Vse več skrbi za selektorja: kaj se dogaja z Jako Blažičem?

Jaka Blažič
Jaka Blažič. Foto: FIBA

Košarkarska sezona 2022/23 se počasi preveša v sklepno fazo tekmovanja, medtem ko nas od svetovnega prvenstva 2023 loči le še pet mesecev. Sprehodili smo se po tujini in preverili, kako letos po svetu nastopajo slovenski legionarji.

V pregled smo zajeli vse košarkarje, ki so bili na spisku selektorja Aleksandra Sekulića do tekme v Nemčiji pred lanskim EuroBasketom ter dodali še ključne legionarje, ki so slovenske barve zastopali v zadnjih dveh kvalifikacijskih oknih – novembra 2022 in februarja 2023. V kakšni formi so to sezono kandidati za nastop na SP 2023, ki ga gostijo Japonska, Indonezija in Filipini?

Že hiter pogled na udarno peterko Slovenije z minulega evropskega prvenstva razkrije, da je trenutno stanje daleč od rožnatega. Luka Dončić je zaradi poškodbe stegenske mišice izpustil zadnje štiri tekme Dallasa, to sezono pa je zaradi raznih zdravstvenih težav manjkal že na 14 obračunih. Goran Dragić zaradi bolečin v kolenu ni igral od 13. februarja. Jaka Blažič je zaradi težje poškodbe hrbta izpustil prve tri mesece sezone, od vrnitve je v Bahčešehirju daleč od prave forme. Le Vlatko Čančar in Mike Tobey sta v pravem tekmovalnem pogonu, a tudi Čančar je kljub velikemu napredku, ki ga kaže letos, na zadnjih šestih tekmah za Denver vsega skupaj prejel zgolj osem minut igre.

Spodletela turška misija Jake Blažiča

Če v sposobnosti Dončića in Dragića, ko se bosta vrnila na parket, ne gre dvomiti, je od naštete peterice pod vprašajem predvsem nivo predstav, ki jih kaže nekdanji kapetan Cedevita Olimpije Jaka Blažič. Prestop v Turčijo se mu ni izšel po načrtih. Ne le, da je bil dolgo odsoten, tudi v treh mesecih po vrnitvi je daleč od forme, ki ga je krasila zadnja leta, ko je bil za Slovenijo nezamenljiv predvsem na obrambni strani parketa.

V 21 nastopih v turškem prvenstvu in ligi prvakov je le tri obračune začel v prvi peterki, čeprav je prišel v Carigrad kot velika okrepitev. Vsega petkrat je presegel mejo 20 igralnih minut. Na štirih dvobojih je ostal celo brez točke. Njegov met iz igre pa je to sezono katastrofalnih 33,6 odstotka.

Jaka Blažič
Blažiču se prestop v Turčijo ne razpleta po željah. Foto: FIBA

Bahčešehir je v prostem padu, ki traja že od sredine januarja. Vse od takrat namreč ni vpisal niti ene zmage in zabeležil kar 11 zaporednih porazov. V tem času je pozitivna izkupička iz prvenstva in lige prvakov potopil globoko na negativno stran. Dovolj, da je pred dnevi odletel trener Erhan Ernak. Do konca sezone ga je nadomestil dosedanji pomočnik Sinan Atalay.

Skrbita tudi Prepelič in Morgan

V nizu porazov je tudi Jordan Morgan, ki se sicer s Tobeyjem bori za nastop na mundialu s statusom naturaliziranega košarkarja. Njegov Konyaspor je izgubil zadnjih sedem obračunov, a le prvega in zadnjega v nizu z naturaliziranim ameriškim centrom, ki je bil dva meseca odsoten zaradi težav s kolenom. Z njegovo poškodbo je rezultatska krivulja močno upadla in jih prikovala celo na dno lestvice turškega prvenstva. Na parket se je Morgan vrnil 17. marca ob porazu proti Merkezefendiju.

Selektorja lahko upravičeno skrbi tudi trenutno stanje Klemna Prepeliča, iskre s klopi, ki vedno poživi slovenski napad. Pred dobrim tednom so v Španiji zaokrožile govorice, da se je sprl s trenerjem Valencie Alexom Mumbrom, a je 30-letni branilec zapise ostro obsodil in zavrnil. To ne spremeni dejstva, da ga je Mumbru za dve tekmi prikoval na klop. Tudi sicer pa to sezono Prepelič ni v pravi formi, predvsem izstopa njegova učinkovitost. Iz igre namreč zadene zgolj 32,2 odstotka metov, kar je skoraj osem odstotnih točk manj kot prejšnjo sezono. Za tri denimo le 24,9 odstotka.

Foto: Euroleague

Samar in Glas z zeleno lučjo

Na drugi strani spektra sta Žiga Samar in Gregor Glas, ki sta se v zadnjem obdobju pokazala za prihodnost slovenske košarke. Prvi je zablestel že minulo poletje, ko si je tlakoval pot na EP, drugi je na svoje prišel v zadnjih mesecih, ko je po odhodu iz Partizana končno prejel zajetno minutažo. V Mornarju, kjer zdaj igra kot posojeni košarkar s strani Olimpije, ima v napadu ves čas zeleno luč, dobro formo pa je prenesel tudi na februarski tekmi Slovenije ob zaključku kvalifikacij za SP 2023. Poleti bosta oba resno konkurirala tudi za nastop na mundialu.

Horvat odličen z Dijonom

Velja omeniti še Gregorja Horvata, ki ima odlično sezono v Franciji. Selitev v Dijon je bila zadetek v polno. Je eden ključnih članov moštva, ki je trenutno celo na 4. mestu močnega francoskega prvenstva. Deli si ga z velikim Asvelom. Horvat na tekmo vpiše 12,3 točke, 4,1 skoka in 3,8 asistence.

Zadnji dve akciji ni bil na voljo za vpoklic, potem ko ga je Sekulić avgusta lani pet pred dvanajsto prečrtal s seznama za EuroBasket, čeprav naj bi bil že med potrjenimi potniki. V Nemčijo je naposled nepričakovano odšel Luka Rupnik, Slovenija pa je vsaj začasno ostala brez Horvata. Še ena od težav, ki jo bo morala Košarkarska zveza Slovenije nasloviti do konca letošnje sezone.