Številka ena v zgodovini slovenske košarke? (VIDEO)

Košarka 24. Feb 202416:00 0 komentarjev
Aljaž Kunc
Foto: FIBA

Čeprav je imela slovenska košarkarska reprezentanca na tekmi z Ukrajino zgolj enega pravega debitanta, so sicer krstni nastop vsak na svoj način vpisali kar trije. Aljaž Kunc, Tibor Mirtič in Leon Stergar. Kunc je po tekmi šaljivo zatrdil, da je v eni, sicer prav nič košarkarski prvini, boljši od obeh reprezentančnih kolegov.

Aljaž Kunc si ni prvič oblekel reprezentančnega dresa, je pa prvič zaigral na uradni tekmi. Selektor Aleksander Sekulić ga je uvrstil v rotacijo in mu namenil slabih 16 minut igre. Pogled na statistiko tega ne razkrije, a 24-letni krilni košarkar, ki je šele v svoji prvi profesionalni sezoni, potem ko se je pet let kalil v ameriški univerzitetni ligi NCAA, je pri lomljenju ukrajinskega odpora prispeval pomemben delež.

Ukrajina je imela v dvorani Bonifika ogromne težave z osebnimi napakami, ki so goste tudi vse bolj spravljale ob živce in tako izdatno pripomogle k padcu koncentracije. Velik del zaslug pa gre prav Kuncu, ki je izsilil kar tri osebne napake v napadu. Z borbeno predstavo, večkrat se je v boju za odbite žoge znašel tudi na parketu, je navdušil 2.500 gledalcev, v statistiko pa vpisal 2 točki, 6 skokov in asistenco.

“Moj prvi uradni nastop, moral sem narediti nekaj več. V napadu je predvsem odvisno, do koga pride žoga. Tokrat so bili strelsko vsi razpoloženi. Treba je najti višek, neko dodano vrednost, če so to skoki v napadu, bom to storil, če je to met za tri, bom to naredil. Karkoli zahteva trener,” je glede svoje vloge spregovoril član poljskega Twarde Pierniki Toruńa.

Aljaž Kunc
Foto: FIBA

O prilagajanju nazaj na evropsko košarko, potem ko je tako dolgo nastopal v precej specifičnem ameriškem študentskem okolju, je pred kratkim razkril že v intervjuju za Sportklub. Po zmagi z Ukrajino (87:73) je dodal: “Mislim, da sem v dobrem okolju, trener mi zaupa, minute imam. Po reprezentančni akciji imamo še devet tekem rednega dela, a za prvo sezono sem zelo zadovoljen.”

Boljši od Stergarja in Mirtiča?

Za glavno razliko med pripravljalno in uradno tekmo je navedel intenzivnost. “Bolj se boriš, ker le gre za kvalifikacije in je treba zmagati. Prijateljske tekme so prijateljske tekme. Kar se tiče pa petja, sicer vsa čast Tiborju in Leonu, a sem prepričan, da je moj nastop še vedno številka ena v zgodovini slovenske košarke,” je pristavil zgovorni Ljubljančan, ki po dvoboju ni skrival zadovoljstva.

Čeprav je vpisal svoj krstni uradni nastop, mu po tekmi ni bilo potrebno poprijeti za mikrofon, saj je to storil že minulo poletje v Stožicah, ko so Slovenci v pripravah na svetovno prvenstvo porazili Črno goro. Nasprotno je član Krke Leon Stergar že pred četrtkovim obračunom zbral štiri nastope v izbrani vrsti, a še nikdar ni poprijel za mikrofon. Zato je to storil v Bonifiki skupaj s Tiborjem Mirtičem, ki pa je bil edini pravi debitant in sploh prvič vpoklican v slovensko člansko reprezentanco. Kdo se je po vašem mnenju najbolje odrezal v pevski vlogi, lahko ocenite po ogledu posnetkov.

Kvalifikacije za EP 2025

2. krog, nedelja, 25. februar:
18.00 Slovenija – Izrael (Koper)
20.00 Ukrajina – Portugalska (Riga)

Drugo kvalifikacijsko okno bo na sporedu novembra letos in tretje februarja prihodnje leto. Na EP 2025 se uvrstijo prve tri reprezentance iz posamezne skupine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!