Nenavadna kazen za Dončića

Košarka 30. Nov 20239:07 1 komentar
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Luka Dončić bo moral na račun lige NBA nakazati dva tisoč dolarjev, saj je sodniška komisija po pregledu zadnje tekme, skladno z novimi pravili, eno od njegovih napadalnih akcij označila za pretiran poskus izsiljevanja tekmečeve osebne napake.

Na sredinem treningu Dallasa si je Luka Dončić dal duška. Pojavil se je v oblačilih košarkarskega sodnika in s piščalko. Nemara je bil prav to njegov odgovor na kazen, ki ga je doletela po tekmi Dallas-Houston. Ta se je končala z zmago Dončićevega moštva z rezultatom 121:115, slovenski zvezdnik pa je v izjemni predstavi prispeval 41 točk, 9 skokov in 9 asistenc.

A ni ostalo le pri tem. Posebna komisija za (video) nadzor tekem je eno od akcij iz prve četrtine, v kateri je Dončić po zanj značilnem koraku nazaj sprožil met za tri točke, pri čemer ga je poskušal ovirati Dillon Brooks, a ni bil v stiku z njim, označila za ”igranje” osebne napake. Ljubljančan je po metu padel in takoj pogledal proti sodniku. Zaradi tovrstnega igralskega vložka mu je liga NBA naložila kazen v višini 2.000 ameriških dolarjev.

Dončić in Brooks: boj se nadaljuje. Foto: Profimedia

Gre za novo pravilo v ligi NBA, na račun katerega so bili ob dva tisočaka v tej sezoni že tudi Jevon Carter, Donte Divincenzo, Franz Wagner … Sistem naj bi opozarjal na napake, ki so med tekmo spregledane ali ne povsem ustrezno kaznovane.

Med Dončićem in prej omenjenim Brooksom se je sicer na teksaškem obračunu večkrat zaiskrilo. Mnogi so to razumeli kot repke sporov iz preteklih sezon in njuno vroče soočenje v četrtfinalu letošnjega svetovnega prvenstva v Manili, kjer je Kanada premagala Slovenijo. ”Rad se pomerim z njim. Spoštujem ga. Pogosto se tudi smejiva. Zabavno je,” je po tekmi dejal Luka, ki je po dobrih 20 odstotkih sezone pri zavidljivem povprečju 31,1 točke, 8 skokov in 7,9 asistence, Dallas pa z enajstimi zmagami zaseda tretje mesto na lestvici zahodne konference.

”Dobro nam gre, čeprav lahko še veliko dodamo,” pravi Dončić, ki se je ob tek pohvalil tudi z višjo ravnjo obrambne igre, analitiki pa opozarjajo tudi na bolj zmerno komunikacijo s sodniki. O tem pričajo tudi ”le” tri tehnične napake. V minuli sezoni jih je zbral 16.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje