“Tako se bori za Slovenijo!”

Košarka 11. Nov 202215:52 1 komentar
Slovenska reprezentanca je zdaj na pragu uvrstitve na SP 2023. Foto: Fiba

"To je prava pot," je po pomembni zmagi proti Izraelu v Tel Avivu (75:62), s katero je Slovenija stopila na prag četrtega nastopa na svetovnem prvenstvu, dejal selektor Aleksander Sekulić.

Goran Dragić je ta teden iz ZDA sporočil, da poraz v četrtfinalu EuroBasketa še vedno boli. Bolel bo verjetno še kar nekaj časa. Vsekakor pa bi kar nekaj ščepcev soli na rano v prihodnjih tednih prinesel neuspeh v nadaljevanju kvalifikacij za SP 2023. Velik korak k preprečitvi tovrstnega scenarija in ponovitvi SP 2019 je četa Aleksandra Sekulića storila v Tel Avivu.

Spremenjeni Izrael, spremenjena Slovenija. A slednja je hitreje našla rdečo nit in zdaj tekmecu tri kroge pred koncem pobegnila na tri zmage prednosti. “To je prava pot. Pokazali smo, kako se boriti za Slovenijo. Verjamem, da se bomo na takšen način uvrstili na svetovno prvenstvo,” je bil zmage vesel Sekulić.

“Težko prigarana zmaga. Izrael ima kakovostno ekipo. Igra obrambo, ki je velik izziv. Prav zato bi rad čestital mojim fantom, ki so se borili. Vsi, ki so stopili na parket, so prispevali vse, kar imajo,” je nadaljeval selektor, eden od junakov Žiga Samar, ki se je odlično znašel v vlogi organizatorja igre, pa ga je dopolnil: “Pričakovali smo težko tekmo. Zavedali smo se, da bo treba igrati z veliko energije. Od prvega treninga naprej smo poudarjali, da zmago prinaša obramba. Uspelo nam je.”

Zadovoljstva ni skrival niti stoti reprezentant v zgodovini Slovenije Urban Klavžar. “Dobro smo se borili in ključ do zmage našli v obrambi. Posledično je steklo tudi v napadu,” je dejal mladenič iz španske Murcie, eno od imen prihodnosti reprezentance. A Sekulić se je moral tokrat okleniti tudi občasnih reprezentantov. V tej vlogi je to pot prijetno presenetil Miha Lapornik. “Izraelcev nismo dobro poznali. A od prve sekunde naprej smo bili agresivni. Igrali smo ekipno. Ko smo zadeli nekaj metov in povedli, je bilo lažje. Držali smo varno prednost in zasluženo zmagali. Odločila pa je agresivna obramba. A ni še konec,” je pogled proti Nemčiji (ponedeljek ob 18.00 v Kopru) usmeril Lapornik.

Poraz proti Nemcem sicer ne bi bil usoden. Ključnega pomena je, da Slovenija v zadnjih treh tekmah ohrani prednost pred Švedsko, proti kateri je dvakrat zmagala, in Izraelom.

Shlomo Group Arena, sodniki: Lanzarini in Attard (oba Italija), Liszka (Poljska).
Izrael: Timor 9 (3:4), Menco 5 (3:3), Dovrat 8, Zalmanson 2, Artzi 7 (2:2), Levi 8 (1:2), Chachashvili 5 (3:4), Ginat 12 (1:2), Misgav 6 (4:4).

Slovenija: Klavžar 9, Samar 13 (2:2), Murić 16 (5:5), Lapornik 16 (5:7), Morgan 12 (2:2), Mahkovic 6 (6:6), Prepelič 2, Macura 1 (1:2).
Prosti meti: Izrael 17:21, Slovenija 21:24.
Met za dve točki: Izrael 12:29, Slovenija 15:33.
Met za tri točke: Izrael 7:23 (Ginat 3, Dovrat 2, Levi, Artzi), Slovenija 8:26 (Lapornik 3, Murić 3, Samar, Klavžar).

Skoki: Izrael 35 (9 + 26), Slovenija 34 (10 + 24).
Osebne napake: Izrael 21, Slovenija 24.

Standings provided by Sofascore

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje