Kje je danes trenerska ikona, ki je stopila v slovenski gol?

Reprezentance 15. Jan 202414:37 > 14:38 1 komentar
Veselin Vujović. Foto: Guliverimages

Slovenska rokometna reprezentanca bo drevi odigrala zadnjo tekmo predtekmovanja na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Ravno tekma z reprezentanco te dežele pa je pred natanko šestimi leti poskrbela za nepozabno potezo tedanjega selektorja Veselina Vujovića, ki se je s trenerske klopi preselil kar med vratnici slovenskega gola.

15. januarja 2018 je slovenska rokometna reprezentanca v skupinskem delu evropskega prvenstva na Hrvaškem odigrala tekmo z Nemčijo, ki se je še danes rokometni navijači spominjajo z grenkim priokusom.

Potem ko so varovanci tedanjega selektorja Veselina Vujovića na uvodu prvenstva nepričakovano izgubili proti Severni Makedoniji, so bili dva dni kasneje na pragu tega, da popravni izpit proti Nemčiji opravijo z odliko. Šest sekund pred koncem tekme je Blaž Janc dosegel zadetek, za katerega se je zdelo, da bo Sloveniji prinesel uvodno zmago na prvenstvu.

A litovska sodnika sta imela drugačne načrte, ker naj bi Blaž Blagotinšek nepravilno oviral izvedbo hitrega centra Nemčije, sta dosodila sedemmetrovko v korist nasprotnika. A še preden je Tobias Reichman dobil priložnost, da izvede najstrožjo kazen, s katere je na koncu izenačil na 25:25, je v gol Slovenije stopil razburjeni selektor Vujović, ki je tudi po tekmi rohnel zaradi odločitev sodnikov.

“Videli ste, da so sodniki z delegatom na čelu tekmo pripeljali v izenačeno končnico, ko so si najprej izmislili sedemmetrovko nad Gensheimerjem, ki je nihče ni videl. Pri tem so izključili Kavtičnika, pa potem še Šerbca, ki je protestiral, tako da smo imeli samo štiri igralce na tekmi, kjer Nemci niso imeli možnosti, da nas dobijo. Za mene je moja ekipa zmagovalec, pa čeprav smo s tekme odnesli le eno točko,” je po tekmi vrelo iz Črnogorca.

Po Sloveniji nekaj kratkih epizod, te dni na velikem tekmovanju

V nadaljevanju prvenstva je Slovenija kljub zmagi nad Španijo izpadla pred boji za najvišja mesta, nato pa se ni uvrstila na svetovno prvenstvo leta 2019. Jeseni je Vujović, potem ko naj bi popolnoma izgubil podporo slačilnice, zapustil klop Slovenije, na kateri ga je zamenjal Šved Ljubomir Vranješ. Črnogorec, ki je s Slovenijo leta 2017 osvojil bron na svetovnem prvenstvu, je kmalu našel nov trenerski izziv in sedel na klop Zagreba.

Veselin Vujović je Slovenijo vodil med letoma 2015 in 2019. Foto: Guliverimage

V hrvaški prestolnici je danes 62-letni rokometni strokovnjak zdržal le eno leto, nato pa je vodil Borac iz Banja Luke in makedonski Vardar. Leta 2022 je sprejel nov izziv in prevzel reprezentanco Irana, s katero se je lani prvič v zgodovini države uvrstil v glavni del svetovnega prvenstva, na katerem je nato izgubil tudi proti Slovencem.

Z Iransko reprezentanco se Vujović te dni mudi na azijskem prvenstvu, na katerem ima njegova reprezentanca visoke ambicije. Za zdaj je Iran pri dveh zmagah, potem ko je premagal Novo Zelandijo (40:13) in Kitajsko (24:22).

Veselin Vujović. Foto: Guliverimages

Poleg tega, da bdi nad izbrano vrsto, je Črnogorec tudi od maja lani tudi trener tamkajšnjega prvoligaša Sepahana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje