Kaj je na večnem derbiju videl selektor Matjaž Kek?

Nogomet 19. Apr 20245:00 0 komentarjev
Matjaž Kek
Matjaž Kek. Foto: Uroš Skaza

Kot vselej je večni derbi med Olimpijo in Mariborom na tribune privabil številne znane obraze. Med njimi je izstopal selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek, ki bo v naslednjem mesecu zaključil svoj seznam izbrancev, ki bodo Slovenijo zastopali na Euru 2024. Kdo je s svojo predstavo Mariborčanu padel v oči?

Večni derbi med Olimpijo in Mariborom je vselej slika slovenskega nogometa, ki jo pošljemo v nogometni svet.

Tokratni je ponudil veliko tempa, dinamike, kulisa je bila prava, splošna ocena je, da je bil derbi eden bolj kakovostnih v zadnjih letih. V debatah po tekmi smo lahko slišali kar izraz evropski.

S tribun Stožic si je tekmo ogledal tudi selektor Matjaž Kek. Slednji te dni zaključuje seznam reprezentantov, ki bodo čez dva meseca Slovenijo zastopali na Euru 2024. V zraku še vedno visi vprašanje, ali bodo izbrane vrste lahko na evropsko prvenstvo odpeljale 23 ali 26 nogometašev, morebitna razširitev seznama pa bi marsikateremu slovenskemu nogometašu močno povečala možnosti, da bo del poletnega nogometnega spektakla. Je Kek kakšnega kandidata za svoj seznam videl tudi na večnem derbiju?

Matjaž Kek
Matjaž Kek. FOTO: Profimedia.

Timi Max Elšnik

Odgovor je, zagotovo. Kapetan Olimpije Timi Max Elšnik je namreč v zadnjem letu postal ne le slovenski reprezentant, ampak tudi prvokategornik, ki ima praktično ‘zacementirano’ mesto v začetni enajsterici. Na večnem derbiju je bil v uvodnem delu gonilna sila vsega dobrega, kar je počela Olimpija. V nadaljevanju pa je padel v sivino predstave zmajev in tekmo končal kot poraženec.

Derbi je vselej pomembna tekma, a ne tako zelo z vidika Elšnikovega reprezentančnega statusa. Dokler je bila torej njegova ekipa prava, je igral dober dvoboj, tako ali tako pa je v zadnjem obdobju svoje najboljše partije odigral v dresu z državnim grbom.

Timi Max Elšnik
Timi Max Elšnik. Foto: Uroš Skaza

Jan Repas

Ime, ki se je iz anonimnosti v naboru mogočih reprezentantov iz Prve lige Telemach ekspresno prebilo do točke, ko moramo Jana Repasa uvrščati na seznam potencialnih slovenskih reprezentantov.

Pod vodstvom Anteja Šimundže je Repas zacvetel. Čeprav so bili zaradi golov in asistenc bolj izpostavljeni mariborski napadalci, pa je mariborski strateg vselej znal opozoriti, da učinkovitost oziroma napadalna uspešnost vijolic ne bi bila takšna, če ne bi tempa igre poganjal Domžalčan v dresu štajerskega ponosa.

Zdaj pa je Repas, ki je bil del reprezentance že leta 2017, Matjaž Kek pa ga je preizkusil tudi na letošnji tekmi v ZDA, pokazal še, da je nogometaš za velike tekme. Od letošnjih šestih prvenstvenih golov jih je polovico dosegel ravno na večnih derbijih. Bo očiten vzpon forme dovolj, da si priigra vozovnico v Nemčijo?

Josip Iličić

“Videl je zmago svojega Maribora, verjetno je zadovoljen. Vesel sem, da je prišel, kljub tem stvarem, ki so se mu zgodile. Mislim, da je imel kaj videti, predvsem res dobro tekmo in številne dobre posameznike,” je na novinarski konferenci po tekmi na vprašanje o tem, kaj je na tej tekmi s strani Josipa Iličića in nasploh akterjev dvoboja videl Matjaž Kek, diplomatsko odgovorila mariborska 72-ica.

Ideja njegove vrnitve je živa že nekaj časa, Matjaž Kek mu vrata pušča priprta, Josip Iličić pa se počasi vrača na raven, na kateri začenjamo razmišljati o tem, ali lahko spet pomaga slovenski reprezentanci.

Njegove izkušnje igranja na tako visoki ravni, kot jo prinaša Euro, premore le še Jan Oblak. Tudi v jeseni kariere ima Iličić še vedno tisto potezo več, s katero lahko ukane tudi vrhunske evropske branilce. Bo Kranjčan v reprezentanci zasedel vlogo talismana in hkrati nekoga, ki lahko vselej pripravi kakšno presenečenje za nasprotnika? Kot v vseh drugih primerih bo imel besedo Matjaž Kek.

Josip Iličić
Josip Iličić. Foto: Uroš Skaza

Matevž Vidovšek

Ne le da je bil vratar Olimpije del reprezentance v kvalifikacijah za Euro 2024, skozi njih je tudi debitiral v izbrani vrsti. A jeseni je njegov napredek zaustavila poškodba, ki ga je ne le oddaljila od nogometnih zelenic, ampak mu bržkone tudi zaprla vrata Eura 2024.

Vidovšek se sicer zdaj vrača v tekmovalni pogon, na derbiju je svoje delo opravil zelo dobro, gol Olimpije je z vsemi napori reševal, dokler ga je pač lahko. To je bila njegova daleč najboljša tekma po vrnitvi v vrata zmajev. Pa bo to dovolj, da ga Matjaž Kek vrne v dres z državnim grbom?

Ratnik, Šoštarič Karić, Jug, Milec, Barišić?

Na derbiju so svoje Matjažu Keku skušali dokazati še nekateri drugi posamezniki, ki skušajo najti svoje mesto v izbrani vrsti. Težava večine njih pa je ta, da ali še nikoli ali že nekaj časa niso bili del udarne slovenske selekcije, evropsko prvenstvo pa se ne zdi kot dogodek, na katerem bi slovenski selektor pretirano eksperimentiral in iskal rešitve, na katere ni stavil doslej.

Sploh Marcel Ratnik in Sven Šoštarič Karić bosta v prihodnosti ‘napadala’ svoje mesto v reprezentanci, še posebej zato, ker se bosta najverjetneje poleti preselila na višjo nogometno raven, kot je Prva liga Telemach. Vprašanje je, kako bo z mariborskim trojcem Ažbe Jug, Martin Milec in Maks Barišić. Če se bo Šimundžev Maribor še naprej tako hitro vzpenjal in napredoval, potem morda ni izključeno, da koga od njih (še) kdaj vidimo v dresu z državnim grbom. Možnosti, da se bo to zgodilo na Euru, pa je, resnici na ljubo, bolj malo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!