Žan Mark Šiško je nazaj in pripravljen bolje kot kadarkoli

Žan Mark Šiško
Žan Mark Šiško, foto: Uroš Skaza

Žan Mark Šiško je v zadnji sezoni izginil s košarkarskega zemljevida Slovenije in Evrope. Po daljši odsotnosti zaradi osebnih razlogov se že več kot pol leta intenzivno pripravlja na naslednje poglavje kariere. Iz Münchna se seli v Lugo, kjer bo v španski ligi ACB oblekel dres Breogana. 26-letni organizator igre se je za Sportklub razgovoril o počutju in dogajanju v zadnjih mesecih.

Nesojeni slovenski reprezentant si je decembra 2019 izboril sanjski prestop. Iz potapljajoče se Koper Primorske je nase opozoril klubske veljake Bayerna in se tik pred vstopom v novo leto preselil na Bavarsko. Začetek zaradi izbruha pandemije ni bil enostaven, a z novo sezono so se stvari pričele zlagati na svoje mesto.

Proti koncu sezone 2021/22 smo ga na praznično nedeljo obiskali v Münchnu. Bilo je v času priprav na največji dvoboj v mladi evroligaški zgodovini nemškega kluba. Bayern je v četrtfinalu končnice izsilil odločilno peto tekmo proti favorizirani Barceloni. Vidno vlogo v moštvu trenerja Andree Trinchierija je imel tudi Žan Mark Šiško.

Sezono pozneje, ko je pričakoval še korak naprej v karieri, se mu je zalomilo. Vsega skupaj je odigral le tri tekme, zadnjo daljnega 9. oktobra 2022 in se nato skrivnostno umaknil. 190 centimetrov visoki organizator igre se dobrih devet mesecev pozneje počuti precej bolje, čeprav na celotno epizodo v Nemčiji vendarle gleda z nekaj grenkega priokusa.

“Super sem. Treniram že nekaj časa. Začel sem marca s trenerjem Morisom Hadzijo, ki je v Bayernu trener za individualno pripravo. Res sem dobro pripravljen. Mislim, da bom za naslednjo sezono bolje, kot sem bil kadarkoli,” je v smehu iz Grčije, kjer je te dni na oddihu, odvrnil novi član Breogana. S klubom iz Luga se je dogovoril za enoletno sodelovanje.

Intervju: Žan Mark Šiško

Žan Mark Šiško
Žan Mark Šiško, foto: Uroš Skaza

V Bayernu ste preživeli dobra tri leta, a ste zadnjo sezono sklenili že zelo zgodaj. Kako bi povlekli črto pod to zgodbo?

Občutki so mešani. Prišel sem sredi sezone iz Primorske, ko se je nato zgodila še ta korona, tega niti ne štejem. Moja prva prava sezona v Bayernu je bila takšna, kot sem želel, morda celo boljša od pričakovanj. Igral sem, dobil sem konkretno vlogo v evroligaški ekipi.

Naslednjo sezono je šlo vse navzdol, ni šlo po načrtih, imel sem zdravstvene probleme, od korone do manjših poškodb. Vloga v ekipi ni bila po mojih željah.

O tretji sezoni pa sploh nimam veliko za povedati, ker nisem igral. Mislim, da sem tri tekme, nato sem bil odsoten. Mešani občutki, a gledam na vse skupaj pozitivno. V Bayernu sem se prebil na najvišji nivo na evropski sceni. Ljudem v klubu se lahko zahvalim za vse, kar so naredili zame. Res so bili korektni do mene. Ni se pa končalo tako, kot sem si želel takrat, ko sem podpisal pogodbo.

Ste bili nato v Sloveniji ali ste ostali v Nemčiji? 

Ves čas sem bil v Münchnu. Naredil sem manjši premor. Potem sem začel dokaj hitro trenirati v fitnesu in delati na kondiciji. Od marca sem začel še s košarko s trenerjem Morisom Hadzijem.

Žan Mark Šiško
Žan Mark Šiško, foto: Uroš Skaza

Uradno ste bili odsotni iz “osebnih razlogov”. Lahko delite kaj več?

Lahko bi govoril o podrobnostih, a naj bo to tema za kdaj drugič. Vsi ti razlogi, ki so bili, zdaj je vse v redu. Sem zelo vesel zaradi tega in tudi zelo motiviran, da se vrnem na pravi način in kariero znova pripeljem na nivo, ki si ga sam želim.

Iz Bayerna sicer korak nazaj, a selite se v najmočnejše državno prvenstvo v Evropi. Zakaj v Breogan?

Z agentom sva precej časa razmišljala o možnostih. Breogan se je ponudil kot prva opcija in se pokazal kot dobra stvar za naslednji korak. Vzela sva si še nekaj več časa in pregledala druge možnosti, a sva prišla do zaključka, da je Breogan najboljši klub za mojo vrnitev.

Po mojem mnenju gre res za najboljše domače tekmovanje v Evropi. Vsaka tekma je močna, vrhunska. Z vlogo, ki jo bom imel, se mi zdi to pravi korak. Tudi kar se tiče življenja, mislim, da bom tam užival.

Si vas je tam zaželel hrvaški trener Veljko Mršić?

Ob prvem pogovoru, ki sva ga imela, me je prepričal. Všeč mi je, kako mi je predstavil mojo vlogo, kakšne so ambicije kluba in kako deluje. Že prej sem slišal veliko dobrega o klubu. Všeč mi je tudi baza navijačev. Celo mesto Lugo živi za košarko. Po pogovoru ni bilo več dvoma, da bi rad kariero nadaljeval v Breoganu.

Kakšne so bile sicer alternative?

O imenih ne morem, a ko igralec naredi enoletni premor, je seveda vsak klub glede tebe malce skeptičen. Tudi glede rizika poškodb in kako boš odreagiral po enem letu. Ti pogovori niso bili prav resni, bilo je bolj otipavanje, a ne morem govoriti o imenu klubov ali o ligah.

Žan Mark Šiško. Foto: Guliverimage

Na čem je bil sicer fokus v tem zadnjem letu?

Kar se tiče košarke, je bil na začetku poudarek predvsem na tem, da spet začutim žogo. Takšnega premora v košarki še nisem imel. Vse je šlo hitreje, kot sem pričakoval. Hitro sem prišel nazaj v trening. Poudarke sem delal na mojih pomanjkljivostih, na katerih med sezono ni časa delati. Predvsem je šlo za stvari v povezavi z organizacijo igre. Vse sem skušal spraviti na višjo raven.

Večkrat ste v preteklosti poudarili željo po reprezentanci. Zadnji dve leti vas nismo videli v slovenskem dresu iz različnih razlogov. Kakšni so tukaj cilji?

Moji cilji so veliki. V članski reprezentanci sem že nastopal v kvalifikacijah, a takrat sem bil še zelo mlad. Mislim, da sem imel 20 let, ko sem igral še v Iliriji. Od takrat naprej nisem več imel priložnosti, da bi sodeloval na reprezentančnih akcijah, iz takšnih in drugačnih razlogov. Reprezentanca je res motivacija za vsakega igralca. Letos poleti seveda pričakovano nisem bil vpoklican. Iskreno menim, da to niti ne bi bilo pošteno in pravično. V bodoče pa upam, da če bom znova prišel na nek nivo in me bo reprezentanca potrebovala, ji lahko nekaj dam. Z največjim veseljem se bom odzval.

Žan Mark Šiško
Žan Mark Šiško v dresu Slovenije leta 2017, v kvalifikacijah za SP 2019. Foto: FIBA

Kako pa gledate na nepričakovani odstop Raša Nesterovića?

Me je kar presenetilo, tega nisem pričakoval. Zagotovo je veliko storil za reprezentanco in jo spravil na višjo raven. V njegovem mandatu smo naredili največji rezultat v zgodovini slovenske košarke. Ozadja in razlogov pa ne poznam, saj zadnja leta nisem bil zraven, zato podrobnosti in odnosov ne poznam, sem pa zelo presenečen, da je prišlo do tega.

Kakšni so načrti za preostanek poletja?

Zdaj bom dva tedna malce po Grčiji, zamenjal bom dve lokaciji. Tukaj bom ves čas treniral in delal na fizični pripravi. Nato se vrnem v München, kjer bom sodeloval na košarkarskem kampu, ki ga vodi Moris Hadzija. Prišlo bo še nekaj drugih trenerjev, tudi Phil Handy iz LA Lakersov. Tam bom dva tedna, nato še kakšen dan počitka in počasi v Lugo. Premora sem imel dovolj, več kot preveč. Po neki strani mi je prišlo prav, to sem potreboval. Vse je za nekaj dobro.