Saša in Luka Dončić sta vendarle dočakala družbo

Košarka 24. Feb 202316:15
Luka Dončić je bil leta 2017 "prvi sin" v slovenski reprezentanci. Foto: Aleš Fevžer

Z debitantskim nastopom na uradni tekmi slovenske članske košarkarske reprezentance v Estoniji se je Robert Jurković na seznamu igralcev izbrane vrste pridružil očetu Ivici. V več kot 30-letni zgodovini slovenske reprezentančne košarke sta doslej takšen tandem tvorila le Saša in Luka Dončić.

Ko je ob petkovem gostovanju slovenske košarkarske reprezentance na predzadnji tekmi kvalifikacij za nastop na SP 2023 na parket stopil 20-letni krilni košarkar novomeške Krke Robert Jurković, je večna lestvica nastopajočih za člansko izbrano vrsto dočakala šele drugi tandem oče-sin.

Na več kot 100-članskem seznamu košarkarjev, ki so vknjižili vsaj en nastop za Slovenijo, je sicer kar pet bratskih parov (Dragić, Nikolić, Lorbek, Udrih in Zagorac), pa tudi bratranca Prepelič, do danes pa sta se kot oče in sin z branjenjem slovenskih barv lahko pohvalila le Saša in Luka Dončić. Prvi je leta 2004 v Škofji Loki in Mariboru za Slovenijo nastopil na dveh kvalifikacijskih tekmah za nastop na EuroBasketu, Luka pa je do danes nastopil že na 30 tekmah.

Ivica Jurković. Foto: Aleš Fevžer

 

Robert Jurković. Foto: Aleš Fevžer

Robert Jurković je bil sicer v reprezentanco vpoklican že na začetku lanskega poletja in je v pripravah na EuroBasket 2022 nastopil na prijateljskih tekmah z Nizozemsko in Črno goro, v Talinu pa je nekdanji član Olimpije in Ilirije prvič priložnost dobil tudi na uradno tekmi pod okriljem Fibe.

Medtem ko je Luka Dončić hitro preskočil očeta, pa precej daljša pot čaka Roberta Jurkovića. Danes 49-letni Ivica Jurković, nekdanji krilni center iz Čapljine, ki se je v Slovenijo preselil leta 1992 ter ob igranju za Rogaško in Olimpijo prejel tudi državljanstvo, je namreč zbral kar 61 reprezentančnih nastopov. Med drugim je igral tudi na štirih evropskih prvenstvih (1997, 1999, 2001 in 2003).

Komentari

Vaš komentar