“Luka Dončić bo najboljši strelec v zgodovini lige NBA”

Košarka 23. Jan 202312:161 komentar
Luka Dončić in LeBron James
Luka Dončić in LeBron James. Foto: Profimedia

Celotna liga NBA je že vso sezono v velikem pričakovanju spremembe na vrhu večne lestvice strelcev, kjer bo že kmalu legendarnega Kareema Abdula-Jabbarja prehitel LeBron James. O prihajajočem rekordu se je med tekmo med Los Angeles Clippers in Dallas Mavericks razgovoril nekdanji košarkar in z drzno napovedjo izjemno čast izkazal Luki Dončiću.

Slovenski zvezdnik je v nedeljo sicer doživel poraz. Iz Dallasa so se v Kalifornijo z zmago vnili Clippersi (98:112). Za Luko Dončića je bil to običajen delovni dan, oziroma je bil celo nekoliko podpovprečen, saj je dvoboj sklenil z “le” 29 točkami, kar je več kot 4 točke pod njegovim povprečjem. Trenutno je skupaj z Joelom Embiidom vodilni strelec lige, s povprečjem 33,6 točke na tekmo.

Za organizatorja igre Dallasa skromen dosežek, pa naj se to sliši še tako pretirano. Tako visoko je to sezono letvico namreč dvignil slovenski reprezentant. Na 43 partijah je kar 32-krat vpisal vsaj 30 točk. Le dvakrat denimo ni presegel številke 20, medtem ko njegov najmanjši izkupiček znaša 15 točk.

Prav Clippersi sicer slovijo kot njegova “najljubša stranka”. V prenosu tekme na kalifornijski televiziji Bally Sports se je prikazala grafika s košarkarji, ki so proti Clippersom odigrali največ tekem, na katerih so dosegli vsaj 40 točk. Na vrhu kraljuje Dončić, ki mu je to na zgolj 27 tekmah do nedeljske uspelo kar devetkrat. Za primerjavo, sledita Kevin Durant in Kobe Bryant, ki sta za sedem tovrstnih dosežkov potrebovala kar 56 oziroma 69 tekem.

Foto: Guliverimage

Tekmo sta komentirala Jim Jackson, sicer nekdanji košarkar, in košarkarski trener Mike Fratello. Jackson, ki je v ligi NBA od leta 1992 do 2006 odigral kar 933 tekem, se je med tretjo četrtino navezal na prihajajoči rekord LeBrona Jamesa, ki za Kareemom Abdulom-Jabbarjem na vrhu večne lestvice strelcev zaostaja le še 157 točk, in ob bok dveh legend postavil Dončića.

“Luka bo na vrhu lestvice strelcev”

“Si lahko privoščim drzno napoved? Še to sezono bomo praznovali, ko bo LeBron podrl rekord Kareema po številu doseženih točk v ligi NBA. Ko bo končal kariero, bo tale mladi mož tisti, ki bo na vrhu večne lestvice strelcev. To je moja napoved,” je med bližnjim kadrom Luke Dončića dejal Jackson.

Fratello je dodal, da bo največ odvisno predvsem od zdravja Slovenca: “Nekaj moraš vendarle upoštevati, LeBronovo neverjetno število odigranih minut in tekem. Bo lahko to brez poškodbe vzdržal tudi Luka?”

“Trkam po lesu. Upam, da bo temu tako. Res verjamem, da bo Luka najboljši strelec v zgodovini lige NBA, ko se bo enkrat upokojil,” je za svojo napovedjo stal Jackson in v smehu dodal: “Zdi se mi, da je na tekmah proti Clippersom že zdaj najboljši.”

luka doncic lebron james
Navijači Dallasa so jasni. Foto: Profimedia

LeBron sinonim za neuničljivost

Rekord sicer upošteva le tekme rednega dela. LeBron je član lige NBA od leta 2003 in igra že svojo 20. sezono. Odigral je kar 1403 tekme, predvsem pa izstopa podatek, da je v le treh sezonah, če ne štejemo letošnje, ki še ni končana, odigral vsaj 62 od možnih 82 tekem. Pravi jekleni mož najmočnejše lige na svetu.

Trenutno ima James na računu že 38.164 točk, na 1403 tekmah tako njegovo povprečje znaša 27,2 točki. Luka je pri 8.406 doseženih točkah, medtem ko v povprečju čez lužo vpiše 27,4 točke na obračun.

Komentari

Vaš komentar