Argentinske ulice v transu, zavladala je evforija (VIDEO)

Katar 2022 14. Dec 20229:03 0 komentarjev
Buenos Aires živi za nogomet; foto: Guliverimages

Lionel Messi je z golom in podajo popeljal reprezentanco Argentine v finale svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju. Svetovni mediji se klanjajo igri 35-letnega zvezdnika iz Rosaria. "Genialnost Messija je Argentino pripeljala v finale SP," je zapisal britanski The Guardian. V Argentini se stopnjuje nogometna mrzlica pred finalom.

Tudi Argentinski mediji v ospredje postavljajo Messija in poročajo o nogometni mrzlici pred finalom.

Osrednji argentinski časnik La Nacion piše, “da je Messi dvignil glavo, pogledal na uro in ustavil čas.

S potrpljenjem, odrekanjem in zbranostjo je nacionalna selekcija premagala Hrvaško s 3:0. Kapetan se je podredil ekipi in poskrbel za čudovit zadetek.”

Časnik Clarin iz Buenos Airesa navaja, da je Argentina zdaj korak stran od večnosti.

Foto galerija:

Obelisk v Buenos Airesu; Foto: Guliverimage
Slavje v Buenos Airesu; Foto: Guliverimage
Slavje v Buenos Airesu; Foto: Guliverimage
Slavje v Buenos Airesu; Foto: Guliverimage
Slavje v Buenos Airesu; Foto: Guliverimage
Slavje v Buenos Airesu; Foto: Guliverimage
Slavje v Buenos Airesu; Foto: Profimedia
Slavje v Buenos Airesu; Foto: Guliverimage

Hvali Messija in ostale argentinske igralce ter dodaja, da je nacionalni letalski prevoznik Aerolineas Argentinas v manj kot pol ure po koncu polfinala že razprodal prvi čarterski let v Katar.

“Vesoljec” povzročil izredno stanje

“Nogometna evforija je dokončno zajela Argentino. Država je na nogah. Ulice Buenos Airesa in drugih mest je preplavilo milijone ljudi v dresih nogometne reprezentance,” poroča argentinska državna televizija.

Lionel Messi je postal najboljši strelec argentinske reprezentance na svetovnih prvenstvih. Čeprav je sam po tekmi novinarjem dejal, da to ni bila njegova najboljša predstava, so svetovni mediji navdušeni nad potezami, ki jih je pokazal v prvem polfinalu.

Pohvalili so ga celo mediji iz prestolnice Španije, dežele, kjer je Messi preživel večino nogometne kariere. “Vesoljec po imenu Messi,” piše madridski As, ki nadaljuje, da je argentinski superzvezdnik prikazal igro za legende.

Podobno poroča tudi športni časnik Marca, sicer tradicionalno naklonjen Real Madridu. “Messi je brez dvoma številka 1 na svetu. Uganka je, kako je mogoče, da je pri 35 letih boljši, kot je bil pred desetimi leti, ko je v dresu Barcelone spravljal v obup nogometni svet,” je zapisal poročevalec iz Katarja Ruben Jimenez.

Še nikoli tako “maradonski”

Brazilski mediji o preboju večnega tekmeca v finale, potem ko je njihova reprezentanca izpadla v četrtfinalu prav proti Hrvaški, poročajo v drugem planu.

O Globo se sprašuje, kaj je selektor Argentine Lionel Scaloni naredil bolje od zdaj že bivšega brazilskega trenerja Titeja, ter dodaja, da je Messi spet poskrbel za čarovnijo. “Argentinska desetka je potrdila, da je to njegov zadnji mundial,” so zapisali iz redakcije časnika v Rio de Janeiru.

“Ekipa ga obožuje, on jim vrača s potezami za zgodovino. Argentina je zasluženo v finalu SP,” pa piše Folha iz Sao Paula.

“Njegove sanje dobivajo obliko,” je zapisal francoski L’Équipe, Le Parisien pa je dodal “Z izjemnim Messijem so Argentinci dosegli nov finale na SP.”

Italijanska La Gazzetta dello Sport je Messiju dala oceno 9 od deset ter zapisala: “Messi še nikoli tako maradonski. Messi je spektakel. Še ena njegova pravljica.”

Hrvati tožijo nad dvojnim kriterijem

Medtem ko svetovni mediji v današnjih izdajah slavijo zmago Argentine, imajo hrvaški precej drugačne poglede. Precej jih dvomi o upravičenosti najstrožje kazni, po kateri je Argentina prišla do prvega zadetka.

“Svet se zgraža nad 11-metrovko Argentine. To je nezasluženo,” piše dnevnik.hr, “Najstrožja kazen za Argentino? Ali so to neka nova pravila?,” pa se je po navajanju Index.hr spraševal hrvaški selektor Zlatko Dalić. Omenjen portal v naslednjem članku priznava, da je bila Hrvaška preslaba za finale.

Žalost hrvaških pristašev ob koncu polfinala: Foto: Guliverimage

“Ključ poraza je jasen. Proti taki Argentini ne moreš narediti le osem prekrškov,” je zapisal slovenski selektor Matjaž Kek, strokovni komentator pri index.hr.

Index.hr je za mnenje o enajstmetrovki vprašal nekdanjega sodnika Matea Beusana: “To je penal kot hiša. Še dobro, da Livaković ni dobil rdečega kartona,” je dejal Beusan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!