Drobne: Rogaška potrebuje igralce z izkušnjami v Prvi ligi Telemach

Nogomet 2. Jun 202313:34 0 komentarjev
Foto: NK Rogaška

Prvič po letu 1993 se bo v Rogaški Slatini igrala Prva liga Telemach. Rogaška si je v sezoni 2022/23 pokorila konkurenco v 2. SNL in med Slatinčani poskrbela za pravo nogometno evforijo.

Po osamosvojitvi Slovenije in nastanku nogometne lige so v Rogaški Slatini vsi stiskali pesti za Steklar. Slednji je med slovensko elito igral v uvodnih dveh sezonah, po izpadu v 2. SNL pa se ni nikoli pobral. Leta 1999 je klub, ki je takrat nastopal v četrti ligi, celo razpadel. Že pred razpadom Steklarja je nastal nov klub, NK Rogaška, ki pa je bil vselej daleč od Prve lige Telemach. Klub je leta 2017 sploh prvič v svoji zgodovini zaigral v drugi ligi, pred tremi leti znova igral celo v tretji ligi, v zadnji sezoni pa poskrbel za pravo evforijo in za preboj na najvišji nivo slovenskega klubskega nogometa.

Ekipo vodi energični trener Oskar Drobne. Z njegovim prihodom so marca lani pri Rogaški dokončno potrdili, da se v lovu na prvo ligo ne šalijo. Nekdanji napadalec je Rogaško prevzel po koncu delovanja pri Aluminiju, izbira trenerja pa je bila zadetek v polno. Rogaška je lansko sezono sklenila na četrtem mestu, nato pa z dobrimi odločitvami pri sestavi ekipe od začetka zadnjega tekmovalnega leta nakazovala, da bi lahko osvojila 2. SNL.

V sezoni 2022/23 so jedro ekipe sestavljali 21-letni branilec Rene Rantuša Lampreht, 20-letni vezist Jan Majcen in 20-letni napadalec Nejc Gradišar. Slednji bodo v prihodnji sezoni za dodaten razvoj ob sebi potrebovali tudi igralce z izkušnjami igranja na najvišjem nivoju.

V ekipi Rogaške je bilo v tej sezoni kar nekaj zanimivih slovenskih igralcev, klub pa dobro izkorišča tudi bližino Hrvaške, kjer so prav tako našli nekatere nosilce. Zanimiva je tudi zgodba Brazilca Thalissona, ki je pred dvema letoma prišel iz Varaždina in postal ena izmed osrednjih figur zvezne vrste Slatinčanov. Kar se tiče domačih igralcev, najbolj izstopata slovenska mlada reprezentanta. To sta napadalec Nejc Gradišar in branilec Rene Rantuša Lampreht.

Gostovanja v Rogaški Slatini bodo zagotovo zelo zahtevna

Bolj kot se je bližal naslov v 2. SNL, večja je bila evforija. Slatinčani so ves čas skrbeli za fantastično vzdušje na tribunah in na zadnji domači tekmi v sezoni navdušili s krasno koreografijo. V zadnjem krogu so se v lepem številu podali tudi na gostovanje v Krško, kjer je Rogaška potrdila naslov in prvoligaško vstopnico.

Veliko je bilo ugibanj, če je v Rogaški sploh možno igrati Prvo ligo Telemach. Na vse očitke so v klubu odgovarjali s trdim delom, že marca pa so ob obisku naše ekipe zatrdili, da bodo po dogovoru z Nogometno zvezo Slovenije prvoligaške tekme igrali na svoji zelenici.  “Želimo se uvrstiti v prvo ligo. To je bil cilj že pred sezono. Temu primerno smo sestavili igralski kader. Pozimi smo se še okrepili. Pripravljamo tudi infrastrukturo za prvo ligo. Naslednje leto si želimo igrati med elito. Mislim, da smo na njo pripravljeni,” je takrat povedal športni direktor Nino Ivačič.

Rogaška je v sezoni 2022/23 na domači zelenici v 2. SNL na 15 tekmah vpisala devet zmag, tri remije in tri poraze. Varovanci Oskarja Drobneta so bili najboljši tako v jesenskem kot v spomladanskem delu.

Kraj s približno 5000 prebivalci bo imel v sezoni 2023/24 priložnost, da dokaže ljubezen do nogometa. Ivačič je v zadnjem obdobju večkrat ponosno poudarjal, da ima klub veliko podporo s strani lokalnega prebivalstva. To potrjuje obiskanost tekem v zadnji sezoni, bo pa lahko Rogaška Slatina zdaj, ko se je košarkarskemu prvoligašu pridružil še nogommetni, dokončno dokazala, če je zares nogometno mesto. Ob našem klicu je trener Oskar Drobne o ciljih Rogaške razmišljal takole: “Nehvaležno je v Sloveniji karkoli napovedovati. Vsako leto ima kakšen klub določene težave. Gledati moramo le nase in sestaviti dober kader v mejah našega proračuna. Dobro se moramo pripraviti, da bomo konkurenčni. Šli bomo korak po korak in skušali biti čim višje na lestvici. V vsako tekmo bomo morali iti maksimalno in na koncu bomo videli, kam nas bo to pripeljalo.”

Rogaško Slatino je zajela prava nogometna evforija. Foto: NK Rogaška

Za klub bo v prihodnosti zelo pomembno dobro delo z mladimi, ki so ga v preteklosti zapostavljali. Pred kratkim se je to spremenilo, mlajše selekcije pa se bodo prav tako skušale prebiti na najvišji nivo tekmovanja. To bi klubu olajšalo sestavljanje članske ekipe, a se na tak način dela v bližnji prihodnosti še ne gre zanašati. “Mi smo tu še v velikem zaostanku. Naše mlajše selekcije nastopajo v najnižjem rangu. Potreben je čas, da bi lahko razmišljali o takšnih prehodih. Bomo videli, kako bo deloval mladinski pogon, ampak zaenkrat imamo v članski ekipi dovolj mladih igralcev. Letos se ne bomo skoncentrirali na proizvajanje igralcev oziroma na delo z neizkušenimi. Prioriteta bodo izkušeni igralci, saj nam je važna stabilizacija kluba v Prvi ligi Telemach,” o trenutnem stanju domače šole razkriva Drobne.

Oskar Drobne bo znova deloval v Prvi ligi Telemach.

Največ izkušenj s Prvo ligo Telemach ima trener

Oskar Drobne, nekdaj izjemen napadalec, ki je v najmočnejši slovenski ligi dosegel 87 golov, bo s svojimi izkušnjami v veliko pomoč celotnemo klubu in ne samo članski ekipi. Pri Aluminiju je predvsem v 2020/21 dokazal, da zna ekipo še kako dobro taktično pripraviti. Aluminij je takrat krasila čvrsta obramba in zelo neugodni ter učinkoviti protinapadi. Tudi na klopi Radomelj je dokazal svojo trenersko vrednost, saj je drugoligaša popeljal v polfinale Pokala Slovenije in nato na neverjetni tekmi z Nafto ostal brez finalne vstopnice.

Trener Oskar Drobne v Prvi ligi Telemach: 47 tekem, 11 zmag, 19 remijev in 17 porazov.

Štorčan je v Prvi ligi Telemach odvodil 47 tekem in na njih 11 slavil, 19 remiziral ter doživel 17 porazov. Povsem jasno je v 2. SNL njegovo razmerje zmag in porazov povsem drugačno. Na 110 odvodenih tekmah je svoje ekipe popeljal do 58 zmag, ob 23 remijih pa doživel 29 porazov. Pred začetkom priprav je optimističen in prepričan, da lahko Rogaška sestavi dobro ekipo in dalj časa ostane v Prvi ligi Telemach. Kadrovanje v Rogaški je po besedah trenerja v teku že nekaj časa: “Mi smo že pozimi zaščitili nosilce igre in se z njimi dogovorili za naprej. Določen osip v kadru se je zgodil, pripraviljene imamo prioritete, ki jih želimo realizirati. Cilj je, da se to zgodi do začetka priprav. S tem bomo imeli dovolj časa, da se dobro pripravimo.”

Rogaška v Prvi ligi Telemach ne želi biti le muha enodnevnica, vsi v klubu si želijo, da bi se Prva liga Telemach v tem zdraviliškem mestu ohranila dalj časa. Glede na izenačenost klubov v naši ligi, ki jo je izpostavil tudi Drobne, smo prepričani, da bo imel novinec v ligi lepo priložnost, da s trdim delom postane resen prvoligaš.