Klemen Prepelič poskrbel za veliko evolucijo (VIDEO)

Košarka 23. Feb 202413:54 1 komentar
Foto: Aleš Fevžer

Slovensko reprezentanco si je po vzoru Luke Dončića zdaj na svoja pleča naložil še Klemen Prepelič, ki je tudi namestnik kapetana v odsotnosti prvega zvezdnika. Čeprav je bil s 30 točkami prvi strelec ob zmagi Slovenije proti Ukrajini v uvodnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025, še naprej navdušuje predvsem v vlogi organizatorja igre. Zdi se, da je "Prle" pri 31 letih v formi kariere.

Dan po tekmi Slovenije proti Ukrajini se lahko predvsem po zaslugi izjemne predstave Klemna Prepeliča pogovarjamo o pomembni zmagi in evoluciji 31-letnega Bistričana iz strelca v organizatorja igre. Brez njega bi se lahko uvodna preizkušnja Slovencev odvila tudi v drugo smer. Da še vedno velja za izvrstnega strelca, je dokazal s 30 točkami, s čimer je izenačil svoj osebni rekord v reprezentanci. Novembra leta 2021 je prav v Bonifiki ob podobno pomembni zmagi enako število točk nasul Švedom.

“Rad pridem v reprezentanco. Ta igra mi je pisana na kožo, rad igram pick and roll, počutim se kot riba v vodi. Ali dajem 30 točk ali dve mi je vseeno, dokler zmagujemo. Vemo, da smo se v kvalifikacijah že opekli, nihče si ne želi, da bi se to ponovilo. Le pol dela je narejenega v tem oknu,” je po zmagi s 87:73 dejal začasni kapetan Slovenije, ki mu ta čast veliko pomeni: “Sem precej vokalen človek, morda kdaj še preveč. Vloga kapetana je neko priznanje. Sem preponosen, ne čutim pa dodatnega pritiska. Sem dovolj izkušen, da me to ne vrže iz tira.”

Na vprašanje, kako zelo pomemben je za slovensko reprezentanco, je bil selektor Aleksander Sekulić v odgovoru kratek in jedrnat: “Sploh ne rabim odgovoriti, statistika oziroma njegova igra govori sama zase. Ne le v teh kvalifikacijah, Klemen je eden najpomembnejših členov te reprezentance že nekaj let. To s temi igrami le še potrjuje.”

Ker smo podobnih strelskih eksplozij z njegove strani vajeni in ker ob Luki Dončiću pretirana pomoč na položaju organizatorja igre niti ni potreba, se lahko zgodi, da pozabimo na njegovo sposobnost igre na “enki”. Čeprav že od nekdaj velja za vsestranskega košarkarja, ki se lahko po potrebi pomakne tudi na žogo, kot radi rečemo, je v zadnjem obdobju na tem položaju vendarle storil še dodaten korak naprej.

“Sekulić me pozna in ve, da nisem bil ravno srečen, ko sem igral na enki, ker sem izgubljal prepotrebno energijo na prenosu žoge. Rekel bi, da sem vedno imel kreacijo, verjamem pa, da sem z izkušnjami in mirnostjo precej bolj učinkovit na tem položaju in lahko pomagam reprezentanci v teh kvalifikacijah, ker vemo, da je sicer na enki na velikih tekmovanjih Dončić,” je glede napredka na položaju organizatorja igre dejal Prepelič.

Položaj začutil v dresu Cedevite Olimpije

Proti Ukrajincem je vpisal devet asistenc, lahko bi še kakšno več, a nekajkrat soigralci niso bili pripraljeni na “podajo z očmi”, ki je presenetila tako obrambo Ukrajine kot žal tudi napad Slovenje. Več asistenc je v dresu slovenske reprezentance zabeležil le leta 2012 proti Litvi, ko jih je imel enajst.

Slovenija, ukrajina
Foto: FIBA

Po sili razmer je to sezono že v Cedeviti Olimpiji moral prevzeti vajeti igre v svoje roke. Na 12 tekmah v dresu Ljubljančanov je v povprečju vpisal 8,3 asistence na tekmo. V Galatasarayu, kamor se je preselil decembra, ima v vseh tekmovanjih povprečje 6,4. “Na začetku sezone sem v Olimpiji nekako začutil ta položaj. Tudi v Galatasarayju sem nekaj tekem igral organizatorja igre zaradi poškodb. Reprezentanci sem vedno na voljo, če sem le zdrav. Karkoli potrebuje štab bom z veseljem naredil,” je misel zaključil Prepelič, ki mu je na novinarski konferenci v naročju družbo delal sin.

Slovenci tudi po prvem krogu ostajajo v Kopru, kjer bodo že v nedeljo odigrali tekmo drugega kroga kvalifikacij za EP 2025. Nasproti jim bodo v dvorani Bonifika stali še Izraelci, obračun bo znova ob 18. uri.

Kvalifikacije za EP 2025

2. krog, nedelja, 25. februar:
18.00 Slovenija – Izrael (Koper)
20.00 Ukrajina – Portugalska (Riga)

Drugo kvalifikacijsko okno bo na sporedu novembra letos in tretje februarja prihodnje leto. Na EP 2025 se uvrstijo prve tri reprezentance iz posamezne skupine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje