Preobrat v zadevi Ikwuemesi: Mislili smo, da gre za resen klub, a smo se zmotili

Nogomet 11. Jul 202312:22 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

V teh dneh je bil na obzorju nov, resen, milijonski prestop iz Prve lige Telemach. Novopečeni francoski prvoligaš Le Havre je v Celje prišel po nigerijskega napadalca Charlesa Ikwuemesija in s seboj prinesel 1,5 milijonsko odškodnino. Zadeva se je zdela zaključena, a so se stvari včeraj zvečer pošteno zapletle. Za Sportklub je situacijo pokomentiral predsednik kluba Valerij Kolotilo.

Potem ko je v lanski sezoni izstopil iz povprečja, je Charles Ikwuemesi v tem poletju privabil precej resnih snubcev iz tujine. Za nigerijskega napadalca sta se najbolj resno zanimala francoski Le Havre in latvijska Riga. Tako zelo, da sta oba v Knežje mesto poslala milijonski ponudbi.

Jasno je, da je 21-letniku bolj kot selitev v Latvijo po godu francoska ligue 1, tudi Le Havre, ki ga s klopi vodi Slovenec Luka Elsner, pa je v Celje prišel s ponudbo, vredno 1,5 milijona evrov, ki je zadovoljila pričakovanja grofov. Pogajanja so bila včeraj zaključena in zdelo se je, da manjka le še podpis na dokumentu o prestopu. A tu se je zapletlo.

Charles Ikwuemesi.

Poteza, ki je ne pričakuješ od resnega kluba

Danes zjutraj je do nas prišla informacija o tem, da je bila ponudba na papirju, ki so jo predstavniki Le Havra poslali na stadion z dežele, drugačna, kot je bilo dogovorjeno na včerajšnjih pogajanjih. Najbolj sporna naj bi bila točka, da lahko Ikwuemesi v Celju ostane vse do takrat, dokler bodo grofje v tej sezoni igrali v Evropi. Drugouvrščena ekipa lanske sezone Prve lige Telemach je to izrecno zahtevala, Francozi pa so ob uradni ponudbi za Nigerijca na ta del enostavno “pozabili”. Poleg tega so malce po svoje priredili tudi nekatere bonuse, ki so bili vključeni v posel med Le Havrom in Celjem.

Informacijo smo preverili pri predsedniku NK Celje Valeriju Kolotilu. Slednji je bil doslej generalni direktor kluba, po nedavnem prezgodnjem slovesu predsednika Miloša Rovniška pa je včeraj uradno prevzel tudi predsedniško funkcijo. Kolotilo je našo informacijo nemudoma potrdil.

“Res je, včeraj smo bili vse dogovorjeni, potem pa neprijetno presenečeni, ko smo prejeli uraden dokument s ponudbo o prestopu. V njej ni bilo nikjer zapisano, da lahko ‘Charlie’ pri nas ostane vse do konca našega tekmovanja v Evropi. To pa je bila za nas ključna točka, da smo sploh začeli pogajanja o finančni vrednosti prestopa. Če Francozi na to ne bi pristali, se ne bi niti pogovarjali. Razočaran sem, to je klub iz francoske prve lige, prepričan sem bil, da imamo resne sogovornike, a sem se očitno zmotil. Kot kaže ne razumejo, da Celje ni naiven klub. So morda mislili, da bomo kar podpisali dokumente, brez da bi jih natančno prebrali? Zadeva je zelo čudna,” v precej jeznem tonu za Sportklub razlaga Valerij Kolotilo.

Valerij Kolotilo to jutro niti približno ni zvenel dobre volje. Foto: Uroš Skaza

Pogajanja so znova na izhodišču

Ali nastali zaplet torej pomeni, da Charles Ikwuemesi ne bo prestopil v Le Havre? “Takole bom dejal, ustno smo bili vse dogovorjeni in segli smo si v roke, zdaj pa so pogajanja znova na izhodišču. Vrnili smo se na točko nič,” odločno poudarja prvi mož Celjanov.

Okrepili strelsko moč

Celje se je ravno danes okrepilo s krilnim napadalcem Julienom Lamyjem. Francoski nogometaš z izkušnjami iz Anglije in Cipra je s klubom sklenil pogodbo, ki velja do 30.6.2025.

Grofe sicer prve evropske preizkušnje čakajo čez 14 dni, njihov nasprotnik v drugem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo bo portugalska Vitoria Guimaraes. Evropsko poletje slovenskih klubov si boste lahko v živo ogledali na Sportklubu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!