Selektor ni brez skrbi, optimizem mu vliva “ekipa z veliko začetnico”

Košarka 9. Jun 202321:34 0 komentarjev
Selektor Slovenije Georgios Dikaioulakos je zadovoljen s pripravljalnim obdobjem. Foto: Jan Gregorc

Slovenske košarkarice so končale s pripravljalnimi tekmami za domači EuroBasket. Za konec so morale priznati premoč Črni gori (70:72), ki so jo sicer dan prej v Stožicah premagale. Selektor Georgios Dikaioulakos je v Kranju nekaj dodatnih minut namenil mlajšim igralkam, še vedno pa ni sprejel odločitve, kateri dve varovanki bosta kot zadnji odpadli s seznama.

Le še nekaj dni nas loči od začetka 39. evropskega prvenstva za ženske, ki bo v Ljubljani in Tel Avivu potekalo med 15. in 25. junijem. Na njem bo četrtič zapored igrala tudi Slovenija. Želja je preboj v četrtfinale, kar bi bil najboljši rezultat v zgodovini ženske reprezentance. Na prejšnjih treh prvenstvih so Slovenke zasedle eno štirinajsto in dve deseti mesti.

V pripravah so slovenske košarkarice odigrale sedem tekem in vpisale štiri zmage. Začele so slabše, z dvema visokima porazoma proti Madžarski, nato pa ujele ritem. Po vrsti so najprej dvakrat padle Hrvatice, nato po enkrat še Poljakinje in Črnogorke. Proti slednjim so v dvorani Planina v Kranju pripravljalne obračune sklenile s tesnim porazom.

“Mislim, da sem zadovoljen z večino pripravljalnih tekem. Tokrat smo ritem našli šele v tretji četrtini, a to ni skrb, saj smo želeli več minut nameniti najmlajšim igralkam, da vidim, kako se bodo odzvale. Kljub neizkušenosti so se odrezale dobro. Glede na vse naše težave smo opravili dobro delo. Vsa zasluga igralkam, o katerih lahko do tega trenutka povem le najboljše,” je črto pod priprave potegnil slovenski selektor Georgios Dikaioulakos.

Vse pripravljalne tekme Slovenije (16. maj – 9. junij):

Slovenija – Madžarska 64:87
Slovenija – Madžarska 62:94
Slovenija – Hrvaška 86:78
Slovenija – Hrvaška 81:71
Slovenija – Poljska 83:72
Slovenija – Črna gora 73:60
Slovenija – Črna gora 70:72

V dvorani Planina se je zbralo lepo število gledalcev. Foto: Jan Gregorc

Zadnji rez šele tik pred prvenstvom

Še vedno pod taktirko grškega strokovnjaka trenira 14 košarkaric. Po zadnji pripravljalni tekmi namreč še ni sprejel odločitve, kateri dve bosta kot zadnji odpadli s seznama, saj lahko za prvenstvo prijavi le 12 igralk.

“Moramo še počakati dva ali tri dni. Nikoli se ne ve. Kaj, če se že jutri pripeti poškodba? Potem bi moral eno igralko vračati z dopusta. Odločitev bom sporočil dva dneva pred prvenstvom,” je povedal Dikaioulakos.

Slovenska reprezentanca (14): Eva Lisec, Teja Oblak, Tina Cvijanovič, Hana Ivanuša, Tina Jakovina, Eva Rupnik, Zala Friškovec, Lara Kozina Bubnič, Ajša Sivka, Lea Debeljak, Gala Kramžar, Zala Šrot, Sara Vujačić in Blaža Čeh

Veliko truda in energije je šlo tudi v prilagoditve, ki pa so tako sestavni del košarke. Ker Košarkarska zveza Slovenije ni uspela naturalizirati kvalitetne tujke, je ostala vrzel pod obročem. Še dodatno se je kader stanjšal po poškodbi Mojce Jelenc.

“Včasih deluje, spet drugič ne. Imamo načrt, a tudi nasprotniki niso neumni in se bodo prilagodili. Nato se bomo morali spet mi. To je kot igra šaha. Poskušamo biti agresivni, vršiti pritisk na žogo na zunanji liniji in zapirati znotraj. Edino, kar moramo res početi bolje in do zdaj nismo dobro, je skok. Na tem moramo delati še več, verjamem, da nam bo uspelo,” je optimističen selektor.

Glavna moč Slovenije pod obročem je Eva Lisec. Foto: Jan Gregorc

Ekipa z veliko začetnico

Predvsem je bil v teh tednih Dikaioulakos zadovoljen z odnosom igralk. “Največja prednost je, da so ekipa z veliko začetnico. Igralke se med seboj podpirajo. Predvsem pa so izjemno podprle najmlajše. So tudi zelo pametne. Hitro prepoznajo različne situacije in tako olajšajo moje delo, saj mi ni treba ves čas govoriti, kaj morajo početi. To ni Playstation.”

V naslednjih dneh bo glavni fokus na psihološki pripravi, je še zatrdil, saj je opazil, da je pri nekaterih varovankah opaziti nekaj več živčnosti. “Malce me skrbi stres določenih igralk. Na psihološki pripravi moramo delati, saj je to zelo pomemben del košarke. Prav tako se moramo še pripraviti na Nemčijo in Veliko Britanijo. Nato bomo imeli nekaj časa za Francijo. Zadovoljen bom, če bomo igrali našo košarko in sledili navodilom. Da bodo mlade igralke pokazale, da zmorejo igrati na ravni reprezentance. To je naš cilj,” je zaključil.

Tekme skupine C evropskega prvenstva

Četrtek, 15. junija:
18.00 Velika Britanija – Slovenija
20.45 Nemčija – Francija

Petek, 16. junija:
15.00 Francija – Velika Britanija
18.00 Slovenija – Nemčija

Nedelja, 18. junija:
12.15 Nemčija – Velika Britanija
18.00 Slovenija – Francija

Zmagovalke skupine potujejo neposredno v četrtfinale, medtem ko morajo drugo in tretje uvrščene reprezentance v dodatne kvalifikacije.