Klic tujine: se bosta Celje in Maribor obrisala pod nosom?

Nogomet 30. Nov 20238:00 1 komentar
Foto: Jure Banfi

Jesenski del prvenstva se počasi končuje, s tem pa je vse bližje tudi odprtje zimske nogometne tržnice. Eno vročih imen na njej bo očitno tudi Žan Karničnik, ki bo v kratkem zaključil svojo enoletno obdobje v Celju, kamor je posojen s strani bolgarskega Ludogorca. Grofje si slovenskega reprezentanta želijo zadržati v svojih vrstah, toda vprašanje, če se bo lahko Korošec uprl klicu tujine.

V letu 2023 si slovenske nogometne reprezentance ni bilo mogoče niti zamišljati brez Žana Karničnika. Včasih to zveni kot floskula, v tem primeru pa to potrjuje tudi nogometna matematika. Bočni branilec je ne samo začel, ampak tudi v celoti odigral vseh deset tekem v kvalifikacijah za Euro 2024, z izjemo marčevskega dvoboja proti skromnemu San Marinu.

Žan Karničnik in reprezentančni soigralci bodo imena nasprotnikov v skupinskem delu Eura 2024 izvedeli v soboto, 2. decembra, ob 18.00. Žreb bomo v živo prenašali na Sportklubu.

Podobno kot večina reprezentantov je tudi Karničnik iz tekme v tekmo rasel in bil na koncu med najzaslužnejšimi za to, da se je Slovenija uvrstila na četrto veliko tekmovanje v svoji zgodovini. In čeprav se 29-letnik zagotovo veseli vrhunca svoje kariere, kar nastop na Euru v Nemčiji nedvomno bo, so pred njim v tem trenutku tudi nekatera bolj aktualna vprašanja, ki polnijo njegove misli. V zraku namreč visi njegova klubska prihodnost.

V zadnjih letih je postal standarden člen slovenske reprezentance. Foto: Aleš Fevžer

Celjani ga želijo zadržati, a vprašanje, če so zadevo ‘prijeli’ s pravega konca

Podobno kot v reprezentanci je tudi v svojem klubu Žan Karničnik praktično nezamenljiv del moštvenega mozaika. Odkar je pred letom dni nekdanji nogometaš Maribora in Mure oblekel dres Celja, lahko skorajda na prste ene roke preštejemo tekme, ki jih Korošec ni začel v udarni enajsterici grofov. Ne glede na to, kdo je sedel na klopi – ali Roman Pilipčuk ali Albert Riera ali Damir Krznar, vsi so slovenskemu reprezentantu brezpogojno zaupali, on pa jim je to vračal z izvrstnimi predstavami.

Toda bliža se konec jesenskega dela sezone 2023/2024 in s tem tudi konec dogovora med Ludogorcem in grofi, po katerem je Karničnik v knežje mesto posojen do začetka novega leta. Glede na nivo Karničnikovih predstav ni nič čudnega, da si ga Celje želi zadržati v svojih vrstah. Še več, po naših informacijah ima vodilna ekipa Prve lige Telemach tudi predkupno pravico za prestop bočnega branilca in je že aktivirala klavzulo v višini nekaj manj kot 300.000 evrov ter se z Ludogorcem dogovorila za prestop.

Zadetek Žana Karničnika proti Bravu

Bolj kot Celje ga mika tujina

Vse lepo in prav, Karničnik bo torej ostal v Celju. Toda tudi ta zgodba ima svoj – toda. Čeprav so v vodstvu grofov dogovorjeni z Bolgari, morajo seveda v nadaljnjo sodelovanje prepričati še slovenskega reprezentanta. In po naših informacijah so se pogovori o tem ravno v teh dneh tudi začeli. A podpis na črti na dnu papirja je še daleč, tudi zato, ker so se okrog produkta nogometne šole Dravograd začeli smukati tuji klubi.

Karničnik naj bi s svojimi predstavami zbudil zanimanje v Nemčiji in Italiji. Imen klubov nam za zdaj ni uspelo izvedeti, so pa naši viri prepričani, da bi trenutno tujina 29-letnika zanimala bolj kot nadaljevanje kariere v Prvi ligi Telemach, kjer njegovo situacijo poleg Celja spremlja tudi Maribor.

Bo pa pri izbiri naslednje stopničke v svoji karieri Karničnik razumljivo previden. Prihaja namreč evropsko prvenstvo in v Nemčijo bi z njegovega zornega kota veljalo odpotovati v dobri formi oziroma predvsem v ritmu tekem. To pa je nekaj, kar mu Celjani lahko zagotovijo …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje