Sekulić: Saj niste pričakovali blestenja že na prvi tekmi?

Košarka 5. Avg 20221:15 1 komentar
Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Uvodna tekma slovenske košarkarske reprezentance v pripravah na EuroBasket 2022 je potrdila velikansko razliko med "Dončićevo Slovenijo" in izbrano vrsto brez prvega zvezdnika. Tako v igri kot v vzdušju na tribunah. Vseeno je bil selektor Aleksander Sekulić po celjskem skalpu Nizozemske (83:76) zadovoljen, predvsem pa trdno odločen stopnjevati ritem do ''pravih'' tekem.

Že manj kot polovična zasedenost celjskega Zlatoroga, ki je v svojem temelju predvsem rokometna trdnjava knežjega mesta, je pričala o ”manj atraktivni” Sloveniji. Predvsem v primerjavi z junijskim spektaklom proti Hrvaški v ljubljanskih Stožicah, ko je imela tekma poleg zvezdniške zasedbe tudi močan tekmovalni pečat. A tako selektor Aleksander Sekulić kot tudi igralci, na klopi in tribuni, se s tem niso pretirano obremenjevali. Zavedajo se namreč, da pravih tekmovalnih izzivov v naslednjem mesecu in pol ne bo manjkalo. Prva tekma je tako služila predvsem za prebijanje ledu, razblinjanje delovne monotonosti, postavljanje grobih igralskih smernic in tudi preizkus širšega kadrovskega nabora.

Video: vrhunci tekme

Tudi zmaga na koncu, predvsem po psihološki plati, ni zanemarljiva, čeprav velja poudariti, da slovenska reprezentanca v večjem delu tekme ni blestela in je goste strla šele v zadnji četrtini. V prvi vrsti je delovala dokaj nepovezano, poznala pa se je tudi okornost po tednu in pol priprav. “Verjetno ni nihče pričakoval, da bomo že na prvi tekmi blesteli. Predvsem met nam nikakor ni stekel. Tudi napake, ki se pojavljajo pri mladih, so pričakovane. Videl pa sem kar nekaj borbenosti in požrtvovalnosti,” je po tekmi dejal Sekulić ter izrazil upanje, da bodo novinci v članski reprezentanci (Bine Prepelič, Saša Ciani, Robert Jurković …) tudi na klubski ravni prejemali priložnost. Tudi v luči novembrskega in februarskega dela kvalifikacij za SP 2023.

Jasno je tudi, da se bo delu reprezentančnih nabornikov v soboto zvečer zahvalil za sodelovanje. Tudi zaradi tega, ker sta se pripravam zdaj pridružila Vlatko Čančar in Mike Tobey, medtem ko pa bo Luka Dončić soigralce uradno pozdravil v ponedeljek. “Pred sobotno tekmo s Črno goro bom verjetno nekaj spremenil, a ne bistveno. Priložnost bom znova dal predvsem tistim, ki so bili z nami v prvem delu priprav, nato pa bomo morali pred potjo na turnir v Carigrad, kjer se bomo že bolj posvečali jedru ekipe in tekmecem, skrčiti kader,” pravi selektor, ki je napovedal tudi skorajšnji sestanek z Goranom Dragićem (tekmo si je ogledal s tribune), po katerem bo dokončno znana kapetanova usoda.

Klemen Prepelič. Foto: Aleš Fevžer

In medtem ko je mladi del reprezentance zadovoljno zbiral prve vtise ob priložnosti, Jaka Blažič pa jih je v vlogi mentorja in začasnega kapetana bodril, je bil v svojem ”filmu” Klemen Prepelič. Zaigral je prvič po nesrečnem 27. marcu, ko je utrpel dvojni zlom roke. Tudi on ni blestel. Videlo se je, da mora za polni zagon igralskega stroja odstraniti še nekaj rje. Vseeno pa se je znova počutil kot riba v vodi, obenem pa je bil z 11 točkami, 5 skoki in dvema asistencama eden najboljših posameznikov, po kriteriju +/- (razlika med danimi in prejetimi točkami v času igranja) pa celo z naskokom najboljši (+22).

“Ob vrnitvi sem bil kar malce vzhičen. Pač, raje igram kot treniram. Želja je bila velika. A sem dovolj star, da ne padam v evforijo. Vesel sem, da sem nazaj. Vedno rad igram za reprezentanco. Tokrat mi tudi poškodba tega ni preprečila. Dobro se počutim. Vem pa, da bomo jaz in ekipa po prihodu okrepitev le še rasli,” je vtise zbiral Prepelič, vesel, da je zaigral tudi skupaj z bratrancem Binetom. “Zaslužil si je priložnost,” je pohvalil mlajšega sorodnik. “Že vabila v reprezentanco sem bil vesel. Zdaj sem priložnost dobil še na igrišču. Trudil sem se. Prisluhnil sem tudi Klemnu, ki je dejal, naj igram brez strahu,” pa je po tekmi dejal Bine Prepelič.

Kaj čaka slovensko reprezentanco?

Preverite razpored tekem slovenske reprezentance. Vse domače tekme in kvalifikacijske za SP 2022 si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na SK. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Sobota, 6. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Črna gora

Petek, 12. avgust – Carigrad

Turčija – Slovenija

Sobota, 13. avgust – Carigrad

Slovenija – Ukrajina

Sreda, 17. avgust, 20.15 – Ljubljana

Telemachov spektakel: Slovenija – Srbija

Sobota, 20. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Hrvaška

Pred začetkom EuroBasketa bo na sporedu tudi nadaljevanje kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Slovenijo čakata dve tekmi, ena v gosteh in druga doma.

Četrtek, 25. avgust

Slovenija – Estonija

Nedelja, 28. avgust

Nemčija – Slovenija

EuroBasket 2022: slovenske tekme v skupinskem delu

Četrtek, 1. september, 17.15

Slovenija – Litva

Sobota, 3. september

20.30, Madžarska – Slovenija

Nedelja, 4. september

17.45, Slovenija – BiH

Torek, 6. september

20.30, Nemčija – Slovenija

Sreda, 7. september

17.15, Francija – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje