Čustveni Robert Prosinečki: Nogomet bo Blaževića pogrešal

Nogomet 8. Feb 202319:35
FOTO: Jure Banfi.

Legendarni trener Ćiro Blažević je umrl le dve dni pred dopolnjenim 88. rojstnim dnem. O človeku, ki je močno zaznamoval hrvaški klubski in reprezentančni nogomet, deloval pa tudi v Sloveniji, je spregovoril eden od njegovih "sinov", bronasti s SP 1998, Robert Prosinečki.

“Imela sva poseben odnos … Njegova smrt je velik šok, pa čeprav je zadnje čase pogosto govoril o svoji bolezni,” je pogovor za naše hrvaške kolege zače Robert Prosinečkil.

“Poslovil se je velik človek in trener, ki nam je zaznamoval kariere, od njega smo se veliko naučili, zapustil je številne spomine. Težko nam je, pa čeprav smo to nekako pričakovali. Bil je pravi borec, v nogometu in medijih je pustil neizbrisljiv pečat, brez njega nič ne bo več isto. Težko nam je. Živel je polno življenje, naj počiva v miru. Nekje zgoraj bo imel ljudem za povedati veliko vtisov,” je čustveno razlagal Prosinečki.

“Bil sem jezen nanj…”

Na vprašanje, po čem si bo Blaževića najbolj zapomnil, je “veliki Žuti” odvrnil: “Mogoče sem bil kot mladec jezen nanj, seveda, odšel sem iz svojega mesta … A imela sva dober odnos. Pogosto sva pila kavo. Zapomnili si ga bomo po najlepših stvareh, ki jih je naredil.” Prosinečkega je legendarni trener vodil v njegovih začetkih pri Dinamu, potem pa sta sodelovala ob koncu prejšnjega tisočletja v hrvaški reprezentanci, ko je ta na SP v Franciji osvojila bron.

Kratek stik

Znana je izjava Miroslava Blaževića, da bo pojedel svojo trenersko diplomo, če Prosinečki kdajkoli postane uspešen nogometaš. Leta 1987 je “Veliki Žuti” izpraznil omarico v garderobi Dinama in se podal novim izzivom naproti v Crveno zvezdo. Z beograjskimi rdeče-belimi je nato leta 1991 osvojil naslov evropskega klubskega prvaka.

“Z vsakim igralcem je imel svojstven odnos. Kot trener je zaznamoval hrvaški nogomet: tretje mesto z reprezentanco, osvojil naslov jugoslovanskega prvaka z Dinamom. Odnos do igralcev in motivacija, da bi prišli do rezultatov, v kombinaciji z nogometnim znanjem so bili zmagovalni koktajl. Veliko nas je naučil, pa ne le o nogometu,” je za N1 povedal Prosinečki.

FOTO: Guliverimages.

“Pogosto se je pojavljal v medijih, v tem je užival. Konec koncev je dočakal lepo starost, še zmeraj je imel fenomenalen videz. Vsak pogovor z njim je bil odličen, tudi na stara leta. Pogrešali ga bomo, pogrešal ga bo nogomet. Bil je drugačen,” je za konec dejal nekdanji igralec in trener ljubljanske Olimpije.

Vedno kozarec do polovice poln

Sedanji selektor Hrvaške Zlatko Dalić je ob tretjem mestu na minulem SP v Katarju bronasto kolajno posvetil prav “Ćiru”, Prosinečki pa je ob tej priložnosti poudaril, da je bil Blažević eden izmed glavnih Dalićevih mentorjev ter da sta imela tvorca največjih hrvaških nogometnih uspehov vse do konca odličen odnos.

“Ni skrival bolezni, priznaval je, da je težko bolan in da se bliža konec, a vseeno ostal optimističen. Ne le glede bolezni, ampak glede vsega,” je svojega mentorja kot zgled vsem postavil 54-letni Prosinečki.

Pogreb prihodnjo sredo

Nekdanjega hrvaškega selektorja in trenerja številnih klubov, med katerimi je bila tudi murskosoboška Mura, bodo ob velikem zanimanju na zagrebškem pokopališču Mirogoj pokopali prihodnjo sredo ob 13. uri.

Komentari

Vaš komentar