Po večerji za sprostitev v napad na rezultat

Košarka 11. Jun 202312:05 0 komentarjev
Tina Jakovina
Tina Jakovina. Foto: Aleš Fevžer

Na videz dolge priprave na evropsko prvenstvo, ki se začne že v četrtek, 15. junija, so za Tino Jakovina minile hitro, je v pogovoru za Sportklub razkrila po zadnji prijateljski tekmi. Za nekaj dodatne sproščenosti so Slovenke pred dnevi poskrbele z večernim odhodom iz hotela.

Selektor Georgios Dikaioulakos je po zadnji pripravljalni tekmi – Slovenke so v petek v Kranju tesno izgubile proti Črni gori – pohvalil delovno vnemo svojih varovank in predvsem izpostavil ekipni duh, ko je dejal, da gre za ekipo z veliko začetnico. Tudi 30-letna Pivčanka je po koncu priprav najprej izpostavila prav odlično vzdušje.

“Res moram reči, da smo se zelo povezale. Smo bile že prej, a ko si z nekom 24 ur na dan, več kot s svojimi domačimi, je zelo pomembno, kako se počutiš. Vesela sem, da nam je bilo lepo. Je bilo težko in naporno, a smo se imeli dobro. To je tudi cilj, da greš vsak dan z nasmehom na trening, tudi, če boš tam ‘trpel’,” je dejala po dvoboju v dvorani Planina, kjer je bila s 13 točkami druga strelka Slovenije.

Na sedmih pripravljlanih tekmah so naše košarkarice vpisale štiri zmage. Na zadnjem dvoboju proti Črni gori je grški strateg nekoliko spremenil porazdelitev minut in jih več namenil mlajšim članicam, zato izid ni bil v ospredju. Trenutno jih je sicer na seznamu še 14, Dikaioulakos bo število na končnih 12 skrčil predvidoma dva dneva pred prvo tekmo. V četrtek ob 18.00 se bodo Slovenke v Stožicah za uvod v prvenstvo pomerile z Veliko Britanijo.

Tina Jakovina
Tina bo ob Teji Oblak in Evi Lisec ena ključnih članic Slovenije. Foto: Jan Gregorc

Stres pričakovan, ker gre za velik vložek

Reprezentanca je sicer razmeroma mlada. Kar sedem jih še ni dopolnilo 23 let, medtem ko le trojica šteje vsaj 30 pomladi. Med njimi tudi Tina Jakovina, ki je za Tejo Oblak druga najstarejša članica Slovenije in bo ena ključnih pri lovu na zastavljeni cilj – preboj v četrtfinale, kar bi bil najboljši rezultat v zgodovini ženske reprezentance.

V ekipi sicer neradi govorijo o lovljenju izida, temveč se raje osredotočajo na napredek znotraj reprezentance. Članica Crvene zvezde je prepričana, da so od začetka maja naredili korak naprej.

“Mislim, da smo zrasli. Zelo sem zadovoljna s pripravami. Ta mesec in pol je zgledal, da bo dolg, a ni bil. Veliko smo imeli dela. Tako kot ekipa, kot vsaka posameznica. Sicer bo prvenstvo pokazalo, kaj bo to prineslo, a z dosedanjim delom smo lahko vsi zadovoljni. Vsak je dal 100 odstotkov in še več. Napočil je čas, da vidimo kje smo.”

Selektor je sicer razkril, da nekaj reprezentantk v zadnjem obdobju občuti stres, ki ga prinaša domači EuroBasket, a je Tina prepričana, da ni to nič slabega. “Povsod je malce stresa, ker vendarle gre za velik vložek. Pozitivna trema. V četrtek bo zagotovo še malce drugačen občutek. Se pa tega zelo veselimo.”

Želijo si podpore navijačev

“Res vse lepo vabim, da nas pridejo spodbujati v Stožice. Da konec koncev vidijo tudi tisti, ki nas ne poznajo in ne spremljajo ženske košarke. Prepričana sem, da se bodo imeli lepo. Res bomo vsakega zelo vesele. Fajn bi bilo, da bi Ljubljana in Slovenija dihali s slovensko košarko. Vabljeni vsi,” je navijače pozvala Pivčanka.

Foto: Aleš Fevžer

Večerja za sprostitev

Da bi se malce razbremenile, so pred četrtkovo generalko v Stožicah, ko so v prvi od dveh tekem s Črno goro slavile s 73:60, zapustile hotel in tudi strokovni štab ter si privoščile sprostitev. “Imele smo team building, skupno večerjo, da nismo ves čas v hotelu. Da spremenimo ambient. Saj se imamo lepo, pogoji so res dobri, a paše malce menjati okolje, sleči reprezentančno opravo, se obleči in se podružiti kot ekipa. Šle smo na večerjo in nato lepo domov.”

Košarke sicer niso uspele povsem odklopiti, razkrije. “Toliko smo v tem, da težko povsem odklopimo. Zagotovo je drugače, če gremo takole iz hotela na večerjo, a imamo vsi fokus na prvenstvu in se je težko povsem odklopiti. Že videti plakate po mestu nam je všeč.”

39. evropsko prvenstvo za ženske bo v Ljubljani in Tel Avivu potekalo med 15. in 25. junijem. Na njem bo četrtič zapored igrala tudi Slovenija. Na prejšnjih treh prvenstvih so Slovenke zasedle eno štirinajsto in dve deseti mesti. Preboj iz skupine C bodo lovile proti Britankam, Nemkam in Francozinjam.

Tekme skupine C evropskega prvenstva

Četrtek, 15. junija:
18.00 Velika Britanija – Slovenija
20.45 Nemčija – Francija

Petek, 16. junija:
15.00 Francija – Velika Britanija
18.00 Slovenija – Nemčija

Nedelja, 18. junija:
12.15 Nemčija – Velika Britanija
18.00 Slovenija – Francija

Zmagovalke skupine potujejo neposredno v četrtfinale, medtem ko morajo drugo in tretje uvrščene reprezentance v dodatne kvalifikacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!