Tehnologija, ki bo preprečila, da bi Ronalda pričakali z brisačami

Nogomet 15. Jan 202410:51 3 komentarji
Foto: Profimedia

Ljubljanske Stožice v teh dneh kažejo svojevrstno podobo. Igrišče je prekrito z belo ponjavo, nad njim pa bdijo posebne naprave, nekakšni mini žerjavi. Kaj se dogaja na največjem stadionu v državi?

Ljubljana je v teh dneh tudi ponoči močno osvetljena. Ne le zaradi standardne javne razsvetljave, ampak tudi zaradi soja žareče svetlobe, ki v zadnjem obdobju ‘visi’ nad stadionom Stožice.

Razsvetljeno nočno nebo nad Ljubljano. Foto: N1

Kolegi s portala N1 so pred dnevi že pojasnili, da so razlog za razsvetljeno nočno nebo nad Ljubljano luči, s katerimi gojijo travo na stadionu Stožice. Gre za posebno tehnologijo, ki združuje PAR-svetlobo, ki je potrebna za fotosintezo. To omogoča optimalno rast in prenovo trave, tovrstna tehnologija pa je stalna praksa na stadionih širom sveta. Upravitelj stadiona Stožice Šport Ljubljana je za N1 pojasnil, da je v zimskih razmerah, ko sonca ni veliko, uporaba tovrstne tehnologije učinkovit in uspešen način za regeneracijo travnate površine po tekmi, treningu ali drugem dogodku.

Takole v teh dneh izgleda stadion Stožice. Foto: SK

Da bi se le izognili novi odmevni blamaži

Dejstvo je, da je bila travnata površina v Stožicah potrebna temeljite prenove. Ob njo se je večkrat pred tekmami slovenske reprezentance obregnil tudi slovenski selektor Matjaž Kek, nato pa je zelenica največjega stadiona v državi v vsej svoj klavrni podobi ‘zablestela’ na novembrski tekmi 5. kroga skupinskega dela konferenčne lige, ko je v Ljubljani gostoval francoski Lille in na popolnoma uničenem igrišču slavil z 2:0.

Tudi signali s krogov blizu vrha Nogometne zveze Slovenije so kazali na to, da bo zelenica v Stožicah pomladi kazala drugačno podobo, kot jo je v zaključku leta 2023. Tudi zato, ker se že nekaj časa napoveduje odmevna prijateljska tekma, ko naj bi v marcu v Stožicah gostovala reprezentanca Portugalske, na čelu z enim največjih nogometnih zvezdnikov sveta Cristianom Ronaldom.

Bo Ronaldo marca gostoval v Stožicah? Uradno potrditev še čakamo. Foto: Profimedia

Prenove deležni tudi reflektorji, tekme v zgodnjem terminu

Ni pa prenova travnate površine edina posodobitev, ki se te dni dogaja na stadionu Stožice. Z nosilcev nad stadionom so namreč odstranjeni žarometi, ki osvetljujejo največji športni objekt v državi. Reflektorji so namreč poslani na temeljito prenovo in menjavo svetil, v celoti pa se nad stadion naj ne bi vrnili pred mesecem marcem.

To pomeni, da bo Olimpija na začetku drugega dela sezone vse svoje domače tekme igrala v zelo zgodnjem terminu. Nogometni ples Prve lige Telemach se nadaljuje že 10. februarja, takrat bodo zmaji na svoji domači zelenici gostili ekipo Rogaške. Tekma se bo začela že ob 13.00. Naslednji dve domači tekmi zeleno-belih bosta na sporedu ob 15.00, in sicer bosta nasprotnika aktualnih državnih prvakov Domžale (21. 2.), nato sledi derbi s Celjem (3. 3.).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje