Zakaj so danes tekme v ZDA na sporedu tako zelo zgodaj?

Hokej 15. Jan 202417:48 0 komentarjev
Luka Dončić danes spet na klopi? FOTO: Guliverimage

Ko je povprečen ljubitelj športov, ki se čez lužo igrajo v profesionalnih severnoameriških ligah, preletel urnik dogajanja, je verjetno vsaj enkrat osvežil spletno mesto. Večina tekem se igra v nam zelo prijaznih terminih, tudi obe s slovenskima super zvezdnikoma, torej Dallas Mavericks in Los Angeles Kings.

Vsak tretji ponedeljek v januarju imajo Američani od leta 1986 praznik, ki spodbuja enotnost in predvsem enakost.

Obeležujejo rojstni dan največjega borca za pravice temnopoltih v državi, Martina Luther Kinga. Ker se je slednji rodil v Atlanti, umorili pa so ga v Memphisu, imata NBA ekipi iz teh mest Hawks in Grizzlies pri sestavljanju urnika na ta poseben dan pogosto prednost. Praznični dan je najmočnejša košarkarska liga (zaradi stavke sindikata igralcev oz. “lockouta”) izpustila le enkrat – v sezoni 1998/1999, sicer pa obstaja ekipa, ki je od uvedbe praznika zaigrala na sleherni MLK Day, z izjemo ene sezone (2019/2020) vedno doma. To so po tradiciji New York Knicks.

Mimogrede, najboljšo bilanco v ligi na praznik MLK imajo Golden State Warriors: 20-9 (69 %).

Danes bo v ligi NBA kar pet tekem v zgodnjem popoldanskem terminu, začenši s srečanjem med Philadelphio in Houstonom že ob 19. uri po slovenskem času.

Vse tekme Luke Dončića na praznik MLK

2019: Dallas Mavericks – Milwaukee Bucks 106:116 (Dončić 18 točk, 10 podaj, 11 skokov)
2021: Dallas Mavericks – Toronto Raptors 93:116 (Dončić 15 točk, 9 podaj, 7 skokov)
2022: Oklahoma City Thunder – Dallas Mavericks 102:104 (Dončić 20 točk, 12 podaj, 11 skokov)

Dallas, za katerega Luka Dončić žal ne bo igral, saj ga še vedno muči poškodba gležnja, se bo od 20.30 ure dalje doma bodel z New Orleans Pelicans. Mavericks so od prihoda slovenskega zvezdnika v ligo NBA na dan Martina Luther Kinga doslej odigrali tri tekme, enkrat zmagali in dvakrat izgubili.

Pestro tudi na ledu

Športni program onkraj Atlantika opoldne (ob 18. uri po našem času) odpira hokejska tekma Buffalo – San Jose, oči slovenskih ljubiteljev hokeja pa bodo uprte v Raleigh in tekmo med domačo Carolino ter Los Angelesom, za katerega kapetansko funkcijo opravlja Anže Kopitar.

Anže Kopitar
Foto: Profimedia

Kings so v rdeči seriji kar osmih zaporednih porazov. Jim bo negativen niz uspelo končati na praznik? V ligi NHL je v popoldanskem terminu danes na sporedu šest tekem, štiri srečanja so nočna.

Pod črto. Zakaj so torej danes nekatere tekme matineje? Ker ljudem ni potrebno delati in lahko prosti čas izkoristijo (tudi) za obisk športnih prireditev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!