Avstrijsko opozorilo v pripravi na vroč celjski izziv

Nogomet 23. Jan 202316:42
Foto: Uroš Skaza

Po Olimpiji, Kopru in Mariboru je turška nogometna tla s prvo pripravljalno tekmo okusila tudi Mura. Črno-beli so v športnem centru Titanic klonili proti avstrijskemu Riedu (3:1). Trener Damir Čontala je s strani svojih varovancev dobil dva povsem različna polčasa.

Ko smo prihajali na stadion Titanic v istoimenskem športnem kompleksu v bližini Beleka, smo v avtomobilu prebirali novice o tem, kako jo je ljudem v Sloveniji znova zagodel sneg, ki prebivalstvu povzroča celo kopico težav. V turškem sončnem popoldnevu so se nam pri 20-ih stopinjah ti prizoru zdeli malodane nemogoči, slovenski klubi, ki se te dni pripravljajo na južni turški obali, pa so dobili nov dokaz, kako zelo pravilna odločitev je bila januarska selitev v klimatsko ugodnejše zavetje Sredozemlja.

A na začetku obračuna med Muro in predzadnjo ekipo avstrijske Bundeslige se je zdelo, da je toplo sonce črno-bele kar nekoliko uspavalo. Igra črno-belih je bila nepovezana, preveč je bilo podaj na silo in posledično izgubljenih žog. Novinci Filipo Tripi, Lazar Zličić in Ivan Šarić se očitno še privajajo na način igre, ki ga zagovarja Damir Čontala. Trener Sobočanov z videnem v prvem delu dni bil zadovoljen.

“V tem trenutku rezultat ni prioriteta, je pa pomemben. Zmagovalno miselnost želimo pridobivati že skozi priprave, dobri rezultati dajejo zagon pred naslednjimi treningi in tekmami ter krepijo pozitivno razmišljanje pred prvenstvom. S prvim polčasom nisem zadovoljen. Nasprotnik je bil bolj agresiven, posledično je imel več nadzora nad igro, ko pa smo prišli do posesti, smo preveč na silo iskali zadnjo podajo že iz naše obrambne linije. Bili smo premalo strpni in premalo igrali skozi sredino ter uporabljali vezne igralce,” ocenjuje Čontala.

Fotogalerija s tekme Mura : SV Reid

Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza

Po mnenju trenerja je bil drugi del odličen

Čeprav je v drugem delu prejela dva zadetka, je črno-bela zasedba v nadaljevanju zaigrala bolje. Nosilci igre, ki so začeli tekmo, so v petnajstih minutah drugega polčasa dokazali, da se lahko kosajo z avstrijskim prvoligašem. Tudi rezervisti so bili v določenih trenutkih enakovreden tekmec Avstrijcem, ki pa so pod potegnjeno črto tokrat povsem zasluženo slavili.

“Moram priznati, da je bilo drugih 45 minut odličnih. Žogo smo imeli več od nasprotnika, ki smo ga pritisnili na njegovo polovico. Imeli smo tudi konkretnejše priložnosti, a na drugi strani absolutno prepoceni prejeli zadetka. Ko igraš tako dobro, si ne smeš privoščiti tako lahko prejetih zadetkov. Uspelo nam je tisto, kar si želimo, bili smo agresivni, več smo imeli žogo v svojih nogah, žal pa se nam rezultatsko tokrat ni izšlo,” po tekmi razmišlja Damir Čontala.

Foto: Uroš Skaza

S prilagoditvijo novincev je trener zadovoljen

Mura je relativno hitro sestavila zimsko kadrovsko križanko in okrepila svoje vrste. Tekmo z Riedom so Filipo Tripi, Lazar Zličić in Ivan Šarić začeli že od prve minute, v nadaljevanju sta priložnost izmed novincev dobili še Florijan Raduha, Ognjen Stjepović ter mladinec Luka Turudija.

“Več časa, kot so z nami, več časa imajo za prilagoditev in to je zagotovo pozitivno. Nismo še realizirali vsega, kar smo želeli, eno vprašanje še ostaja odprto. Novinci so se dobro prilagodili ekipi, zavzetost na treningih in energija sta na visokem nivoju. Če bomo tako nadaljevali, bomo do prvenstva pravi. Veliko stvari so igralci že osvojili, smo pa danes znova opazili tudi določene malenkosti, ki jih bo potrebno odpraviti in popraviti do prve tekme,” oceno stanja v ekipi poda trener Mure.

Foto: Uroš Skaza

Konkurenca je tista, ki te dela boljšega

V drugem delu sezone bodo Prekmurci močnejši tudi za povratnika po poškodbi Kobieja Morrisa, stoodstotno bo nared tudi večji del jeseni odsotni Nikola Petković. V celoti gledano imajo tako črno-beli precej širok kader. Ali to za trenerja pomeni sladke skrbi?

“Pri Kobieju se praktično od prvega dne priprav poškodba ne pozna več. Odlično dela na treningih in tekmah. V obrambi imamo več rešitev, lahko se tudi prilagodimo glede na tip napadalcev nasprotnika. Konkurence v ekipi je dovolj, za zdaj minutažo razdelimo vsem in tako bo vse do konca priprav v Turčiji. Vsi bodo dobili enako število minut in možnosti za dokazovanje. Konkurenca je tista, ki te mora narediti boljšega. Tisti, ki si bodo zagotovili mesto v prvi ekipi, bodo ves čas pod pritiskom, ki jih bo silil v to, da ostajajo na visokem nivoju. Ostali pa morajo ostati željni, da si izborijo svoje mesto in da ne bojo po nekaj krogih obupali. S trdim delom ima vsak možnost, da se uvrsti v udarno enajsterico,” svojim varovancem sporoča Čontala.

Foto: Uroš Skaza

Nestrpno odštevanje do prve tekme

Mura bo drugi del sezone otvorila z gostovanjem v Celju. Zaradi dejstva, da je v vrstah grofov trenutno kar nekaj članov šampionske zasedbe črno-belih iz predlanske sezone (Luka Bobičanec, Nino Kouter, Matko Obradović in Žan Karničnik), je ob celjskih “mini” provokacijah vzdušje pred to tekmo v Prekmurju že zdaj blizu vrelišču. A Damir Čontala opozarja, da je 11. februar trenutno vendarle še precej daleč.

“Morda je to majhna dodatna motivacija za treninge, a tekma je še predaleč, da bi o njej razmišljali. Trenutno smo osredotočeni na vsak naslednji trening in vsako naslednjo tekmo. V Turčiji bomo še enajst dni in to moramo čim bolje vnovčiti. Seveda pa tako sam kot igralci v ozadju razmišljamo tudi dolgoročno. Še posebej tisti igralci, ki so dlje časa igrali s fanti, ki so bili prej v Muri in so zdaj v Celju, bodo zagotovo imeli dodaten naboj in željo, ampak tudi s strani nasprotnika pričakujem isto,” za konec pogovora razmišlja Damir Čontala.

Komentari

Vaš komentar