Slovenski velikani v največjem evropskem ribniku

Evroliga 10. Mar 20245:30 0 komentarjev
Bečirović in Laković
Bečirović in Laković na tekmi leta 2007. Foto: Profimedia

V četrtek smo dobili novega strelskega kralja evrolige. Na vrh večne lestvice po številu točk se je povzpel Američan Mike James, izvrstni organizator igre, ki zadnja leta navdušuje v dresu Monaca. Kje na seznamu najdemo najboljše Slovence?

Dolgo je za najboljšega strelca najelitnejšega evropskega tekmovanja veljal legendarni grški branilec Vassilis Spanoulis. V evroligi je igral kar 15 sezon, prve štiri za Panathinaikos, naslednjih enajst za njegovega večnega tekmeca Olympiacos. S prvim je osvojil en ter z drugim dva naslova. Kariero je sklenil s 358 odigranimi tekmami in 4.455 točkami na vrhu večne lestvice strelcev.

Vodstvo je prevzel decembra 2020, ko je pri 38 letih s 13 točkami proti Crveni zvezdi prehitel dolgoletnega zvezdnika Barcelone Juana Carlosa Navarra. Za prestolu je zdržal dobra tri leta, ko je kot brzovlak mimo njega švignil Mike James.

Zelo impresiven je podatek, da je 33-letni Američan za to bero točk potreboval kar 87 tekem manj od Grka. Njegovo povprečje na obračun znaša 16,5 točke, proti 12,4 Spanoulisa.

Trije Slovenci med najboljšo stoterico

Velja poudariti, da gre za številke od sezone 2000/01 naprej, ko je šla evroliga svojo pot po slovesu od Fibe. Sicer bi na seznamu najboljših strelcev videli tudi nekaj drugih imen, a vendarle bi najboljša četverica ostala enaka. Prva sprememba bi bila vidna na petem mestu, kjer bi, če bi šteli vso zgodovino od 1958 dalje, našli grško legendo Nikosa Galisa.

V moderni dobi evrolige je najboljši slovenski strelec zdajšnji trener Gran Canarie Jaka Laković. V 218 nastopih je zbral 2.524 točk, kar ga uvršča na 30. mesto večne lestvice. V karieri je na evropskem parketu nosil drese Krke, Panathinaikosa, Barcelone in Galatasaraya.

Sledita mu dva izjemna krilna centra, ki sta dolgo veljala za ena najboljših v Evropi. Na 63. mestu najdemo Erazma Lorbka (2.038 točk) in kot tretjega Slovenca med stoterico še Matjaža Smodiša na 78. mestu (1.816 točk).

Lorbek, Smodiš
Lorbek v boju proti Smodišu leta 2010. Foto: Profimedia

Od trenutno aktivnih je najvišje Zoran Dragić, ki je na 197. mestu in velja za sedmega najboljšega strelca med vsemi Slovenci. Član Cedevite Olimpije je na 152 tekmah vpisal 1.194 točk. Za njim je njegov klubski soigralec Jaka Blažič, medtem ko najboljšo deseterico med slovenskimi košarkarji zaokrožuje Klemen Prepelič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!