“Tudi jaz sodim v ligo ABA, ne le Krka, da ne bo pomote”

Košarka 17. Apr 20230:31 0 komentarjev

Krka se vrača v elitno druščino lige ABA. Novomeščani, ki od začetka sezone niso bežali od vloge favorita, so si uvrstitev priborili po infarktni končnici in zmagi s 83:82 proti Helios Suns v povsem slovenskem finalu zaključnega turnirja druge lige. V primeru njihove zmage tudi ni bilo dvoma, če bodo vozovnico za prvo ligo ABA sprejeli. Slovenija bo imela tako prihodnjo sezono znova vsaj dva predstavnika na najvišji ravni jadranske košarke.

Novomeščani so pot k uspehu tlakovali že s poletnim imenovanjem Gašperja Okorna. 50-letni strokovnjak je to sezono preporodil Krko in jo ekspresno vrnil v prvo ligo ABA, kjer je sicer odigrala že 14 sezon, s čimer je slovenski klub z drugim najdaljšim stažem, za ljubljansko Olimpijo.

“Mislim, da smo zasluženo prvaki te ABA 2 lige. Od avgusta sem ponavljal, da imamo vse možnosti se vrniti. Helios je bil v rednem delu sproščen. To je bila neka druga zgodba. Na vsaki tekmi smo se počutili kot favoriti. To sem ves čas poudarjal, zato tudi mislim, da smo v Domžalah pokazali konstantnost. Če se ne bi zgodili ti zadnji dve minuti, bi vse skupaj označil za odlično,” je po dvoboju dejal Okorn, ki je bil pred zbranimi novinarji povsem premočen.

Helios Suns, Krka, finale, ABA
Foto: Dragana Stjepanović/Liga ABA

Novomeški zlati prosti meti

Čeprav so bili Krkaši v domžalski Hali komunalnega centra večji del tekme boljši tekmeci, jih je slavja skoraj stal mrk v zadnjih minutah rednega dela. Še pet minut pred koncem so namreč z 72:62 izenačili najvišjo prednost na dvoboju, a nato komaj izvlekli podaljšek. Ključna prosta meta je zadel Rok Stipčević. To je bilo povsem v toku tesnega dvoboja, ki so ga v veliki meri Novomeščani dobili prav po zaslugi mirne roke, zadeli so namreč vseh 21 prostih metov!

Junak zmage je bil v zadnjih sekundah podaljška Leon Stergar. Luku Austinu se je odprla avtocesta do obroča in s tem naslova lige ABA 2 za domače, a je branilec Krke izjemno posredoval in Američanu podelil blokado, žoga se je skotalila po obroču, na veliko žalost glasnih domžalskih navijačev ne tudi skozi mrežico. Krka je drugič v zgodovini osvojila naslov druge jadranske lige.

“Dolgo je trajala! Vsaj minuto in pol. Težje se je vrniti v ligo ABA, kot tam obstati,” je po uspehu dejal Stipčević, z 20 točkami prvi strelec prvakov in nadaljeval: “To je bila poslastica ob vrnitvi v ligo ABA. Krka si je to zaslužila. Čestital bi Heliosu za odlično tekmo in sezono. Želel bi si, da si jo izborijo tudi oni v dodatnih kvalifikacijah.”

Helios Suns, Krka, finale, ABA
Stipčević je v ključnih trenutkih pokazal mirno roko. Foto: Dragana Stjepanović/Liga ABA

Na obrazih Domžalčanov je bilo jasno vidno razočaranje, a kljub temu je glavni trener Dejan Jakara športno čestital zmagovalcu: “Mislim, da je Krka zasluženo zmagala. Celo tekmo smo jo lovili. Čestitam fantom, da smo na koncu sploh uspeli priti do tega. Moramo biti zadovoljni s sezono, mislim, da smo naredili dva koraka naprej, čeprav so nekateri govorili, da boljše ne bi moglo biti. Ni še konec. Imamo še kvalifikacije. Prepričan sem, da lahko presenetimo Borac.”

Helios se bo s Srbi, ki so zasedli predzadnje mesto v rednem delu lige ABA, pomerili konec aprila. Prva tekma bo predvidoma na sporedu 25. aprila in povratna tri dni pozneje.

Prva naloga: ne ponoviti napak

“Mislim, da je Krka odigrala najboljšo tekmo v letošnji sezoni, z izjemo zadnjih dveh minut. Tekmo smo po nervoznem začetku nadzorovali, na koncu smo imeli plus devet, to bi morali le še zapakirati. Nato so se zgodile stvari, ki smo jih letos proti Heliosu počeli že trikrat in zapravili prednost,” je v sicer uvodni izjavi uspel povedati Okorn, preden so ga njegovi varovanci odvlekli v garderobo in za zalili z vodom, kot ste si lahko ogledali v zgornjem videu.

Ko se je vrnil, mimogrede, sezul se je že pred obiskom garderobe, saj je tuš pričakoval, je bil izjemno dobro razpoložen: “Pokazalo se je, da smo zadeli tudi z okrepitvami. Vse se je postavilo na svoje mesto. Sezona je odkljukana, zadnji mesec in pol bo le še ena velika uživancija.”

Helios Suns, Krka, finale, ABA
Foto: Dragana Stjepanović/Liga ABA

Jasno je, da je bil prvi in z naskokom glavni cilj sezone vrnitev v ligo ABA. “Zato me je Krka pripeljala. Če danes ne bi uspeli, bi imel repasaž proti Borcu, če bi spodleteli, bi bil naslednje leto še večji pritisk. Mislim, da se je v ligo ABA vrnila prava ekipa.”

Misli je takoj po finalu že preusmeril v naslednje dni, ko se že želi sestati s športnim direktorjem Juretom Balažićem ter začetni snovati zasedbo za prihodno sezono. “Jaz bom naredil vse, da se ne ponovi zgodba Krke iz zadnjih sezon. Vse, kar je v moji moči. V Novem mestu se počutim odlično. Kot pravim, do konca bo to le uživancija, naslednje leto bo pa spet nekaj treba. Tudi jaz sodim v ligo ABA, ne le Krka, da ne bo pomote,” je v svojem slogu zaključil strateg dvakratnih prvakov lige ABA 2.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!