Cristiano Ronaldo v vrtincu milijardne tožbe

Nogomet 30. Nov 202315:08 1 komentar
Foto: Profimedia

V ZDA je bila vložena skupinska tožba proti največji borzi kriptovalut na svetu Binance. Tožniki trdijo, da so denar vlagali tudi zaradi podpore, ki jo je borzi namenil eden največjih nogometnih zvezdnikov na svetu Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo se sooča s skupinsko tožbo v ZDA zaradi njegove promocije največje borze kriptovalut na svetu Binance. Portugalec se utegne znajti v zelo resnih težavah, saj tožniki zaradi velikih izgub terjajo odškodnino, ki presega milijardo dolarjev, poroča britanski BBC.

Binance in Ronaldo sta sodelovanje sklenila novembra 2022, ko je borza na trg poslal prvo zbirko nezamenljivih žetonov (NFT), ki jih je poimenovala CR7. Kot je tedaj dejal slavni nogometaš, je z žetoni želel nagraditi svoje oboževalce za “vsa leta podpore”.

V videoposnetku na družabnih omrežjih, ki je napovedal partnerstvo, je Ronaldo potencialnim vlagateljem zatrjeval, da bodo žetoni “spremenili pojmovanje NFT in popeljali nogomet na višjo raven”.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo Foto: Profimedia

Začetna cena za nakup Ronaldovih žetonov je ob izdaji znašala kar 77 dolarjev, njihova vrednost pa je v le letu dni strmoglavila in dandanes znaša le še dolar na žeton. Tožniki zato trdijo, da je prav Ronaldova promocija povzročila kar 500-odstotno povečanje zanimanjna za kripto borzo, ki je sicer registrirana na Kajmanskih otokih. Obenem še dodajajo, da so zaradi tega vlagali tudi v tako imenovane “neregistrirane vrednostne papirje”, kot je Binanceova kriptovaluta BNB.

“Ko znane osebnosti oglašujejo naložbene priložnosti, vključno z vrednostnimi papirji kripto sredstev, bi morali biti vlagatelji previdni pri ugotavljanju tega, ali so naložbe pravilna odločitev zanje. Vedeti morajo tudi, zakaj se zvezdniki odločijo za takšno podporo,” je za BBC dejal predsednik ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) Gary Gensler, prepričan, da bi moral Ronaldo svojim oboževalcem razkriti, kakšne finančne koristi je imel zaradi sodelovanja z že omenjeno borzo.

Poleg Ronalda se sicer s skupinskimi tožbami, ki so bile vložene istega dne zaradi promocije propadle kripto borze FTX. soočajo tudi ameriška liga MLB, Formula 1 in Mercedes-Benz.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje