Sekulić predstavil seznam in se pošalil glede Dončića

Košarka 25. Maj 202114:07 > 15:25
Luka Dončić
Luka Dončić (Foto: Tom Pennington/Getty Images)

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić je objavil seznam igralcev za kvalifikacije za letošnje olimpijske igre. Na njem je 20 košarkarjev, med njimi tudi dva iz lige NBA - Luka Dončić in Vlatko Čančar. Priprave se začnejo 10. junija v Zrečah.

Aleksander Sekulić se je za slovenske medije zaradi klubskih obveznosti oglasil s Češke. Predstavil je okvirni načrt priprav, seznam košarkarjev in razkril tudi že prvi dogovorjeni prijateljski tekmi. Dvakrat se bo Slovenija namreč pomerila s Hrvaško, enkrat pri južnih sosedih in enkrat doma.

Priprave bodo slovenski reprezentantje začeli 10. junija v Zrečah, v Kaunas pa potujejo 25. junija. V Litvi se bo Slovenija na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal med 29. junijem in 4. julijem, pomerila z Angolo, Poljsko, Venezuelo, Južno korejo in domačini Litovci. Turnirji bodo sicer štirje. Poleg Kaunasa jih gostijo še Beograd, Split in kanadska Victoria. Na olimpijske igre v Tokiu se uvrsti le najboljša reprezentanca s posameznega prizorišča.

Seznam košarkarjev slovenske reprezentance

Vir: KZS

Strokovnemu štabu sicer precej težav povzroča datum turnirja. Umeščen je namreč tik ob koncu številnih državnih prvenstev. Prav tako se končnica lige NBA konča šele konec julija. Zato bodo prihodi košarkarjev močno odvisni od njihovega uspeha s klubi, oziroma od tega, kako daleč se bodo uvrstili.

Dončić pride, če bo Dallas pravočasno izločen

Velik izziv, tako organizacijsko kot strokovno. V takšni situaciji še nismo bili, pogovarjamo se, kako to rešiti. Zato smo objavili seznam povabljenih, kjer jih je 20. Z razlogom, da najdemo način in vsi moramo biti potrpežljivi. Tako igralci kot štab in vodstvo,” je logistične in organizacijske težave komentiral Sekulić.

Selektor Aleksander Sekulić.

Tako veliko košarkarjev je za seznamu prav zato, ker selektor niti ne ve, kdo bo sploh na voljo: “Seznam ni dokončen, lahko se spreminja, čeprav bi se želeli temu izogniti. Moramo biti fleksibilni, tudi igralce sem pozval k temu.”

V Kaunas bo lahko zaradi morebitnih zapletov z virusom Covid-19 odpeljal 14 košarkarjev: “Od katerih jih nato na prizorišču na dokončen seznam uvrstiš 12. Gre za mehurček, kjer bomo vsi testirani.”

Glavno vprašanje je ali bo v Kaunasu igral tudi zvezdnik Dallasa Luka Dončić. Čez lužo je še en zlati reprezentant z EuroBasketa 2017, Vlatko Čančar: “Nastop je pogojen s tem, kako globoko v končnico bo prišel z Denverjem. Enako Luka Dončić z Dallasom. Oba imata željo, da prideta. Morali bomo navijati, da se ne uvrstita daleč,” je seveda v šali še pripomnil Sekulić, ki jima želi le najboljše.

Luka Dončić na EuroBasketu 2017 (Foto: Guliverimages.com)

Dončić se v končnici meri z Los Angeles Clippers. Morebitna 7. tekma je na sporedu 6. junija. Če se Dallas uvrsti v drugi krog, se bodo njegovi nastopi zavlekli skoraj do odhoda slovenske reprezentance v Kaunas. Enako velja za Čančarja, ki se z Denverjem meri proti Portlandu. Če se kdo od njiju uvrsti v konferenčni finale, bo zagotovo manjkal na kvalifikacijskem turnirju.

Vrača se Omić

Največja težava Slovenije zadnjih let je zagotovo položaj centra. Na seznamu je tudi nesojeni reprezentant zadnjih let Alen Omić, ki bi lahko bil rešitev. Letos nastopa za francoski Bourg, v prvenstvu ima povprečje 11 točk in 8,4 skoka na tekmo. Z njim je nastopal tudi v EuroCupu, kjer je beležil 8,1 točke in 6,8 skoka na obračun.

Je najbolj realna opcija, a nihče nima garancij, vsak se mora dokazati in si zaslužiti mesto v kvalifikacijah. Je pripravljen igrati za reprezentanco, sem se z njim pogovoril, ima močno željo,” o visokem naturaliziranem košarkarju pravi Sekulić.

Malce presenetljivo se je na seznamu znašel tudi Gašper Vidmar. Zadnja leta se je pogosto spopadal s težavami zaradi poškodb, njegova minutaža je bila zato skromna: “Sva v tesnem kontaktu, spremljamo njegove igre. Imel je težave s poškodbami. Če je pripravljen in sposoben igrati, je lahko dovolj tudi 10 minut,” zanj pravi Sekulić.

Gašper Vidmar je bil konec aprila cepljen proti virusu Covid-19.

Za zdaj ima slovenska reprezentanca torej dogovorjeni le dve pripravljalni tekmi: “Težko je bilo najti tekmece ob pravem času. Šele po 15. juniju bomo v polni postavi, po tem datumu je bilo težko najti tekmeca. Če bomo še koga našli, bomo še imeli kakšno tekmo, če ne bomo morali improvizirati.”

Slovenija bo v Kaunasu lovila prvi nastop na olimpijskih igrah.