarkarska zveza Slovenije objavila še video iz garderobe, na katerem se Goran zahvaljuje svojim soigralcem. A znova je v njegovih besedah zaznati iskreno neodločnost glede dokončne odločitve.

“Če po pravici povem, koliko je že tega, pet let? Prav manjkalo mi je to, prisežem. Hvala vam za vse, jaz res ne vem, kaj se bo zgodilo,” je dejal priljubljeni “Gogi” in tako v dolgo poglavje odločanja o podaljševanju reprezentančne kariere dodal nov list.

Ne glede na dokončno odločitev Gorana Dragića, slovenske košarkarje to poletje čaka še veliko dela. Avgusta se znova zberejo in pričnejo z drugim delom kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ko se bodo križali s skupino D, oziroma Nemčijo ter dvema od trojčka Izrael, Estonija in Poljska.

Nato sledi še branjenje evropskega naslova. EuroBasket 2022 bo od 1. do 19. septembra gostila Nemčija.