Branko Oblak pobira kokošja jajca in čaka, da ga kdo povabi v Nemčijo

Nogomet 9. Jan 202414:36 5 komentarjev
Branko Oblak je bil spet brez dlake na jeziku. FOTO: Aleš Fevžer.

Z legendarnim Brankom Oblakom smo se pogovarjali o slovenskem nogometu in slovenski reprezentanci. Tako kot vedno je bil tudi tokrat brez dlake na jeziku.

“Super sem. Živim mirno življenje. Imam pet kokoši, vsako jutro pobiram jajca … Vseeno mi je za vse, kar se okoli mene dogaja,” nam je, ko smo ga ob robu pogovora o preminulem Franzu Beckenbauerju povprašali po počutju, povedal Branko Oblak, legendarni nekdanji slovenski nogometaš, ki danes živi mirno življenje na Primorskem.

S slovenskim nogometom, v katerem je nazadnje kot trener Olimpije deloval pred več kot desetletjem, se ne ubada preveč.

“Ne spremljam ga, saj je slab. Če bi bil dober, bi ga, tako pa pač ne. Ne poznam nobenega igralca,” je v svojem slogu dejal danes 76-letni nekdanji zvezdnik jugoslovanskega nogometa, ki je v nekdanji skupni državi navduševal pri Olimpiji in splitskemu Hajduku, v Nemčiji pa vrsto let igral za Schalke in Bayern München.

Gleda le Benjamina Šeška in Jana Oblaka

No, seveda je malce pretiraval. Kakšnega slovenskega nogometaša pa že pozna.  “Gledam Jana Oblaka, Benjamina Šeška …. Potem jih pa ni več,” je odvrnil in o njima v nadaljevanju spregovoril nekaj besed.

Jan Oblak in Benjamin Šeško. FOTO: Aleš Fevžer.

Najprej o Benjaminu Šešku, ki od lanskega poletja igra v Nemčiji za Leipzig. “Šeško je kar okej. Vprašanje pa je, ali je primeren za nemško Bundesligo. V njej potrebuješ delavce. Vsi igralci tam morajo garati. Vidim, da ne igra preveliko. Morda zato, ker je preveč statičen,” je dejal o mladem zvezdniku slovenske reprezentance.

Potem je nekaj besed namenil še kapetanu Janu Oblaku. “Oblak je špica. Čeprav je res, da je imel tudi veliko sreče. Morda največ od vseh. Prišel je v klub, ki igra obrambno in samo čaka na nasprotnika. Je pa res, da, ko je treba, zna reševati svojo ekipo. On je brez dvoma najboljši slovenski nogometaš,” je pohvalil dolgoletnega zvezdnika Atletico Madrida, ki ga je med člane daljnega leta 2009 pri Olimpiji v ogenj s komaj 16 leti porinil prav on.

Velik uspeh, zdaj je treba preprečiti spore

Seveda smo ga povprašali tudi za komentar uspešnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024, v katerih si je Slovenija prvič po dolgih 14 letih čakanja zagotovila nastop na velikem nogometnem tekmovanju.

Josip Broz Tito z ženo Jovanko na obisku reprezentance v Düsseldorfu. Oblak stoji ob njem. FOTO: Profimedia.

“To je za Slovenijo velik uspeh. Bil sem na evropskem in svetovnem prvenstvu, tako da vem, kako je s tem. To je najvišja raven nogometa, na kateri se moraš dokazati. Predvsem bo to izpit za selektorja in vodstvo zveze, ki bodo morali postoriti marsikaj, da ne bo prišlo do kakšnih novih sporov, ki smo jih v slovenski reprezentanci že doživeli,” je Oblak povedal o tem.

“Mi smo leta 1974 na svetovno prvenstvo v Nemčiji odšli, brez da bi se dogovorili glede finančnih nagrad, kar je bila napaka. Kar na prizorišču smo se morali izboriti, da smo dobili nekaj denarja. Prišlo je do zapleta, nekateri nogometaši so grozili s stavko. Na koncu je zaplet prišel reševati celo predsednik Tito in uredil stvari,” se je spomnil svetovnega prvenstva izpred pol stoletja, na katerem je zaigral za Jugoslavijo in se z njo prebil v drugi del skupinskega tekmovanja. Zanimivo, tudi takrat je bilo prvenstvo v Nemčiji.

Kek ima srečo, da ima tako dobrega vratarja

Spregovorili smo tudi o selektorju, ki se je podpisal pod zadnji reprezentančni uspeh, Matjažu Keku.

Matjaž Kek. FOTO: Profimedia.

“Ima srečo, da ima tako dobrega vratarja. Sicer pa je to trener, ki je velik diplomat in se ne želi nikomur zameriti. Že kot nogometaš je bil tak, držal se je v ozadju,” je Oblak, ki je med letoma 2004 in 2006 tudi sam sedel na klopi Slovenije, povedal o zdajšnjem selektorju in dodal, da mu je, ko je Kek še igral nogomet, odprl vrata avstrijskega nogometa.

“Takrat sem ob koncu kariere igral za tamkajšnji Spittal. Leta 1985, ravno ko sem ga zapustil, so me v klubu vprašali, koga naj pripeljejo. Priporočil sem jim Keka. Takoj so ga vzeli,” je zanimivo anekdoto izpred 40 let razkril Oblak.

Možnosti ni veliko, a obstajajo

Kako pa vidi možnosti Slovenije na evropskem prvenstvu v skupini skupaj z Anglijo, Dansko in Srbijo?

“Nimamo veliko možnosti, a te obstajajo. V nogometu nikoli ne veš. Če bomo proti Angliji igrali zaprto, kar Angležem zagotovo ne bo ustrezalo, saj tudi oni igrajo bolj na protinapade, in bo naš vratar branil, kot zna, lahko remiziramo. Potem eno tekmo slučajno dobiš in si napredoval. Možnosti so, je pa res, da je skupina zahtevna,” je dejal eden najboljših športnikov v zgodovini Slovenije.

Veselje slovenskih nogometašev po uvrstitvi na evropsko prvenstvo. FOTO: Grega Valančič.

Žogica na strani Nogometne zveze Slovenije

Za konec smo ga vprašali, ali bo v Nemčijo odpotoval kot navijač.

“Ne vem. Bom videl. Sam zagotovo ne, toliko pa nisem zaljubljen v nogomet. Šel bom le, če me bo kdo povabil,” je za konec dejal Oblak in vrgel žogico odgovornim na Nogometni zvezi Slovenije.

Glede na to, da ga je ta leta 2004, ob 50. obletnici Uefe, izbrala za najboljšega slovenskega nogometaša v zgodovini, zagotovo ne bi bilo nič narobe, če bi bil na velikem nogometnem festivalu v državi, v kateri je pustil globok pečat, njen gost …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje