Tajfun bi lahko preselil slovensko reprezentanco

Košarka 18. Avg 202312:27 0 komentarjev
V začetku avgusta je Okinavo zadel tajfun Khanun. Foto: Profimedia

Prihodnji teden se začne svetovno prvenstvo v košarki, ki ga skupaj gostijo Filipini, Japonska in Indonezija. Sodeč po poročanju medijev z Daljnega vzhoda, obstaja manjša verjetnost, da bi bilo nekaj tekem z Okinave, kjer igra tudi slovenska reprezentanca, zaradi grozečega tajfuna prestavljenih v Manilo.

Narava je ta mesec na Okinavi že pokazala zobe. Tajfun Khanun je v začetku avgusta zadel peti največji japonski otok in povzročil dve smrtni žrtvi ter izpad elektrike za več kot 160 tisoč gospodinjstev. Padle so ogromne količine vode, veter pa je dosegal tudi hitrosti nad 200 kilometrov na uro. Največje letališče na otoku Naha je bilo zaprto dva dneva. Odpovedanih je bilo kar 40 mednarodnih letov.

Al Panlilio, predsednik Filipinske košarkarske zveze, je za GMA Network razkril, da so na morebitne izredne razmere pripravljeni v sodelovanju s Fibo. V primeru vremenskih nevarnosti, kakršno predstavlja tajfun, bi lahko tekme iz skupine E (Nemčija, Finska, Avstralija in Japonska) in skupine F (Slovenija, Zelenortski otoki, Gruzija in Venezuela) preselili na Filipine.

V začetku avgusta je Okinavo zadel tajfun Khanun. Foto: Profimedia

Slovenija bo prvo tekmo odigrala v soboto, 26. avgusta, ko se bo ob 13.30 po slovenskem času pomerila z Venezuelo. Slovenci bodo sicer vse tri dvoboje v uvodnem skupinskem delu odigrali ob tej uri, ki je na Okinavi sicer večerni termin, ob 20.30. V primeru selitve v Manilo bi bili termini za slovenske gledalce precej bolj neugodni.

“Uporabili bi obe prizorišči, kjer so sicer tekme načrtovane ob 16.00 in 20.00. Če bi se odvil ta scenarij, bi ostali tekme igrali ob 10.00 in 13.00,” je dodal Panlilio. Manila je šest ur pred Slovenijo, torej bi bila mogoča termina za tekme Slovenije ob 4.00 oz. 7.00 po slovenskem času.

Zaskrbljenost izhaja iz dejstva, da je Okinava, ki leži med Vzhodnokitajskim morjem in Tihim oceanom, nagnjena k tajfunom, zlasti v sezoni od junija do novembra. Verjetnost, da bi se odvil črn scenarij, je sicer majhna, zatrjujejo strokovnjaki.

Slovenija bo sicer v soboto ob 8. uri (prenos na SK 1) odigrala še zadnjo pripravljalno tekmo pred svetovni prvenstvom.

Razpored tekem slovenske reprezentance: Svetovno prvenstvo 2023:

Skupinski del (Okinava) – skupina F

Sobota, 26. avgust 2023
Slovenija – Venezuela, 13.30

Ponedeljek, 28. avgust
Gruzija – Slovenija, 13.30

Sreda, 30. avgust
Slovenija – Zelenortski otoki, 13.30

32 reprezentanc je razvrščenih v osem skupin po štiri, napredujeta najboljši dve. V drugem delu prvenstva se formirajo nove štiri skupine s po štirimi državami. V izločilne boje se uvrstita najboljši dve reprezentanci. Tudi drugi del bodo Slovenci, če bodo seveda napredovali, igrali na Okinavi. Izločilne boje gosti Manila.

Preberite več o Okinavi – Slovenska košarka glavna atrakcija japonskih Havajev

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!