Slonokoščena obala stavi na slovensko znanje

Košarka 24. Jan 202312:34
Slonokoščena obala si je že zagotovila nastop na SP 2023. Foto: Fiba

Slovenski košarkarski trener Dejan Prokić je z vodstvom košarkarske zveze Slonokoščene obale podpisal nogo pogodbo, tako da bo afriško reprezentanco popeljal tudi na svetovno prvenstvo.

Trener drugoligaške Sežane Dejan Prokić bo prihodnji mesec klubsko delo znova začasno prepustil pomočnikom, saj ga bo pot vodila v Afriko. Kot selektor bo reprezentanco Slonokoščene obale vodil na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah proti Nigeriji in Zelenortskim otokom. Ne glede na razplet zadnjih dveh tekem, ki bosta odigrani v Luandi, pa so si “sloni” že zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu, ki go bodo septembra gostili Japonska, Indonezija in Filipini. Pri prvi afriški reprezentanci, ki si je izborila SP 2023, pa so ob tem že rešili tudi selektorsko vprašanje. Prokiću so ponudili novo pogodbo, do konca prvenstva, a z možnostjo podaljšana, če bi si reprezentanca zagotovila uvrstitev na olimpijske igre.

Dejan Prokić. Foto: SK

“Decembra sem se deset dni mudil v Abidžanu. Opravil sem več predavanj za trenerje in skozi treninge pridobil uvid v lokalno igralsko bazo. Zveza ima sicer nekaj težav, a skupna ideja je, da se dobro pripravimo na zaključek kvalifikacij. Če bi napredovali kot najboljša afriška ekipa, bi imeli nato na prvenstvu lažje delo,” nam je dogovor potrdil 49-letni Prokić, ki je pred tem deloval v Kijevu, Tbilisiju, Milanovcu ter pri Iliriji in Olimpiji. Dodaja, da na svetovno prvenstvo gleda tudi v luči olimpijskih kvalifikacij. Najboljša afriška reprezentanca si bo namreč že na SP zagotovila vizo za Pariz 2024.

Kako se je Dejan Prokić znašel v Afriki?

“Stik je bil vzpostavljen že pred leti. Takrat se mi je ponudila priložnost, da prevzamem vlogo športnega direktorja. Zaradi zdravstvenih težav izziva nisem mogel sprejeti. Dela se je nato lotil Slobodan Subotić. Jaz sem ostajal v stiku z njimi. Do preloma pa je prišlo lani poleti, ko je dotedanji selektor Natxo Lezkano zaradi klubskih obveznosti sporočil, da se ne bo vrnil v Afriko. Znova so se spomnili name. V tem primeru sem se odločil, da priskočim na pomoč,” pravi Prokić, ki do 13. avgusta 2022 ni še nikoliko stopil na afriška tla. Z zmagami proti Nigeriji, Ugandi in Zelenortskim otokom je reprezentanca potrdila uvrstitev na SP. Slovenki strokovnjak je pozneje dobil novo zaupnico.

Komentari

Vaš komentar