Vse najboljše, košarka!

Košarka 21. Dec 202115:55 > 16:14 1 komentar
Ed Zurga - AP via Guliverimage

Na današnji dan pred točno 130 leti so študentje v kraju Springfield (zvezna država Massachusetts) odigrali prvi približek športa, ki ga danes poznamo pod izrazom "košarka". Takoj za nogometom nesporna številka dve, sodeč po priljubljenosti v svetovnem merilu, je "maslo" ameriškego-kanadskega učitelja športne vzgoje, Jamesa Naismitha.

Američan kanadskega rodu je do 29. leta poučeval telovadbo na univerzi McGill v Montrealu, potem pa se preselil v ZDA.

Blizu Bostona je dobil službo na mednarodni šoli Springfield College, kasneje doštudiral medicino v Denverju, spomnili pa se ga bomo predvsem kot izumitelja košarke. Za razliko od današnjega koncepta, je tedaj Naismith uporabil nogometno žogo, koša sta bili kar leseni vedri, študentski ekipi pa sta igrali 9 na 9.

Vedri je Naismith privezal na ograji, tri metre nad tlemi ter na oglasno desko telovadnice zapisal 13 osnovnih pravil, ki jih je moral nato konkretno modificirati.

Nova žoga za slovenske košarkarske parkete. Foto: Košarkarska zveza Slovenije.

“Zapiskal sem v piščalko in prva tekma košarke se je začela. Fantje so se začeli odrivati, brcati ter boksati, veliko jih je ob borbi za žogo pristalo v bojnem objemu. Kar naenkrat se je na sredini telovadnice pojavil klobčič teles, ki se ravsajo za žogo,” je bizarne prizore kasneje za eno izmed ameriških radijskih postaj opisoval “oče košarke”.

Dodal je, da je prva tekma košarke terjala svoj davek: kar nekaj modric, podplutb, ena izpahnjena rama, eden igralec je celo obležal nezavesten.

Naismith je igro kasneje priredil tako, da košarka danes ne sodi ravno med borilne veščine. “Še najbolj pomembno se mi zdi popravek, ko sem iz pravil izključil tek z žogo. S tem so se nehali tudi grdi naleti in udarci. Ko se je to spremenilo, so poškodbe izginile,” je zaključil človek, ki je kasneje vodil študentsko ekipo Kansas Jayhawks, a imel ironično negativno bilanco zmag in porazov (55-60).

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje