Anglež, ki občuduje Šeška in promovira avstrijski nogomet

Nogomet 16. Sep 20227:00 0 komentarjev
"Benjamin Šeško bo v nekaj letih igral v enem od največjih klubov," je prepričan naš sogovornik. FOTO: Guliverimages.

"Benjamin Šeško je zagotovo eden največjih talentov, kar sem jih opazil, odkar spremljam avstrijsko Bundesligo," pravi dober poznavalec avstrijskega nogometnega dogajanja, nekdanji angleški novinar Simon Clark, ki se je pred sedmimi leti preselil v Avstrijo in tri leta pozneje podrobno začel spremljati tamkajšnji nogomet. Z njim smo se pogovarjali o Benjaminu Šešku.

“Na Dunaj sem prišel leta 2015, leta 2018 pa skupaj z dvema prijateljema, ki delata v športu, začel s snemanjem podcasta The Other Bundesliga (druga Bundesliga), saj takrat tukaj ni bilo nobenega Angleža, ki bi poročal o avstrijskem nogometu. Do zdaj je za nami 120 posnetih epizod podcasta, na sezono v živo pokrijemo več kot 50 tekem avstrijskih klubov tako doma kot v Evropi. Za nami je lepo popotovanje, pri tukajšnjih klubih pa smo zelo dobrodošli,” je o projektu The Other Bundesliga – ob podcastu ga lahko spremljate tudi na Twitterju, Facebooku, TikToku in Instagramu -, povedal Simon Clark, za katerim je zanimiva pot.

Simon Clark. FOTO: osebni arhiv.

Nekdanji športni novinar, ki je novinarstvo tudi doštudiral, je nogomet, ragbi in kriket profesionalno spremljal od 15. leta, toda potem izgubil veselje do svoje takratne službe in se zaposlil v marketingu. Tako je tudi pristal na Dunaju.

Toda ljubezen do nogometa je ostala. Potešil jo je z idejo, s katero se ukvarja zadnjih nekaj let in poroča z avstrijskih nogometnih stadionov. Na enem izmed njih, na tekmi lige prvakov med Salburgom in Milanom prejšnji teden, smo ga tudi spoznali.

“Smo entuziasti, The Other Bundesliga pa je projekt, s katerim želimo tujim ljudem odpreti vrata do avstrijskega nogometa. Z nekaterimi klubi tesno sodelujemo, pišemo tudi za uradno stran avstrijske Bundeslige. Skušamo biti pozitivni, čeprav včasih ni lahko. Upam, da smo v ligo pripeljali vsaj nekaj novih navijačev,” je z entuziazmom razlagal 31-letnik, ki prihaja iz mesta Gloucester na jugovzhodu Anglije.

Zanimanje velikanov ga sploh ni presenetilo

Je dober poznavalec avstrijskega nogometa in kot tak seveda zelo dobro ve, kdo je Benjamin Šeško, zaradi katerega smo ga tudi pocukali za rokav.

Za Salzburg je do zdaj dosegel 15 golov in prispeval 9 asistenc. FOTO: Guliverimages.

“Velik talent, njegov potencial je neverjeten. Odkar sem prišel v Avstrijo, eden najbolj nadarjenih nogometašev, kar sem jih tukaj videl. Zagotovo eden od treh največjih talentov Salzburga v tem času,” je povedal Clark in dodal, da je glede na poletno zanimanje velikanov 19-letni slovenski napadalec trenutno eden najbolj prepoznavnih akterjev avstrijske Bundeslige.

“Zanimanje Manchester Uniteda, Chelseaja, Real Madrida, PSG in drugih je razumljivo in pričakovano. Glede na to, da sta tukaj zrastla Erling Haaland in Rasmus Hojlund, so veliki klubi na avstrijsko ligo zelo pozorni. Je tudi moderen tip igralca za najvišjo evropsko raven, zato me pomp, ki se je pred kratkim ustvaril okoli njega, res ni presenetil,” je nadaljeval Anglež, ki o nogometu razlaga z žarom v očeh.

“Vsi ti velikani so v Šešku videli potencial. Ko ga gledaš, takoj opaziš njegovo moč, inteligenco in velik potencial. Zato ne čudi, da ti klubi niso razmišljali niti sekunde, preden so izrazili zanimanje zanj,” je o Šeškovih nogometnih sposobnostih še naprej govoril v superlativih.

Julija 2023 se bo preselil na stadion Red Bull Arena v Leipzigu. FOTO: Guliverimages.

Cena 24 milijonov evrov je občutno prenizka

Vemo, kako so se poletne vroče govorice za najbolj nadarjenega slovenskega nogometaša končale. S 24 milijonov evrov vrednim prestopom v RB Leipzig, do katerega pa bo prišlo šele naslednjega julija.

“Red Bull ga je želel zadržati pod svojim okriljem. Bil sem malce razočaran, ko se je razpletlo tako. Višina prestopa je prenizka, zagotovo bi morala biti višja, toda dvomim, da se pri Salzburgu zaradi tega tolčejo po glavi,” je Clark komentiral poletni prestop, ki je postal rekorden za slovenskega nogometaša.

“Če bo šel po Haalandovih stopinjah, potem super, a po drugi strani se spomnim na Dominika Szoboszlaija, ki je iz Salzburga kot velik evropski nogometni up prav tako odšel v Leipzig, pa se ni končalo najbolje. Največ je seveda odvisno od igralca, toda talent na koncu vedno prevlada, zato sem glede njegovega nadaljnjega razvoja optimist,” je še povedal o Šeškovi skorajšnji selitvi v Nemčijo.

Do nje bo preteklo še nekaj časa. Pred Salzburgom in Šeškom je še skorajda cela sezona, ki prinaša kup izzivov in igranje na treh frontah. V prvenstvu, pokalu in v ligi prvakov, v kateri so v Salzburgu po tekmah z Milanom in Chelseajem pri dveh točkah.

Ob sredinem gostovanju na Stamford Bridgu v ligi prvakov. FOTO: Guliverimages.

Čez nekaj let ga vidi v enem od evropskih velikanov

Povprašali smo ga tudi o Šeškovi strelski formi, ki v zadnjem času ni več tako izrazita, kot je bila pred razpletom prestopnih govoric. V zadnjih sedmih tekmah je dosegel samo en gol.

“Letošnji Salzburg ni več tako učinkovit, kot je bil prejšnji, saj je poleti odšlo kar nekaj igralcev. Šeško je kljub temu še vedno zelo kreativen, zbral je tudi nekaj asistenc. Slabše je sezono začel tudi Salzburg, vsaj v smislu učinkovitosti, medtem ko sta Noah Okafor in Fernando v napadu igrala zelo dobro. Tudi zaradi tega je zadnjih nekaj tekem sedel na klopi,” je Clark predstavil svoje videnje zadnjih iger slovenskega reprezentanta, ki mu do konca sezone napoveduje vzpon.

“Verjamem, da bo njegova forma rastla in se bo kmalu spet vrnil v začetno enajsterico. Zagotovo bo imel ob koncu sezone na svojem računu dvoštevilčno število golov in asistenc. Mislim pa, da ne bo prvo ime Salzburga, kot so mu mnogi napovedali. Zdi se mi, da bo to Fernando. Morda bo dobil več priložnosti na mestu ofenzivnega vezista, bomo videli. Karkoli se bo zgodilo, zagotovo bo v svoji zadnji sezoni v avstrijski Bundesligi poskrbel za nekaj bleščečih predstav,” se je o napovedi sezone 2022/23 razgovoril.

Ob našem zadnjem vprašanju, kje vidi Šeška čez nekaj let, je bil kratek in jedrnat. “Skorajda zagotovo bo igral vidno vlogo v enem od največjih, vodilnih evropskih klubov,” je zaključil Clark. Iz njegovih ust …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!